Η Γερμανία «προειδοποιεί» τη Σερβία για τις σχέσεις της με τη Ρωσία
Συμμετοχή στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ζητάει η Γερμανία από τη Σερβία προειδοποιώντας για συνέπειες αν το Βελιγράδι δεν ακολουθήσει το δρόμο της Ευρώπης. Σε δύο μέρες η Σύνοδος Κορύγής ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων
- Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Όμπρεϊ Πλάζα, Τζεφ Μπαένα
- Άφαντοι οι δύο δραπέτες - Με τέσσερις ώρες καθυστέρηση ενημερώθηκε η αστυνομία από τις φυλακές Κασσαβέτειας
- Σκάνδαλα, αντιδράσεις και cancel: Οι διάσημοι που έχασαν τους περισσότερους followers στα social media το 2024
- Βαρκελώνη: Στο κρύο οι τουρίστες λόγω απαγόρευσης εξωτερικών σομπών
Το Βερολίνο προειδοποίησε την Σερβία σχετικά με την στενή της σχέση με την Ρωσία, στάση που θα μπορούσε να περιπλέξει την προσέγγισή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα γερμανική κυβερνητική πηγή.
Εκπλαγήκαμε και απογοητευτήκαμε
Δύο ημέρες πριν από την συνάντηση κορυφής με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία), η κυβερνητική πηγή αναφέρθηκε στο «φως και την σκιά» της σερβικής περίπτωσης.
- Διαβάστε επίσης Σερβία: Νέα κυβέρνηση υπό την Άνα Μπρνάμπιτς – Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και γέφυρες με τη Ρωσία
«Οι σχέσεις της Σερβίας με την Ρωσία είναι βέβαιο ότι ανήκουν στο μέρος της σκιάς», είπε. Και αναφέρθηκε ειδικότερα στην συμφωνία που υπογράφηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου από τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον τότε σέρβο ομόλογό του Νικόλα Σελακόβιτς για την συνέχιση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στα δύο υπουργεία για τα δύο επόμενα χρόνια.
«Εκπλαγήκαμε και απογοητευτήκαμε», δήλωσε η γερμανική πηγή.
Αν η Σερβία καταδίκασε στον ΟΗΕ την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αρνείται να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Ωστόσο, το Βερολίνο «έχει την εντύπωση ότι η εντατική συζήτηση με τον πρόεδρο (Αλεξάνταρ) Βούτσιτς είναι χρήσιμη». «Είναι ένας έμπειρος πολιτικός που μπορεί να αναλύσει και αναλύει τις επιπλοκές του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας», σύμφωνα την γερμανική κυβερνητική πηγή.
Αντίθετες συνέπειες
«Αν επιλέξει να ακολουθήσει τον δρόμο προς την Ευρώπη, τότε θα έχει την υποστήριξη της ΕΕ και της γερμανικής κυβέρνησης», είπε. «Αν ακολουθήσει άλλον δρόμο, τότε θα υπάρξουν αντιθέτως συνέπειες», εξήγησε.
Το Βελιγράδι κατέθεσε την αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 23 Δεκεμβρίου 2009 και απέκτησε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας το 2012. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2013.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο γερμανός καγκελάριος θα υπογράψουν τρεις συμφωνίες για την περιοχή: αμοιβαίας αναγνώρισης των ταυτοτήτων, των πανεπιστημιακών πτυχίων και των επαγγελματικών πιστοποιητικών.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις