Βρετανία: Σουέλα Μπρέιβερμαν, η… μισητή νέα «βασίλισσα» της σκληροπυρηνικής Δεξιάς
Η επαναφορά της ακραίας Brexiteer στο υπουργείο Εσωτερικών προκαλεί «πονοκέφαλο» στους Τόρις και ίσως το πρώτο σκάνδαλο για τον νεοδιόριστο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ
Αν και νέα στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας, η Σουέλα Μπρέιβερμαν δεν έχει κρύψει τις ηγετικές φιλοδοξίες της. Όπως και ο συνομήλικός της νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ, είχε βάλει τον περασμένο Ιούλιο υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.
Στην κυβέρνηση της Λιζ Τρας διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών, πρεσβεύοντας -αν και μεταναστευτικού υπόβαθρου η ίδια- ακραία αντιμεταναστευτικές θέσεις. Μόλις έξι εβδομάδες από την ανάληψη αυτών των καθηκόντων ωστόσο η Σουέλα οδηγήθηκε στην «έξοδο», εξαπολύοντας μύδρους κατά της Τρας και τελικά επιταχύνοντας την προδιαγεγραμμένη παραίτηση… εξπρές της τελευταίας.
- Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ, οι μειονότητες και ο «κύκλος» της Ιστορίας
Με το που ο Σούνακ διορίστηκε νέος πρωθυπουργός, η Μπρέιβερμαν «προσγειώθηκε» ξανά στο υπουργείο Εσωτερικών, μόλις έξι ημέρες μετά την παραίτησή της από το ίδιο πόστο, παρά το ότι είχε κατηγορηθεί ότι διέπραξε «πολλαπλές παραβάσεις του υπουργικού κώδικα» ενόσω υπηρετούσε στην κυβέρνηση Τρας.
Η περίπτωσή της βρέθηκε μάλιστα στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Σούνακ, με τον ίδιο να δέχεται «σφυροκόπημα» από την αντιπολίτευση στην ώρα του πρωθυπουργού.
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών -και σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εν αναμονή πρωθυπουργός- Κιρ Στάρμερ, τον κατηγόρησε για συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» με την Μπρέιβερμαν και τη σκληροπυρηνική πτέρυγα των Τόρις (της οποίας η Σουέλα θεωρείται η ανερχόμενη «βασίλισσα»), «διακυβεύοντας την εθνική ασφάλεια, επειδή φοβόταν ότι θα χάσει και πάλι τις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία» των Τόρις. Ο Σούνακ το αρνήθηκε, υποστηρίζοντας λίγο-πολύ ότι άξιζε να της δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία…
Όμως εκτός από τους Εργατικούς, λέγεται ότι είναι πολλοί και οι βουλευτές των κυβερνώντων Τόρις που έχουν «ανέβει στα κάγκελα» με τη νέα υπουργοποίηση της Μπρέιβερμαν.
«Θολά» σημεία
Ιδιωτικά, αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, εκφράζουν φόβους ότι ο διορισμός της υπονομεύει την υπόσχεση του νέου -τρίτου μέσα σε επτά εβδομάδες και δεύτερου στη σειρά μη εκλεγμένου από τους ψηφοφόρους- πρωθυπουργού των Συντηρητικών να αποκαταστήσει την ενότητα και το κύρος του κυβερνώντος κόμματος.
Η 42χρονη δικηγόρος-πολιτικός είχε ουσιαστικά εκδιωχθεί από το πόστο της από την Λιζ Τρας, αφότου διαπιστώθηκε ότι έστειλε διαβαθμισμένο κυβερνητικό έγγραφο από το προσωπικό της email.
Παραλήπτης ήταν ένας βουλευτής. Έγινε μάλιστα απόπειρα κοινοποίησης και στη σύζυγό του. Αντί αυτής, όμως, το ηλεκτρονικό μήνυμα και το συνημμένο έγγραφο κατέληξε σε υπάλληλο της Βουλής των Κοινοτήτων.
Στην επιστολή παραίτησής της, η Σουέλα παραδέχθηκε μόνο μια «τεχνική παράβαση» και υποστήριξε ότι για το περιεχόμενου του εγγράφου, που αφορούσε στη μεταναστευτική πολιτική, «είχαν σε μεγάλο μέρος του ήδη ενημερωθεί οι βουλευτές».
Ισχυρίστηκε ότι «ανέφερε γρήγορα» το λάθος της. Ωστόσο, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος των Τόρις, Τζέικ Μπέρι, παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. «Της τέθηκαν τα δεδομένα [της παραβίασης] κι αυτή τα αποδέχτηκε και όχι το αντίστροφο», τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του.
Αυτή η διαφορά έχει βαρύνουσα σημασία. Υπερασπιζόμενος την επιλογή του, ο Σούνακ παρουσίασε στη Βουλή την εκδοχή της Μπρέιβερμαν. «Έθεσε το θέμα και αποδέχτηκε το λάθος της», υπογράμμισε.
Τώρα ωστόσο οι Εργατικοί ζητούν «επείγουσα έρευνα» για τις «εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες» του Τζέικ Μπέρι. Εφόσον προκύψει ότι αυτές πράγματι ισχύουν, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ότι ο Σούνακ παραπλάνησε το κοινοβούλιο και το επόμενο ερώτημα θα είναι εάν το έκανε εκούσια ή όχι.
Μια ανάλογη έρευνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για τον Μπόρις Τζόνσον και για το εάν είπε συνειδητά ψέματα στη Βουλή για τα διαβόητα πια πρωθυπουργικά κορονοπάρτι του -για τα οποία σημειωτέον έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμο τόσο ο ίδιος, όσο και ο τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του, ο Ρίσι Σούνακ.
«Πονοκέφαλος» διαρκείας
Η ΜΙ5, γράφουν οι Times, «ανησυχεί για τη συμπεριφορά της Μπρέιβερμαν. Τόσο, ώστε να θέλει να εκπαιδεύσει την εκ νέου υπουργό Εσωτερικών «για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κοινοποιεί» από πλευράς κρατικών εγγράφων.
Η Daily Mail μάλιστα αναφέρει ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Σουέλα αποτελεί πηγή ανησυχίας για τη βρετανική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας και πληροφοριών.
Είχε ξαναπασχολήσει την ΜΙ5 με διαρροή εγγράφων που αφορούσαν την ίδια την υπηρεσία, ανέφερε η εφημερίδα, από την εποχή που ήταν γενική εισαγγελέας Αγγλίας και Ουαλίας -ήτοι επικεφαλής νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης- επί πρωθυπουργίας Μπόρις Τζόνσον.
«Θεωρούνταν εδώ και καιρό πιστή σύμμαχός του», επισημαίνει το συντηρητικό περιοδικό The Spectator. Εξ ου και η υποστήριξη που έδωσε στον Σουνάκ αντί στον Τζόνσον στην κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας προκάλεσε έκπληξη.
«Ήξερε ότι η υποστήριξή της στην κούρσα για την ηγεσία μπορούσε να καθορίσει τις ισορροπίες», γράφει ο αρθρογράφος των Financial Times Στίβεν Μπους. Τελικά «επέλεξε τον Σουνάκ ή μάλλον ο Σουνάκ επέλεξε να πληρώσει το τίμημα» διορίζοντάς την ξανά υπουργό Εσωτερικών, προσθέτει.
Αυτή η απόφασή του έχει βασικό στόχο «να κατευνάσει μια ιδεολογική ομάδα: τη δεξιά των Τόρις», εκτιμούν οι Times. Η Μπρέιβερμαν, εξηγεί η εφημερίδα, «είναι η “σημαιοφόρος” της πτέρυγας των Συντηρητικών που πιστεύουν ακράδαντα ότι η μετανάστευση πρέπει να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να σταλούν στη Ρουάντα και ότι οι νόμοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να αλλάξουν», ώστε να μην αποτελούν εμπόδιο στην αντιμεταναστευτική της πολιτική.
Η «βασίλισσα» της… μισαλλοδοξίας
Η ίδια, σε άρθρο της στην Telegraph με το οποίο εξέφρασε την στήριξή της στον Σούνακ, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ όχι μόνο αυτών των κινήσεων για να «σταματήσουν τα σκάφη [με πρόσφυγες και μετανάστες] να διασχίζουν τη Μάγχη», αλλά και της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασίλειου από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προκειμένου να αρχίσουν οι «πτήσεις της ντροπής» στη Ρουάντα. Πολιτική, που θέλει τώρα μάλιστα να εφαρμόσει και μια χώρα-μέλος της ΕΕ, η Δανία.
«Θα ήθελα πολύ να δω ένα πρωτοσέλιδο στην Telegraph με ένα αεροπλάνο να απογειώνεται για τη Ρουάντα, αυτό είναι το όνειρό μου, η εμμονή μου», είχε πει η Μπρέιβερμαν στο πρόσφατο συνέδριο των Τόρις, ξεχειλίζοντας μισαλλοδοξία.
Εξίσου σκληρή είναι και σε άλλα κοινωνικά θέματα. Κάλεσε τον Σούνακ «να υιοθετήσει μια σταθερή γραμμή σχετικά με την τρανς ιδεολογία στα σχολεία μας και στον δημόσιο τομέα», προτείνοντας μέχρι και τη διαγραφή των διεμφυλικών μαθητών από τα σχολεία.
Θέλει επίσης η χρήση και κατοχή κάνναβης να τιμωρείται όπως ισχύει σήμερα για την κοκαΐνη.
Σύμφωνα με την Telegraph, το γεγονός ότι «έχει γίνει η μισητή της Αριστεράς δεν είναι τίποτα λιγότερο γι’ αυτή από πηγή υπερηφάνειας» και ενίσχυσης της δημοτικότητάς της στις τάξεις της σκληροπυρηνικής Δεξιάς.
Γενικά η Σουέλα έχει «υποστηρίζει με εμμονή ότι μαίνεται ένας πολιτισμικός πόλεμος στο Ηνωμένο Βασίλειο», παρατηρεί ο Guardian. Φανατική του Brexit, θεωρεί ότι «η βρετανική αυτοκρατορία ήταν μία δύναμη του καλού». Ως υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Τρας λίγο έλειψε μάλιστα να τινάξει στον αέρα τις συζητήσεις για την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ινδία, εκφράζοντας στις αρχές Οκτωβρίου στο Spectator «ανησυχία για την ύπαρξη μιας μεταναστευτικής πολιτικής ανοιχτών συνόρων με την Ινδία, επειδή δεν νομίζω ότι αυτό ψήφισαν οι άνθρωποι με το Brexit».
«Η πολυπληθέστερη ομάδα που υπερβαίνει το όριο διαμονής είναι οι Ινδοί μετανάστες», προσέθεσε, προκαλώντας έκδηλη αμηχανία στη Ντάουνινγκ Στριτ και οργή στο Νέο Δελχί.
Μεταναστευτικό υπόβαθρο, ελιτίστικη πολιτική
Η ιδιαίτερα σκληρή στάση της βουδίστριας στο θρήσκευμα Σουέλα Μπρέιβερμαν αποτελεί για πολλούς «γρίφο», δεδομένου ότι και η ίδια έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο, με ινδικές μάλιστα «ρίζες», και ταπεινή καταγωγή.
Η Σου-Έλεν, όπως είναι κανονικά το όνομά της, είναι το μοναχοπαίδι δύο μεταναστών ινδικής καταγωγής, που πήγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Κένυα και τη Μαυριτανία τη δεκαετία του ‘60.
Γεννήθηκε το 1980 στο Χάροου του βορειοδυτικού Λονδίνου και μεγάλωσε στο Γουέμπλεϊ. Ο πατέρας της ήταν εργάτης σε έναν στεγαστικό σύλλογο. Η μητέρα της δούλευε από τα 18 της ως νοσοκόμα στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).
Είχε ωστόσο πολιτικές φιλοδοξίες, τις οποίες προσπάθησε να υλοποιήσει με τους Τόρις. Άρχισε από τοπική σύμβουλος και συνέχισε με δύο αποτυχημένες προσπάθειες να εκλεγεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Σουέλα έκανε τα δικά της βήματα.
Αφού μεταπήδησε από δημόσιο σε ιδιωτικό σχολείο με μερική υποτροφία, σπούδασε νομικά στο Κουίνς Κόλετζ στο Κέιμπριτζ, όπου έγινε πρόεδρος της Συντηρητικής Ένωσης του πανεπιστημίου.
Αφοσιώθηκε όμως στη νομική, κάνοντας μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Δούλεψε ως δικηγόρος στη Νέα Υόρκη.
Όταν το 2005 επέστρεψε στην πατρίδα της, ασκώντας το επάγγελμά της, αποφάσισε παράλληλα να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική.
Στην αρχή απέτυχε να εξασφαλίσει την εκλογή της στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το κατάφερε ωστόσο το 2015 -την ίδια χρονιά που εξελέγη με τους Τόρις και ο Σούνακ. Έγινε υφυπουργός για το Brexit στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, αλλά παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τότε προτεινόμενη συμφωνία ενός συναινετικού «διαζυγίου» με την ΕΕ.
Μέχρι να αναλάβει γενική εισαγγελέας υπό τον Μπόρις Τζόνσον, το 2020, είχε παντρευτεί τον Ράιλ Μπρέιβερμαν, στέλεχος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.
Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα
Υπό την Λιζ Τρας έγινε η πιο βραχύβιας θητείας υπουργός Εσωτερικών στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας. Μετά την επιστροφή της στο υπουργείο, «ο Σούνακ οδεύει σε σύγκρουση με την Μπρέιβερμαν για το μεταναστευτικό», γράφουν οι Times, καθώς διαφωνεί σε διάφορα σημεία μαζί της, πρωτίστως δε ως προς τη δραστική μείωση των ξένων φοιτητών.
«Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών που συνεργάστηκαν μαζί της ανέφεραν ότι ήταν μια «ανθρώπινη χειροβομβίδα»», γράφει το δημοσίευμα, «και προέβλεψαν ότι «θα έχει φύγει μέχρι τα Χριστούγεννα»».
Το θέμα είναι βέβαια, εάν συμβεί τελικά κάτι τέτοιο, ποιους θα πάρει μαζί της και εάν θα μπορούσε να επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις στον Σούνακ, όπως συνέβη με την Τρας…
- Τροχαία: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και των Θεοφανείων
- «Μια ζωή – Ο Μονόλογος μιας Μοδίστρας» με τη Νένα Μεντή στο θέατρο Ιλίσσια Βολανάκης
- «Black Panther 3»: Στα σκαριά και επισήμως το franchise της ταινίας
- Κομβικό παιχνίδι του Ολυμπιακού στη Γερμανία για το Champions League
- Εύβοια: Νέα στοιχεία για την δολοφονία – Είχαν κάνει ανάληψη 12.000 ευρώ από τον λογαριασμό του πατέρα
- Υπερωρίες στο διαδίκτυο «χτυπάνε» τα ανήλικα: 41 ώρες την εβδομάδα