Οι μαραθωνοδρόμοι των τεσσάρων τροχών
Εχουν μυϊκό σκελετό από ατσάλι χάρη στην εντατική γυμναστική και η διατροφή τους είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Τους έχουν ονομάσει υπερανθρώπους. Μηχανές με καρδιά. Και ανθρώπους από σίδερο. Ακολουθούν ίσως το πιο αυστηρό πρόγραμμα διατροφής στον κόσμο και αθλούνται σαν γίγαντες. Η άριστη φυσική κατάστασή τους θα τους βοηθήσει ώστε να επιβιώσουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον: αυτό που βιώνουν μέσα στο μονοθέσιο και να βγουν αλώβητοι από ένα απρόσμενο ατύχημα αλλά και για να αντέξουν στις καταπονήσεις που δέχεται αλύπητα ο αυχένας. Σε κάθε αγώνα ανεβάζουν παλμούς από 160 έως και 200, χάνουν 3 κιλά και πρέπει να περπατήσουν μόλις τερματίσουν!
Η άριστη φυσική κατάσταση είναι το διαβατήριό τους για να μπουν μέσα στο μονοθέσιο των 350 χλμ./ώρα. Δεν κρατούν απλά στα χέρια ένα τιμόνι. Κρατούν τους νόμους της φυσικής. Το καθημερινό τους πρόγραμμα περιλαμβάνει ατέλειωτο τρέξιμο, κολύμπι και αερόβια άσκηση. Σε κάθε αγώνα ο οργανισμός τους καίει περίπου 3.000 θερμίδες και μετά το γκραν πρι όταν ζυγίζονται η ζυγαριά τους φανερώνει ότι έχουν χάσει από εφίδρωση τουλάχιστον τρία κιλά.
Οι περισσότεροι προτιμούν να γυμνάζονται μέσα στη φύση. Σε βουνά με χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση ή και δίπλα στη θάλασσα. Εκεί ασκούν τις τεχνικές αναπνοής. Εκπαιδεύονται σε ειδικές τεχνικές αναπνοής ώστε να τους επιτρέψουν να παραμείνουν ήρεμοι ακόμα και όταν κάτι δεν πάει καλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν μετρήσει τους παλμούς σε έναν παλιό παγκόσμιο πρωταθλητή και διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός της καρδιάς του ήταν σε κατάσταση ύπνου!
Ο Χάμιλτον, ο Λεκλέρ και ο Φερστάπεν διατηρούν το σώμα τους και τον μυϊκό του σκελετό ατσάλινο και ανθεκτικό σε τραυματισμούς για το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης, ώστε να αντέξει στις ισχυρές πιέσεις που αγγίζουν τα 7G – ένας αγύμναστος ίσως να μείνει και ανάπηρος αν δεν έχει χτίσει ατσαλένιο μυϊκό ιστό σε τέτοιες στιγμιαίες επιταχύνσεις.
Εκτός από την απαιτητική εκγύμναση πρέπει να εξασκήσουν και τα αντανακλαστικά τους. Μια μεγάλη ομάδα γιατρών, ψυχολόγων, προσωπικών γυμναστών και διατροφολόγων παρακολουθούν τον κάθε έναν ξεχωριστά ώστε να είναι ετοιμοπόλεμος να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του πίσω από το τιμόνι.
Οσον αφορά τη διατροφή, αυτή διαφέρει από πιλότο σε πιλότο. Για παράδειγμα, ο Χάμιλτον έχει δηλώσει δημοσίως ότι κάνει αποκλειστικά φυτική διατροφή. Αυτό τον βοηθάει να έχει υψηλά αποθέματα αυτοσυγκέντρωσης και να ανακτά τις δυνάμεις πιο γρήγορα με τη λήξη του αγώνα. «Ζω με σαλάτες και τηγανίτες» είχε τονίσει ο Χάμιλτον. Τα φρούτα και τα λαχανικά τον κάνουν, όπως είχε δηλώσει, πιο ευκίνητο. Τρέχει κάθε ημέρα 30 λεπτά, του αρέσουν οι πολεμικές τέχνες και αγαπάει το σκι.
Ο Φερστάπεν κάνει τουλάχιστον μια-δυο προπονήσεις σε καθημερινή βάση ενώ το Σαββατοκύριακο έχει δηλώσει ότι όταν δεν έχει αγώνα ξεκουράζεται. «Το σημείο που ασκούνται οι μεγαλύτερες δυνάμεις είναι ο λαιμός, το κάτω μέρος της πλάτης και οι δυνάμεις που νιώθεις όταν έχεις σύγκρουση» είχε αναφέρει στο παρελθόν ο δύο φορές πρωταθλητής. Επίσης έχει τονίσει ότι η διατροφή του αλλάζει ανάλογα με το μέρος που θα διεξαχθεί ο αγώνας. Αλλη διατροφή στο Αμπου Ντάμπι και άλλη στο Μονακό.
Παίρνει τα βουνά
Αρκετά απαιτητικό είναι το πρόγραμμα του Λεκλέρ όπου παίζει ποδόσφαιρο, πυγμαχία για τα αντανακλαστικά του ενώ περπατάει ανάποδα για δέκα μέτρα. Αυτό το κάνει για να γυμνάσει τα κάτω άκρα των χεριών του και τους μυς στο συγκεκριμένο σημείο. Μέχρι και αναρρίχηση σε παγετώνες έχει κάνει για να δοκιμάσει τις αντοχές του. Πριν από μερικά χρόνια ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Τζένσον Μπάτον είχε δηλώσει ότι είχε να φάει γλυκό έναν χρόνο! Του χρόνου που το πρόγραμμα περιλαμβάνει 24 γκραν πρι είναι σίγουρο ότι θα καταπονήσει ακόμη περισσότερο τους υπεραθλητές των τεσσάρων τροχών και οι διατροφολόγοι θα κάνουν μεταπτυχιακές ασκήσεις με πρωταγωνιστές τους 20 πιλότους της Formula1.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις