Κατά πλειοψηφία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψηφίσθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας» (ΚΦΔ) από την Ολομέλεια. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Καμία μεταβολή στις διατάξεις που κωδικοποιούνται

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση τόνισε πως «με αυτή την κωδικοποίηση αποκτούμε ένα σημαντικό εργαλείο για τους φορολογούμενους και την διοίκηση» και υπογράμμισε ότι «δεν επέρχεται καμία μεταβολή στις διατάξεις που κωδικοποιούνται. Αίρονται πιθανές αναντιστοιχίες και στην ορολογία τους. Καταργούνται ρυθμίσεις που ήταν ανενεργές, σιωπηρά καταργημένες ή που έχουν εξαντλήσει το ρυθμιστικό τους περιεχόμενο».

Αποτέλεσμα της κωδικοποίησης σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών είναι «να έχουμε ένα ενιαίο σύστημα, με εσωτερική συνοχή, συμβατό με όλη την κείμενη νομοθεσία, κατανοητό και εύχρηστο για την διοίκηση και τους διοικούμενους». Πρόκειται για «νομοθέτημα τομή, καθώς δημιουργεί ενιαίες διαδικασίες προσδιορισμού και είσπραξης, επιβαλλόμενες κυρώσεις για όλα τα φορολογικά έσοδα».

Επιβεβλημένη

Ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε πως ο ΚΦΔ επιδρά με τους άλλους φορολογικούς κώδικες. Τόνισε πως αυτή η κωδικοποίηση «ήταν επιβεβλημένη, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2014 που ισχύει και εφαρμόζεται, για εννέα σχεδόν έτη, έχει υποστεί αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, με περισσότερους από 50 νόμους».

Παράλληλα επηρεάστηκε και από τις οργανωτικές αλλαγές που υπήρξαν στην διοίκηση, όπως με τη σύσταση της ΑΑΔΕ, δημιουργώντας αναντιστοιχίες, ασυνέπειες, επικαλύψεις και παρερμηνείες, όπως σημείωσε. Τώρα έχουμε «ένα κώδικα επικαιροποιημένο, συστηματικό, ενιαίο και συνεκτικό για όλους» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και τόνισε πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά αποφασιστικά σε μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο όχι μόνο τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, αλλά ταυτόχρονα για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Με ισχυρό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα».

Ούτε αλλαγές σε ποινές, ούτε άλλη τροποποίηση υφιστάμενου νόμου

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι ο νέος Κώδικας που ψηφίστηκε, «σε καμία περίπτωση, δεν περιλαμβάνει ούτε αλλαγές σε ποινές που επιβάλλονται για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής, ούτε καμία άλλη τροποποίηση υφιστάμενου νόμου».

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

«Απάντηση σε δημοσιεύματα για τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής

»Με αφορμή σημερινά, παντελώς αβάσιμα, δημοσιεύματα του Τύπου, που κάνουν λόγο για μείωση ποινών σε υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω του νέου, κυρωθέντος ήδη, Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ), το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα ακόλουθα:

»1ον. Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ) που ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, αποτελεί μια σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης στο πεδίο της φορολογίας, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους δικαίου. Είναι προϊόν νομοθετικής κωδικοποίησης, με στόχο τη συστηματοποίηση, απλοποίηση και ενσωμάτωση διατάξεων του υφιστάμενου Κώδικα και εν γένει της υφιστάμενης σχετικής νομοθεσίας, χωρίς καμία δυνατότητα μεταβολής του ουσιαστικού περιεχομένου τους. Άλλωστε, κατά την κωδικοποίηση της νομοθεσίας δεν μεταβάλλεται η ουσία των διατάξεων που ενσωματώνονται στον νέο Κώδικα, ούτε εισάγονται νέες διατάξεις, ενσωματώνεται όμως υποχρεωτικά η υφιστάμενη νομοθεσία.

»Μέσω του νέου Κώδικα, αντιμετωπίζονται προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από τις αλλεπάλληλες και αποσπασματικές νομοθετικές τροποποιήσεις που έγιναν στον ν. 4174/2013, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, ημερομηνία από την οποία ισχύει και εφαρμόστηκε ο ΚΦΔ. Με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ενοποιούνται οι υφιστάμενες διατάξεις που ισχύουν και απαλείφονται διατάξεις, οι οποίες έχουν καταστεί ανενεργές λόγω εφαρμογής νεότερων διατάξεων, καθώς και διατάξεις που έχουν εξαντλήσει το ρυθμιστικό τους περιεχόμενο.

Δεν επηρεάζει τις ποινές με κανέναν τρόπο

»2ον. Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας ορίζει τα εγκλήματα φοροδιαφυγής και ευθυγραμμίζεται με την υφιστάμενη νομοθεσία, ήτοι εν προκειμένω με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα του 2019.

»Συνεπώς, ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, που κυρώθηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής σύμφωνα με τις παραγράφους 6 και 7 του άρθρου 76 του Συντάγματος, δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τις ποινές που επιβάλλονται για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής και προβλέπονται από τον νέο Ποινικό Κώδικα, τον νόμο 4619/2019 που νομοθέτησε η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και ο οποίος λαμβάνεται υπόψη υποχρεωτικά κατά τη διαδικασία της νομοθετικής κωδικοποίησης.

»Στο πλαίσιο αυτό, διευκρινίζεται ότι με τα άρθρα 463 και 83 του νέου Ποινικού Κώδικα, μειώθηκαν οι ποινές για διάφορα ποινικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων και η φοροδιαφυγή για την πλειοψηφία των περιπτώσεων. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 463 παρ. 3 του νέου Ποινικού Κώδικα προβλέπεται ότι: «Όπου σε ειδικούς νόμους απειλείται κάθειρξη έως 10 έτη, επιβάλλεται ποινή μειωμένη κατά το άρθρο 83 περίπτωση δ. Η πράξη διατηρεί τον κακουργηματικό χαρακτήρα της». Επομένως, οι προβλέψεις του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας αντιστοιχούν στα οριζόμενα των άρθρων 463 παρ. 3 και 83 περ. δ του νέου Ποινικού Κώδικα, δηλαδή τη φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους ή την κάθειρξη έως έξι (6) έτη.

Εφαρμόζονται από ποινικά δικαστήρια και Άρειο Πάγο

»Τα ανωτέρω ήδη εφαρμόζονται από τα ποινικά δικαστήρια και τον Άρειο Πάγο, όπως προκύπτει από σειρά αποφάσεων ΑΠ (ΠΟΙΝ) 244/2020, ΑΠ (ΠΟΙΝ) 653/2020, ΑΠ (ΠΟΙΝ) 736/2020) με τις οποίες το Ανώτατο Δικαστήριο εφαρμόζει τον επιεικέστερο ποινικό νόμο, δηλαδή τον νέο Ποινικό Κώδικα, και για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής που έχουν διαπραχθεί σε χρόνο προ της ενάρξεως ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα.

»Ενδεικτικά, παρατίθεται σύντομο απόσπασμα του σκεπτικού της δεύτερης απόφασης:

«Επίσης, κατά το άρθρο 511 εδ. δ` του ισχύοντος από 1-7-2019 ΚΠοινΔ (Ν. 4620/2019), …… , ο Άρειος Πάγος εφαρμόζει αυτεπαγγέλτως τον επιεικέστερο νόμο που ισχύει μετά τη δημοσίευση της αναιρεσιβαλλόμενης απόφασης. …… Με το τελευταίο δε αυτό άρθρο (83 περ. γ` ΠΚ), …….. ορίζεται ότι, αντί για την ποινή της κάθειρξης έως δέκα έτη, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή κάθειρξη έως έξι έτη».

Ασφάλεια δικαίου

»Το Υπουργείο Οικονομικών με συνέπεια υποστηρίζει, με τις ομάδες εργασίας του, το έργο της νομοθετικής κωδικοποίησης. Με τη σημερινή κύρωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας από την Ολομέλεια της Βουλής υπηρετείται η ανάγκη της ασφάλειας δικαίου, βάσει των κανόνων και των διαδικασιών που εφαρμόζονται στις σχέσεις μεταξύ φορολογούμενων πολιτών και επιχειρήσεων με τη Φορολογική Διοίκηση.

»Συνεπώς, ο νέος Κώδικας, σε καμία περίπτωση, δεν περιλαμβάνει ούτε αλλαγές σε ποινές που επιβάλλονται για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής, ούτε καμία άλλη τροποποίηση υφιστάμενου νόμου».

Νέο μεταμνημονιακό φορολογικό νομοθετικό πλαίσιο

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ερωτηθείς από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη σχετικά με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, για την αποκατάσταση της αδικίας που υπάρχει σε υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών με την προσωπική διαφορά, ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος απάντησε ότι επειδή η νομοθέτηση γίνεται με την διαδικασία των κυρώσεων δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

«Θετική η κωδικοποίηση, αλλά τα προβλήματα λύνονται με την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με τη δημιουργία ενός νέου μεταμνημονιακού φορολογικού νομοθετικού πλαισίου που θα υπηρετεί τη σημερινή συγκυρία» τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε πολύ υψηλό το κόστος των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ του έργου των Κωδικοποιήσεων που έχουν εγγραφεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι «δεν θέλουμε να δούμε καμία εταιρεία που ασχολείται από ταχυμεταφορές μέχρι ναυπηγεία να έχει πάρει ανάθεση για να κάνει κωδικοποίηση της νομοθεσίας, γιατί βλέπουμε διάφορα τέτοια περίεργα. Θέλουμε πλήρη διαφάνεια, στηρίζουμε αυτή τη διαδικασία, αλλά με πλήρη διαφάνεια και να έχουμε όλα τα στοιχεία».

Ο κ. Αλεξιάδης, μεταξύ άλλων, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να εξηγήσει τι εννοούσε όταν σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το Ιδιωτικό Χρέος είχε καταγγείλει ότι «προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας σχετικής με το θέμα τής κατάθεσης τροπολογίας για τους πλειστηριασμούς», σημειώνοντας πως «κανένας φορέας δεν επιβεβαίωσε αυτό που ανέφερε ο υπουργός».

Δομικά μέτρα για να φρενάρει η ακρίβεια

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να ροκανίζει όλο και περισσότερο τα πενιχρά εισοδήματα των νοικοκυριών και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μικρή πτώση του» ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση του Κώδικά Φορολογικής Διαδικασίας.

Η κυρία Γιαννακοπούλου τόνισε πως χρειάζονται δομικά μέτρα για να φρενάρει η ακρίβεια- όπως αυτά τα μέτρα που κατ’ επανάληψη έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως είπε, που είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και η θέσπιση πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, και η ρυθμίσεις οφειλών, σε 120 δόσεις.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα φτωχοποιείται και η κοινωνία επιδοματοποιείται, με τις όποιες καθυστερημένες αντιδράσεις της που δεν δίνουν κάποια ουσιαστική λύση. Ανέφερε πως όποιος πάει σε ένα σούπερ μάρκετ αντιλαμβάνεται ότι αγοράζει τα ίδια πράγματα με 30% κατά μέσο όρο αυξημένο το συνολικό κόστος σε σχέση με πέρυσι.

Σχετικά με τον πληθωρισμό ανέφερε πως «οι χθεσινοί πανηγυρισμοί περί υποχώρησης του πληθωρισμού σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να ροκανίζει όλο και περισσότερο τα πενιχρά εισοδήματα των νοικοκυριών, που δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος τού διαθέσιμου εισοδήματός τους για βασικά καταναλωτικά αγαθά, στα οποία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι αυξήσεις είναι ακόμα και διπλάσιες του μέσου όρου του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή». «Φαντάζομαι ότι αυτή η αλήθεια δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια και πανηγυρισμούς πάνω σ΄ αυτή την δύσκολη κατάσταση» σημείωσε.

Στόχος της κωδικοποίησης το αποτελεσματικότερο κυνήγι των φτωχών

«Ο στόχος της κωδικοποίησης του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας είναι να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό το κυνήγι των φτωχών και εξαθλιωμένων και όχι των ομίλων και του Κεφαλαίου» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια.

Προχώρησε σε μια πολυμέτωπη επίθεση σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για το διαμορφούμενο «βάρβαρο φορολογικό σύστημα, που έχει επιτρέψει μόνο το 5-6% των φορολογικών εσόδων να προέρχεται από τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ πάνω από 50% είναι από έμμεσους φόρους, τους πιο άδικους και αντιλαϊκούς φόρους». Τόνισε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να καταργήσουν συνταγματικά τα «προκλητικά προνόμια των εφοπλιστών» καθώς «συμπλέουν ότι τα μόνιμα υποζύγια θα είναι τα λαϊκά στρώματα».

Επισήμανε ότι το 86,5% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία είναι για μικροοφειλές που αντιστοιχούν στο 2,5% των οφειλών, σε αντίθεση με το 0,2% των οφειλετών που χρωστάει το 78,6% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Κυνηγάτε», είπε, «τους πολλούς που χρωστάνε λίγα και αφήνετε στο απυρόβλητο αυτούς που έχουν και μπορούν να πληρώσουν» ή κρύβουν τα εισοδήματά τους σε off shore, και μετοχές κλπ.

Μιλώντας για την ακρίβεια, την χαρακτήρισε «παιδί του συστήματος», της οργάνωσης της οικονομικής δραστηριότητας προς όφελος της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι του λαού. Ζήτησε να καταργηθεί ο ΦΠΑ και όλοι οι έμμεσοι φόροι. «Να μην γίνει αποδεκτή η πολιτική της ΕΕ και ο λαός να μην πιστεύει ότι υπάρχουν επίδοξοι σωτήρες αλλά να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις» τόνισε.