Οικονομία και συνεργασίες στην ατζέντα Σολτς- Μητσοτάκη
Η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα θα σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα και την επανεκκίνηση στις διμερείς σχέσεις. Στο τραπέζι η οικονομική συνεργασία και η ενεργειακή κρίση
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Διπλωματία και οικονομία βρίσκονται πρώτα στην λίστα της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχει στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz). Ο γερμανός Καγκελάριος βρίσκεται στην Ελλάδα εν μέσω μιας δύσκολης συγκυρίας για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης και αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη του γερμανού καγκελάριου επιδιώκεται να σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα και την επανεκκίνηση στις διμερείς σχέσεις, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ευρωπαϊκής κανονικότητας, και ενώ η ελληνική οικονομία καταγράφει θετικές επιδόσεις εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων.
Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο και ο γερμανός καγκελάριος έρχεται στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, με μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και της πανδημικής κρίσης που προηγήθηκε.
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο μια εβδομάδα, στις 3 Νοεμβρίου, καθώς θα μετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου», μια γερμανική πρωτοβουλία στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαίοι ηγέτες.
Η ατζέντα
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες είναι οι διμερείς σχέσεις και η οικονομική συνεργασία, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως επίσης και οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη στήριξη εταίρων και συμμάχων.
Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Γερμανίας επισφραγίστηκε και με τη συμφωνία «κυκλικής ανταλλαγής», προκειμένου να στηριχτεί η άμυνα της Ουκρανίας, που προβλέπει την παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 στην Ουκρανία από την Ελλάδα, η οποία σε αντάλλαγμα θα τα αντικαταστήσει με αντίστοιχα τεθωρακισμένα οχήματα Marder που παραχωρούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα.
Η τουρκική προκλητικότητα και η ευθεία αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας επίσης βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.
Πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκτενή ανταλλαγή απόψεων με τον γερμανό καγκελάριο στην πολύωρη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχε ως κορυφαίο θέμα στην ατζέντα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Εκεί, όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση, γεφυρώθηκαν οι απόψεις και υπήρξαν συγκλίσεις στις προτάσεις της Κομισιόν για όλες τις πτυχές της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας, κάτι που επέτρεψε στους 27 της Ε.Ε. να καταλήξουν σε συμφωνία.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τρίτη συνάντηση. Η πρώτη, είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια ακολούθησε η δεύτερη συνάντηση με αφορμή την – εκτός προγράμματος – έλευση του καγκελαρίου στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στο δείπνο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις