Σουδάν: Διαδήλωση ισλαμιστών κατά του ΟΗΕ στο Χαρτούμ
Ορισμένοι έκαψαν φωτογραφίες του Φόλκερ Πέρτες, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Χαρτούμ, φωνάζοντας «Φόλκερ, συνεργάτη (σ.σ. του εχθρού), εμείς αποκεφαλίσαμε τον Γκόρντον»
Πολλές χιλιάδες ισλαμιστές διαδήλωσαν σήμερα έξω από την έδρα του ΟΗΕ στο Χαρτούμ, καταγγέλλοντας ως «παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις του Σουδάν τη διεθνή μεσολάβηση για τη συμφιλίωση του πολιτικού κόσμου με τους στρατιωτικούς, ώστε να ξαναρχίσει η διαδικασία της πολιτικής μετάβασης στη χώρα.
«Όχι στον ΟΗΕ» – «Όχι στις ξένες παρεμβάσεις»
Αναπαράγοντας συνθήματα της ισλαμο-στρατιωτικής δικτατορίας του Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος καθαιρέθηκε το 2019 και ζητώντας «ισλαμική εξουσία», οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Όχι στον ΟΗΕ» και «Όχι στις ξένες παρεμβάσεις».
- Διαβάστε επίσης Σουδάν: Στρατιωτικό όχημα παρέσυρε και σκότωσε διαδηλωτή – Ένας χρόνος από το πραξικόπημα
Ορισμένοι έκαψαν φωτογραφίες του Φόλκερ Πέρτες, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Χαρτούμ, φωνάζοντας «Φόλκερ, συνεργάτη (σ.σ. του εχθρού), εμείς αποκεφαλίσαμε τον Γκόρντον», αναφερόμενοι στον Βρετανό στρατηγό Τσαρλς Γκόρντον που σκοτώθηκε το 1885, στη σουδανική εξέγερση.
«Γιατί ο στρατός δεν ενώνεται με τον λαό για να μας απαλλάξει από τον Φόλκερ ακόμη και σήμερα;» είπε ένας διαδηλωτής μιλώντας σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Φοβάται επιστροφή στο καθεστώς του δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ
Το φιλοδημοκρατικό στρατόπεδο φοβάται ότι επίκειται μια επιστροφή στο καθεστώς του δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ μετά το πραξικόπημα που έκανε πέρσι ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν. Θεωρούν ως απόδειξη το γεγονός ότι πολλοί ισλαμιστές επανήλθαν στις θέσεις που κατείχαν προηγουμένως στην ισλαμοστρατιωτική κυβέρνηση που διοικούσε το Σουδάν από το 1989 μέχρι το 2019.
Η διεθνής μεσολάβηση σκοντάφτει ακριβώς σε αυτό το σημείο: οι πολίτες που απολύθηκαν μετά το πραξικόπημα δηλώνουν ότι δεν θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι ο στρατός να αποδεχτεί την ιδέα ότι θα αποσυρθεί από την εξουσία με βάση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μέχρι να διωχθούν και να δικαστούν οι αξιωματούχοι του προηγούμενου καθεστώτος. Ο Μπασίρ έχει φυλακιστεί, όμως πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησής του απελευθερώθηκαν.
Την Πέμπτη, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους χιλιάδες πολίτες που διαδήλωναν κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρωσία: Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου
- EFL Cup: Έπαιξε με τη «φωτιά» αλλά δεν κάηκε η Τότεναμ (4-3, vid)
- Ρουί Βιτόρια: «Κάναμε εμφάνιση υψηλού επιπέδου»
- Ο Παναθηναϊκός από 20ος ανέβηκε 13ος (pic)
- Άγρια δολοφονία: Του είπε να χωρίσουν και τη σκότωσε στη μέση του δρόμου – Ισόβια για πρωταθλητή σκοποβολής
- Βαθμολογία UEFA: Μια ανάσα από την 11η θέση η Ελλάδα