Το τσιγάρο δεν είναι μαγκιά. Σκοτώνει τους ανθρώπους
Ενας εθισμός που τρέφεται και από τις συνθήκες της ζωής μας. Μια κακιά συνήθεια που πρέπει να κοπεί
Πάνω από 7 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στον πλανήτη, ενώ στην Ελλάδα οι θάνατοι που σχετίζονται με το τσιγάρο ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να αποφευχθεί μόνο με την διακοπή του καπνίσματος.
Η διακοπή θα μπορούσε να αποτρέψει το 27% (8.271) των θανάτων από καρκίνους, και το 90% (6.405) των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.
Αυτά για τους… άπιστους καπνιστές που θεωρούν ότι είναι μαγκιά να κάνεις τσιγάρο, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό τους ή έχοντας περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.
Πάμε τώρα σε μια εξαιρετική πρωτοβουλία από την εταιρεία Παπαστράτος, η οποία αναδεικνύει μια σειρά από προβλήματα, βαθύτατα κοινωνικά, που αξίζει να αναλυθούν.
Συγκεκριμένα, η θυγατρική της Phillip Morris στην Ελλάδα, που κάνει χρόνια εκστρατεία για τη διακοπή του καπνίσματος, ζήτησε μια έρευνα από εταιρεία δημοσκοπήσεων, η οποία αφορούσε τους καπνιστές, τον εθισμό τους, την κακή αυτή συνήθεια που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Πέραν των γνωστών στοιχείων για το πόσοι καπνίζουν, πόσο ανενημέρωτοι είναι ως προς τις εναλλακτικές μορφές καπνίσματος, τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται, υπάρχουν και ορισμένες απαντήσεις των πολιτών που είναι εκπληκτικές.
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι σύμφωνα με την έρευνα της Marc, 2.250.000 άτομα, το 28,5% των Ελλήνων, είναι καπνιστές τσιγάρου. Από αυτούς, πάνω από 8 στους 10 λένε ότι ανησυχούν για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία τους και το βλέπουν ως κίνητρο για να το κόψουν.
Επίσης, 7 στους 10 θεωρούν το κάπνισμα ξεπερασμένη συνήθεια, δείχνοντας η κοινωνία μια αποστροφή στην κακή αυτή συνήθεια.
Ακόμη και τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια κλονίζει το κάπνισμα τσιγάρου. 6 στους 10 συντρόφους ενοχλούνται και διαφωνούν όταν ο άλλος καπνίζει, με αποτέλεσμα ακόμη και να… χωρίζουν.
Πλέον οι καπνιστές δεν είναι καν επιθυμητοί, «μάγκες», «τυπάδες» όταν έχουν ένα τσιγάρο στο χέρι, η κοινωνία δηλαδή τους απομονώνει.
Κι όμως, ο Αναστάσιος Σταλίκας, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δίνει την εικόνα που επικρατεί.
Τι φταίει
Παρά τους κινδύνους για την υγεία και την οικογενειακή και κοινωνική αποστροφή, η μείωση των καπνιστών τσιγάρου δεν είναι μεγάλη, το αντίθετο υπάρχει μεγαλύτερη ένταση.
Ο εθισμός εμποδίζει όλους αυτούς τους καπνιστές να δουν το καλό τους. Κι όπως είπε ο κ. Σταλίκας, το άγχος, η ανασφάλεια των καιρών, οι πιεστικές καταστάσεις που βιώνει ο κόσμος, οδηγεί στην αναβολή της προσπάθειας να κοπεί το τσιγάρο. Ανεργοι, οικονομικά ασθενέστεροι, διαμένοντες σε πόλεις, αγχωμένοι με τα οικονομικά τους, είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο καπνίζουν ή δεν μπορούν να φύγουν από αυτόν τον εθισμό.
Ο τρόπος ζωής, λοιπόν, και ειδικά για εκείνους που δεν έχουν οικονομική άνεση, ευθύνεται για το γεγονός ότι το κάπνισμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Το θέμα είναι αν ο καπνιστής πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη ζωή του, που μειώνεται ή τερματίζεται λόγω του τσιγάρου, και στην ελπίδα που έχει να ζήσει περισσότερο και πιο ποιοτικά.
Δεν είναι απόλαυση το τσιγάρο. Δεν είναι «συντροφιά», ούτε κάτι που κάνουμε με χαρά μαζί με τον καφέ.
Δεν είναι «διάλειμμα» από τη δουλειά, ούτε ανακούφιση από το άγχος, τον πόνο, την απώλεια, την κατάθλιψη.
Το τσιγάρο σκοτώνει τους ανθρώπους, τους απομακρύνει από τους άλλους, τους περιθωριοποιεί. Γι’ αυτό και πρέπει να καταπολεμηθεί ο εθισμός.
Σιγά – σιγά, με σταθερά βήματα, με εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης, με σκληρή δουλειά.
Αλλά κυρίως με εδραία την αντίληψη ότι το τσιγάρο μπορεί να πάρει μακριά αγαπημένους μας ή την ίδια μας τη ζωή.
Και η ζωή, η χαρά, η οικογένεια, η δημιουργία είναι πάνω από κάθε τζούρα τσιγάρου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις