ΚΕΔΕ: Μονοπάτια ηλιακών συλλεκτών τα κανάλια άρδευσης
Για να περιοριστεί η σπατάλη γης υψηλής παραγωγικότητας
Τη δυνατότητα να μετατραπούν τα κανάλια άρδευσης της Ελλάδας σε μονοπάτια ηλιακών συλλεκτών προβάλλει πλέον η αρμόδια Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ θέλοντας με τον τρόπο αυτό και να αξιοποιηθούν εκτάσεις, οι οποίες ήδη έχουν βγει εκτός παραγωγής, αλλά και συγχρόνως να μη θυσιάζεται περαιτέρω γη υψηλής παραγωγικότητας.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις περιοχές που εξελίχθηκε αναδασμός τα αρδευτικά και τα στραγγιστικά κανάλια καταλαμβάνουν μία έκταση, η οποία ξεπερνά το 6% του αγροκτήματος γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μόνο στις περιοχές που έχουν γίνει αναδασμοί υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα ανεκμετάλλευτα αυτή την περίοδο για να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Πώς θα επαναχρησιμοποιείται το νερό στη γεωργία
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Φθιώτιδας τόσο στην περιοχή του Δομοκού όσο και στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Λαμίας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν δεσμευτεί για να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά και περιμένουν τη σειρά τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αλλά και να γίνουν τα απαραίτητα δίκτυα για την υποδοχή τους.
«Υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιηθούν άμεσα χιλιάδες στρέμματα πού είναι τα κανάλια της άρδευσης που έχουν πλάτος από 10 έως 15 μέτρα και πολλά χιλιόμετρα μήκος» σημειώνει ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Δημήτρης Τζαχρήστας και συμπληρώνει πως «με τον τρόπο αυτό δεν σπαταλάτε γη μέσης και υψηλής παραγωγικότητας την οποία έχουμε απόλυτη ανάγκη αφού είναι γνωστό ότι μόνο για 2 εκ. εδάφους χρειάζονται 500 χρόνια για να δημιουργηθούν».
Φωτοβολταϊκά πάρκα
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένας έντονος διάλογος ιδιαίτερα σε ότι αφορά την χρήση της γης μέσης και υψηλής παραγωγικότητας στην κατεύθυνση ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών πάρκων. Είναι αρκετές οι φωνές οι οποίες ακούγονται ακόμη και από επίσημα χείλη για να σταματήσει αυτή τακτική και να περιοριστεί η σπατάλη γης υψηλής κυρίως παραγωγικότητας.
Τα ιδιαίτερα υψηλά ενοίκια αλλά και ιδιαίτερα υψηλές τιμές για την αγορά τέτοιας γης, που καταβάλλονται από επενδυτικές κυρίως εταιρείες που θέλουν να επεκταθούν στον τομέα των φωτοβολταϊκών ουσιαστικά μειώνουν συνεχώς την γη υψηλής παραγωγικότητας ενώ παράλληλα η τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων μέσα σε δασικές περιοχές περιορίζουν την επέκταση το κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Συγχρόνως η αστυφιλία έχει αναγκάσει πολλά νοικοκυριά να εγκαταλείψουν τα χωράφια στα χωριά τους, τα οποία ωστόσο μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μέσα από την ενοικίαση τους σε άλλους αγρότες.
Εδώ και 5 χρόνια τουλάχιστον η ζήτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι τεράστια με συνέπεια ολόκληρος ο κάμπος να έχει γεμίσει καθρέφτες.
Όπως εκτιμούν οι αυτοδιοικητικοί που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή ένα τέτοιο εγχείρημα έρχεται να βοηθήσει και στο ενεργειακό ισοζύγιο ιδιαίτερα σε ΤΟΕΒ που έχουν ενεργοβόρα αντλητικά συγκροτήματα, σε δήμους που έχουν αρδευτικά δίκτυα αλλά και σε κάθε περίπτωση μπορεί να παράγεται ενέργεια που θα παρέχεται σε αγρότες με ότι σημαίνει αυτό και μάλιστα σε περιόδους άρδευσης όπου υπάρχει ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση σε ενέργεια.
«Θα είναι συγχρόνως και μία βοήθεια στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων οι οποίοι είναι καταχρεωμένοι λόγω της ενέργειας, θα ανασάνουν οικονομικά, θα παρέχουν φτηνή ενέργεια και θα βοηθούν έτσι και την αγροτική οικονομία ολόκληρων περιοχών» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Τζαχρήστας σημειώνοντας συγχρόνως πως «μέχρι σήμερα τα αρδευτικά κανάλια παραμένουν ανεκμετάλλευτα ενώ με την τοποθέτηση τον πάνελ εκτός από την εξοικονόμηση εδάφους εξοικονομείτε και νερό αλλά και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Βεβαίως εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως η γη υψηλής παραγωγικότητας πρέπει να προστατεύεται, επειδή είναι ένας φυσικός πόρος αναντικατάστατος».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις