Ολλανδία: Επαναπατρισμός για 12 γυναίκες και 28 παιδιά τζιχαντιστών από τη Συρία
Με το που θα επιστρέψουν οι γυναίκες θα συλληφθούν και θα δικαστούν
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Τον επαναπατρισμό από τη Συρία δώδεκα γυναικών που κατηγορούνται για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και των 28 παιδιών τους, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η Κυβέρνηση της Ολλανδίας.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση απομάκρυνσης οικογενειών τζιχαντιστών που έχει οργανώσει ποτέ η χώρα.
Οι γυναίκες θα δικαστούν
«Οι γυναίκες θα συλληφθούν μετά την άφιξή τους στην Ολλανδία και θα δικαστούν», διευκρίνισε η κυβέρνηση της χώρας σε επιστολή της προς το κοινοβούλιο, εξηγώντας ότι στόχος της ειδικής επιχείρησης είναι να διασφαλιστεί ότι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη «αυτές οι δώδεκα ύποπτες».
Δικαστήριο του Ρότερνταμ είχε συστήσει τον Μάιο στην κυβέρνηση να επαναπατρίσει ή να λάβει συγκεκριμένη δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση για αυτές τις 12 γυναίκες μέσα σε διάστημα 4 μηνών.
Για «λόγους ασφαλείας και εμπιστευτικότητας των στοιχείων των ενδιαφερόμενων προσώπων» η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε σε ποια περιοχή της Συρίας κρατούνταν.
Οι οικογένειες των τζιχαντιστών που συνελήφθησαν ή σκοτώθηκαν στη Συρία και το Ιράκ κρατούνται σε καταυλισμούς που διοικούν οι κουρδικές αρχές και ζητούν να επαναπατριστούν στη χώρα τους.
Η επιστροφή των οικογενειών των τζιχανιστών έχει αποδειχθεί ευαίσθητο θέμα για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ολλανδία, μετά την πτώση το 2019 του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους.
Παρόμοιες επιχειρήσεις και σε άλλα κράτη
Στις αρχές του 2022 η κυβέρνηση της Ολλανδίας είχε επαναπατρίσει πέντε γυναίκες και τα 11 παιδιά τους από τον καταυλισμό προσφύγων αλ Ροζ στη βόρεια Συρία.
Μία γυναίκα που κατάγεται από την πόλη Γκούντα έγινε τον Ιούνιο του 2021 η πρώτη που επαναπατρίστηκε στην Ολλανδία από τον αλ Ροζ μαζί με τα δύο μικρά της αγόρια. Καταδικάστηκε σε τριάμισι χρόνια φυλάκιση.
Η Γαλλία ανακοίνωσε τον Ιούλιο τον πρώτο «μαζικό επαναπατρισμό» από τη Συρία 35 ανήλικων και 16 γυναικών, τον οποίο ακολούθησε ένας άλλος τον Οκτώβριο (15 γυναίκες και 40 παιδιά).
Η επιτροπή δικαιωμάτων του παιδιού του ΟΗΕ εκτίμησε τον Φεβρουάριο ότι το Παρίσι παραβίασε τα δικαιώματα των παιδιών που κατάγονται από τη Γαλλία και κρατούνται σε καταυλισμούς στη Συρία επειδή δεν τα επαναπατρίζει.
Η Γερμανία προσπαθεί να προχωρά τακτικά σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις και ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου τον επαναπατρισμό επτά παιδιών και τεσσάρων γυναικών. Πλέον το Βερολίνο θεωρεί ότι έχει ρυθμίσει όλες τις γνωστές υποθέσεις οικογενειών από τη Γερμανία που κρατούνται σε καταυλισμούς στη Συρία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις