Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Οι τελευταίοι «μπλε φάκελοι»

Οι τελευταίοι «μπλε φάκελοι»

Στην πραγματικότητα, στον άξονα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης προετοιμάζονται για μια μάχη που δεν θα δοθεί στο ίδιο πεδίο

Περίπου έξι μήνες πριν ανοίξει κι επισήμως η προεκλογική περίοδος, οι αποφάσεις έχουν «κλειδώσει» για τις περισσότερες παραμέτρους του σχεδιασμού: Μπορεί να παραμένει ανοικτή η ακριβής ημερομηνία των εκλογών, αλλά οι κάλπες θα στηθούν μετά το Πάσχα του 2023. Και αναλόγως του κλίματος που θα έχει διαμορφωθεί στα μέσα της άνοιξης, δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιλέξει την ολοκλήρωση του συνταγματικού κύκλου, σπρώχνοντας τις εκλογές ακόμη και στο τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου. Επίσης είναι ξεκάθαρο από την πλευρά του Πρωθυπουργού ότι στις εκλογές θα φθάσει το σημερινό κυβερνητικό σχήμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απορρίψει εισηγήσεις ακόμη και για έναν μίνι ανασχηματισμό, κρίνοντας ότι οποιαδήποτε διορθωτική παρέμβαση σε ένα – δυο υπουργεία περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει, αντί να δώσει ώθηση στο κυβερνητικό όχημα. Μόνον από κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, ας πούμε ένα κρούσμα πολιτικο-ηθικής τάξης που δεν θα επιτρέπει άλλη αντίδραση, θα μπορούσε να οδηγήσει τους επόμενους μήνες εκτός σχήματος έναν υπουργό ή υφυπουργό. Σε μια τέτοια περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι όσοι «πληγώσουν» σε μια κρίσιμη στιγμή την κυβέρνηση και την παράταξη, θα βρεθούν κι εκτός ψηφοδελτίων. Το πλάνο είναι κατανοητό και από τους βουλευτές, οι οποίοι έχουν αφήσει στην άκρη τις φιλοδοξίες για υπουργικά κοστούμια και έχουν πλέον άπαντες εστιάσει στο κυνήγι του σταυρού.

Στην πραγματικότητα, στον άξονα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης προετοιμάζονται για μια μάχη που δεν θα δοθεί στο ίδιο πεδίο. Στην Κουμουνδούρου, στρουθοκαμηλίζοντας μπροστά στις δημοσκοπήσεις, θεωρούν ότι το διακύβευμα θα είναι η απομάκρυνση μιας «επικίνδυνης κυβέρνησης». Η επίθεση στο «καθεστώς Μητσοτάκη» θα κλιμακωθεί, τροφοδοτώντας κι ένα τοξικό πολιτικό περιβάλλον. Στην κυβέρνηση, με την προσδοκία ότι η διαφορά στην κάλπη μπορεί να είναι και διψήφια εάν οι ψηφοφόροι δεν «χαλαρώσουν» από την απλή αναλογική, κινούνται με πλάνο οκταετίας. Τα τραύματα από σκοτεινές υποθέσεις, όπως οι παρακολουθήσεις ή ο Πάτσης, σχεδόν προεξοφλείται ότι δεν μεταβάλλουν το σκηνικό. Μπορεί να δημιουργούν πιεστικές καταστάσεις, αλλά η σύγκριση με τη θητεία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λειτουργεί ακόμη καταλυτικά, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις. Στο Μαξίμου κινούνται με τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα φθάσει στις εκλογές με αντίπαλο μόνον τον εαυτό της.

Στη βάση αυτών των δεδομένων και εκτιμήσεων, επικαιροποιούνται έως το τέλος Νοεμβρίου και οι «μπλε φάκελοι» του Ακη Σκέρτσου. Οι αποδέκτες είναι σταθεροί – και οι πόροι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης (περισσότερα από 11 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους) θα αποτελέσουν τη βασική πηγή χρηματοδότησης του πλάνου που βλέπει στις κάλπες. Απαλλαγμένος από ένα προσωπικό κυνήγι του σταυρού, αφού η απόφαση να παραμείνει μακριά από τις εκλογικές λίστες είναι οριστική και αμετάκλητη, ο υπουργός Επικρατείας έχει ήδη βάλει μπροστά κι έναν σχεδιασμό που βλέπει μετά τις εκλογές. Τον προσεχή Μάρτιο θα υποβληθεί το τρίτο ελληνικό αίτημα για πόρους άνω των 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης – και η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της ακόμη ένα προεκλογικό όπλο. Μια εκλογική αναμέτρηση μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, αλλά το κρισιμότερο είναι οι ψηφοφόροι να φθάνουν στην κάλπη με προσδοκίες.

Για τον Σκέρτσο, το κυβερνητικό σχέδιο και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν ανάχωμα απέναντι στη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα και ένα εργαλείο για να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο το αναπτυξιακό momentum που έχει η ελληνική οικονομία και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται από έλληνες και ξένους επενδυτές. Η επιτάχυνση και ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης θα είναι την προσεχή άνοιξη το νέο μεγάλο μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο που θα προβάλλουν από το Μαξίμου, μέσα από το συνολικό «πακέτο» των 68 μικρότερων ή μεγαλύτερων μεταρρυθμίσεων. Με αυτό το πακέτο υπό μάλης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει μέσα στο Πάσχα τον τελευταίο κύκλο περιοδειών για την «αυτοδύναμη Ελλάδα».

Sports in

Σενάριο για Έντσο Ντίαζ στον Παναθηναϊκό

«Η Ρίβερ ψάχνει αντικαταστάτη για αριστερό μπακ», γράφουν στην Αργεντινή και συνδέουν τον Έντσο Ντίαζ με τον Παναθηναϊκό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024