ΗΠΑ: Πιλότοι αλληλεγγύης για γυναίκες που χρειάζονται άμβλωση, σε πολιτείες που επιτρέπεται
Εθελοντές πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα, για τις γυναίκες που δεν μπορούν να ταξιδέψουν.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η δυσάρεστη και συνάμα θλιβερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων στις ΗΠΑ συνεχίζεται προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.
Μέσα στο άσχημο κλίμα συναντά κανείς την ανθρωπιά. Πιλότους που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν πραγματοποιώντας ακόμα και πτήσεις με δικά τους έξοδα, προκειμένου να μεταφέρουν γυναίκες που χρειάζονται αμβλώσεις σε μια άλλη πολιτεία, στην οποία δεν απαγορεύονται.
Για πολλές γυναίκες, ένα ταξίδι πέρα από τα σύνορα της πολιτείας τους για μία άμβλωση είναι ένας οικονομικός εφιάλτης με τεράστια εμπόδια, που μειώνουν το χρονικό παράθυρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες να μην προλαβαίνουν να κάνουν την άμβλωση εγκαίρως.
Διαβάστε επίσης: Η Κριστίνα Άπλγκεϊτ στην 1η εμφάνισή της μετά τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Ο πιλότος με την αλληλέγγυα κίνηση
Ο Steven, πιλότος ζει στο Σικάγο και μετέφερε μία εντελώς άγνωστη επιβάτιδα με το μονοκινητήριο αεροπλάνο του, η οποία έπρεπε να πετάξει πάνω από χίλια μίλια, για μια άμβλωση.
«Ένιωσα το επιπλέον βάρος». πρόσθεσε. «Κάθε φορά που πετάω, ακόμη και μόνος μου, νιώθω ένα συναίσθημα αυξημένης εγρήγορσης… Αυτή η πτήση ήταν ένα «επίπεδο» πάνω, επειδή επρόκειτο για κάποια που δεν γνωρίζω και δεν με ξέρει».
Η επιβάτιδα αναζητούσε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και έπρεπε να ταξιδέψει σε μια πολιτεία όπου θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτές. Ο Steven είναι μόνο ένας από τους εκατοντάδες πιλότους στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν προσφέρει εθελοντικά τη χρήση των μικρών αεροπλάνων τους για να μεταφέρουν γυναίκες που αναζητούν αμβλώσεις από πολιτείες που έχουν απαγορευτεί σε πολιτείες που επιτρέπονται.
Δημιουργία εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αυτόν τον σκοπό
Η προσπάθεια για τη διασύνδεση εθελοντών πιλότων με ασθενείς γίνεται υπό την καθοδήγηση της Elevated Access, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα το Ιλινόις.
Ιδρύθηκε τον Απρίλιο σε μία προσπάθεια ανταπόκρισης στον αυξανόμενο αριθμό γυναικών που αναγκάζονται να ξεκινήσουν ακριβά και χρονοβόρα ταξίδια στην προσπάθειά τους να κάνουν άμβλωση.
Ο Steven έμαθε για πρώτη φορά για την Elevated Access μέσω ενός άρθρου για την αεροπλοΐα στο διαδίκτυο, στα τέλη της άνοιξης, λίγο μετά τη διαρροή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανέτρεπε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, γυρίζοντας τις ΗΠΑ 50 χρόνια πίσω.
Λόγω της ιδιαιτερότητας των περιστατικών, οι πιλότοι που εγγράφονται για να πετάξουν για την Elevated Access ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό και ο οργανισμός απαιτεί να έχουν τουλάχιστον 200 ώρες χρόνου στο πιλοτήριο – διπλάσιο από τον αριθμό που απαιτεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την απόκτηση πιστοποιητικού πιλότου εμπορικών πτήσεων.
Πτήση με γυναίκες πιλότους πάνω από 7 πολιτείες
Πρόσφατα έγινε και μία πτήση με ιδιαίτερο συμβολισμό, η πρώτη αποστολή με μόνο γυναίκες πιλότους, πάνω επτά πολιτείες: δύο γυναίκες πιλότοι πετούσαν εναλλάξ σε μια «σκυταλοδρομία» 1.400 μιλίων για τη μεταφορά μίας γυναίκας.
Οι επιβάτιδες των πτήσεων παραμένουν ανώνυμες. «Όταν πηγαίνεις σε οποιοδήποτε κανονικό αεροδρόμιο, έχεις πολλά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσεις, ένα από τα οποία είναι η ταυτοποίηση και δεν έχουν όλοι έγκυρη ταυτότητα. Μπορούμε να δεχτούμε ανθρώπους χωρίς χαρτιά», δήλωσε η Φιόνα, εκπρόσωπος της Elevated Access.
«Στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε καμία ταυτότητα για να μεταφέρουμε κάποιον. Το μόνο πράγμα που πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτούς είναι πόσο ζυγίζουν… για να ισορροπήσουμε το αεροπλάνο, επειδή πρόκειται για τετραθέσια ή εξαθέσια αεροπλάνα».
Πολλές από τις γυναίκες δεν έχουν ξαναπετάξει ποτέ. «Το να τους λες «Λοιπόν, πήγαινε στο αεροδρόμιο της Ατλάντα -το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο- και καλή τύχη, μπες στο αεροπλάνο» είναι τόσο τρομακτικό σε σύγκριση με το να οδηγείς 15 λεπτά μακριά από το σπίτι σου, όπου «ένας πιλότος σε περιμένει για να σε υποδεχτεί και να σε οδηγήσει κατευθείαν στο αεροπλάνο του. Δεν υπάρχει παραλαβή αποσκευών, ούτε γραφείο check-in, ούτε έλεγχος», παρατηρεί η Φιόνα. «Είναι απλώς μια πιο φιλική, πιο ήπια εμπειρία για κάποιον που περνάει πολλά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις