Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Νόρα Βίνσεντ: Η δημοσιογράφος που έζησε σαν άντρας για να γράψει ένα βιβλίο

Νόρα Βίνσεντ: Η δημοσιογράφος που έζησε σαν άντρας για να γράψει ένα βιβλίο

Μια γυναίκα πίσω από τον «Αυτοδημιούργητο Άντρα», κυριολεκτικά και μεταφορικά ο τίτλος του βιβλίου της

γράφει η Βασιλίνα Ριστάνη *

Η δημοσιογραφία αναμφίβολα δεν είναι ένα κοινό επάγγελμα. Πόσο μακριά μπορεί όμως να φτάσει ένας δημοσιογράφος για να πετύχει το σκοπό του; Η Νόρα Βίνσεντ πήγε εκεί που κανένας δημοσιογράφος – και καμία γυναίκα – δεν έχει τολμίσει να πάει… Πέρασε 18 μήνες μεταμφιεσμένη ως ένα είδος διπλού πράκτορα στους πολέμους των φύλων και κατέγραψε την εμπειρία της.

Για τα παιδιά στην ομάδα του μπόουλινγκ και για τις γυναίκες με τις οποίες έβγαινε, ο Νεντ ήταν απλά ένας ακόμα άντρας. Ίσως να είχε λίγο παιδικό πρόσωπο, να ήταν μετροσέξουαλ και ασυνήθιστα καλός ακροατής. Στην πραγματικότητα, ο Νεντ ήταν η Νόρα, η συγγραφέας του best seller βιβλίου «Αυτοδημιούργητος Άντρας», του 2006.

Το ταξίδι στον ανδρισμό

Στον ενάμιση χρόνο που έζησε ως Νεντ, η Νόρα Βίνσεντ υπέβαλε τον εαυτό της σε διάφορες στερεοτυπικές ανδροπρεπείς καταστάσεις. Έγινε μέλος σε ένα πρωτάθλημα μπόουλινγκ για εργάτες, αν και ήταν κακή σε αυτό. Οι συμπαίκτες του Νεντ ήταν ευγενικοί και τον επευφημούσαν. Νόμιζαν ότι ήταν ομοφυλόφιλος, έμαθε αργότερα η Νόρα, επειδή έπαιζε «σαν κορίτσι».

Πέρασε εβδομάδες σε ένα μοναστήρι με μοναχούς. Πήγαινε σε στριπτιτζάδικα και έβγαινε με γυναίκες, αν και τις περισσότερες φορές τον απέρριπταν. Στην πορεία ασχολήθηκε με της πωλήσεις κουπονιών και άλλων προϊόντων χαμηλού κέρδους, από πόρτα σε πόρτα με τον συνάδελφό του. Τελικά, σε ένα θεραπευτικό εργαστήριο για άνδρες ο Νεντ άρχισε να τα χάνει.

Το να προσποιείτε τον Νεντ είχε αρχίσει να φθείρει τη Νόρα. Ως λεσβία, για παράδειγμα, πίστευε ότι τα ραντεβού με γυναίκες θα ήταν διασκεδαστικά. Δεν εξελίχθηκε έτσι. Το να περπατάει, να μιλάει, να ντύνεται και να περνάει ως άντρας αποδείχθηκε ότι ήταν το εύκολο κομμάτι.

Πώς γίνεται να την πέρασαν για άντρα;

Το χειμώνα του 2003, η 35χρονη δημοσιογράφος, άρχισε να εξασκείται στο να παριστάνει τον άντρα. Με τη βοήθεια μακιγιέρ, η Νόρα έμαθε να προσομοιώνει τα γένια κόβοντας κομμάτια μαλλιού και βάφοντάς τα στο πηγούνι της. Είχε ήδη κοντά κομμένα μαλλιά και αγόρασε γυαλιά με ορθογώνιο σκελετό, για να τονίσει τις γωνίες του προσώπου.

Έκανε γυμναστική με βάρη για να χτίσει τους μύες στο στήθος και την πλάτη της. Φορούσε αθλητικό σουτιέν και προσθετικό πέος. Εκπαιδευόταν επί μήνες με έναν προπονητή φωνητικής στη Σχολή Τζούλιαρντ στο Μανχάταν. Έμαθε να βαθαίνει τη φωνή της και να την επιβραδύνει, να γέρνει προς τα πίσω καθώς μιλούσε και να χρησιμοποιεί την αναπνοή της πιο αποτελεσματικά.

«Εθελοντική τρέλα»

Επικίνδυνα χαμένη στη δουλειά της, η προσειλωμένη συγγραφέας ένιωθε αποξενωμένη, σε σημείο μάλιστα που νοσηλεύτηκε με κατάθλιψη. Υπέφερε και ένιωθε αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα, καθώς την έπνιγαν οι ρόλοι των φύλων που της είχαν ανατεθεί. Άσκησε ένα άλλο κατόρθωμα διεισδυτικής δημοσιογραφίας για το επόμενο βιβλίο της «Εθελοντική Τρέλα».

Η ιδέα της ήρθε όταν οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με κίνδυνο αυτοκτονίας. Όσο περιόδευε σε ψυχιατρικά ιδρύματα, βυθιζόταν όλο και περισσότερο στην κατάθλιψη και είχε καταλήξει να πέρνει ένα κοκτέιλ φαρμάκων. Το 2013, ξεκίνησε ένα νέο μυθηστόρημα στο οποίο φανταζόταν την εσωτερική ζωή της Βιρτζίνια Γούλφ.

Αφετηρία ήταν η στιγμή που η Γουλφ συνέλαβε το έργο της «Στον Φάρο» στην μπανιέρα της. Η ιστορία κατέληγε όταν μπήκε στο ποτάμι κοντά στο σπίτι της στο Σάσεξ της Αγγλίας με τις τσέπες γεμάτες πέτρες και τελικά πνίγηκε.Κατά τη διάρκεια που η Νόρα δούλευε πάνω σε αυτό το βιβλίο, προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της.

Δεν ήταν απλά ένα προϊόν μυθοπλασίας ή μια πράξη λογοτεχνισμού. Ήταν το σημείωμα που άφηνε πίσω της πριν αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Η Νόρα Βίνσεντ πέθανε στις 6 Ιουλίου του 2022 σε μια κλινική στην Ελβετία, σε ηλικία 53 ετών. Ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από μια στενή της φίλη και ήταν ιατρικά υποβοηθούμενος, δηλαδή με ευθανασία.

* Η Βασιλίνα Ριστάνη σπουδάζει στη New Media Studies 

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024