Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ή ευρωπαϊκή αναβλητικότητα: Ακόμη ένα έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας
Οι Υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να συμβάλλουν στην κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού, να οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη μείωση της ζήτησης
- Σε κρίσιμη κατάσταση έφηβος που μολύνθηκε από τη γρίπη των πτηνών
- Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες – Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβαρδίζουν την Βηρυτό, η Χεζμπολάχ χτυπάει το Τελ Αβίβ
γράφει ο Γιώργος Μαλέας*
Ακόμη ένα έκτακτο και κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Προηγήθηκε το πρόσφατο Συμβούλιο στις 25 Οκτωβρίου το οποίο υποτίθεται ότι θα εξειδίκευε και θα οριστικοποιούσε την γενική συμφωνία αρχών των Αρχηγών κρατών μελών μετά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα (21-22 Οκτωβρίου).
Μετά και την διστακτικότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνει το μάλλον αναποτελεσματικό και όχι πολύ φιλόδοξο πακέτο του REPowerEU αλλά και την δραστική παρέμβαση και παρότρυνση του Πρόεδρου της Επιτροπής Περιφερειακής πολιτικής κ. Omarjee αλλά και των άλλων επιτροπών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να λάβει δράση και να προτείνει ένα ακόμη πιο δραστικό πακέτο μέτρων στην κατεύθυνση που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οι Υπουργοί παρότι εξέφρασαν εν γένει την ικανοποίησή τους για τις βασικές αρχές της πρότασης και ενώ τόνισαν την ανάγκη για ταχείες και συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε πνεύμα αλληλεγγύης, τούτο τελικά δεν κατέστη δυνατό. Ανέβαλλαν τις αποφάσεις τους και στο μόνο που αποφάσισαν είναι ότι απαιτείται ένα ακόμη Συμβούλιο για να τις επικυρώσει.
Σύμφωνα και με την Ανακοίνωση της Τσεχικής Προεδρίας, οι Υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να συμβάλλουν στην κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού, να οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη μείωση της ζήτησης και διατηρώντας την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και καταβάλλοντας προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Αφού όλοι είναι σύμφωνοι τότε γιατί δεν προχωρούν στην υιοθέτηση του πακέτου;
Είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο TTF ενώ υπάρχουν και αμφιβολίες κατά πόσον η εισαγωγή ενός δυναμικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα περιορίσει την υπερβολική αστάθεια των τιμών. Οι Υπουργοί ζητούν μεγαλύτερα εχέγγυα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι με το πλαφόν αυτό, θα συνεχίσει η Ευρώπη να μπορεί να λαμβάνει από τις αγορές το αέριο που έχει ανάγκη.
Ο χρόνος όμως και οι ανάγκες πιέζουν ενώ ο καιρός που μέχρι στιγμής είναι σύμμαχος κάποια στιγμή θα αλλάξει και συνεπώς το εν λόγω πακέτο μέτρων πρέπει να υιοθετηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να αναδειχτεί για μια ακόμη φορά έγκαιρα αλλά και αποτελεσματικά προκειμένου να ανακουφιστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες.
* Ο Γιώργος Μελέας είναι Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις