Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σχέδιο «Φάρος 2022»: Η ακαδημαϊκή «αμερικανική βοήθεια» στην Ελλάδα

Σχέδιο «Φάρος 2022»: Η ακαδημαϊκή «αμερικανική βοήθεια» στην Ελλάδα

Σειρά συναντήσεων ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων

Στον «αστερισμό» των συναντήσεων αμερικανικών ΑΕΙ με τα ελληνικά η εκπαιδευτική επικαιρότητα της ερχόμενης εβδομάδας

Η «αμερικάνικη βοήθεια» έρχεται από το ερχόμενο Σάββατο στην Αθήνα,  με την επίσκεψη των εκπροσώπων 30 πανεπιστημίων των ΗΠΑ που θα κληθούν να συναντηθούν με τους εκπροσώπους της Συνόδου των ελληνικών ΑΕΙ.

Ωστόσο, από το υπουργείο Παιδείας έχει ζητηθεί να κρατήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια μυστικά τα ραντεβού τους με τους συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ (τα οποία θα γίνουν τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας), αίτημα που όπως είναι προφανές συνδέεται με τον φόβο επεισοδίων και το οποίο, όπως είναι επίσης ξεκάθαρο, είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθεί. Κι αυτό γιατί αναρωτιέται κανείς πως θα μπορέσουν να …κρύψουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων τις συναντήσεις τους με αντιπροσωπείες των 20 ή 30 ατόμων με τις οποίες και θα έχουν συνομιλίες μιας με μιάμισης ώρας στα κάμπους τους.

Έτσι, οι εκπρόσωποι των 30 αμερικανικών πανεπιστημίων θα φτάσουν στη χώρα μας το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και θα αποχωρήσουν από αυτή τη χώρα μας την ερχόμενη Παρασκευή, 11 του μήνα. Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου θα γίνει δείπνο υποδοχής των πανεπιστημιακών στην αμερικανική πρεσβεία και την ερχόμενη Πέμπτη δεξίωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στους εκπροσώπους της αμερικανικής αντιπροσωπείας με συμμετοχή και του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.

Όπως είναι σαφές λοιπόν, όσο και αν τα ραντεβού αυτά κρατηθούν μυστικά, την ερχόμενη εβδομάδα  θα κινηθεί ειδησεογραφικά στον «αστερισμό» των συναντήσεων  με τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει σε σημερινό κείμενο του το υπουργείο Παιδείας, που τιτλοφορεί τις συναντήσεις αυτές ως «Σύνοδο Φάρος 2022», «η κυβέρνηση έχει θέσει τη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων της χώρας ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για την εν γένει εξωστρέφεια και ποιοτική αναβάθμιση των ΑΕΙ αλλά και για την ανάσχεση του brain drain (και την συμβολή στο brain gain) και την δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που βασίζεται στην υψηλού επιπέδου έρευνα και καινοτομία».

Στόχος των παραπάνω είναι το να  γίνει η Ελλάδα εκπαιδευτικός κόμβος που θα προσελκύει φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο.

Μια από τις συζητήσεις που αφορούν τα παραπάνω είναι τα κοινά  προγράμματα σπουδών μεταξύ των δυο χωρών και η συνδιδασκαλία με καθηγητές του εξωτερικού, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει ως σήμερα πως θα πληρώνονται τα δίδακτρα που θα απαιτηθούν προφανώς από τα αμερικανικά ΑΕΙ που όπως είναι σαφές δεν θα δώσουν το brand τους σε ένα κοινό πτυχίο δωρεάν. Ωστόσο, μπορούν πιθανότατα να προσφέρουν ανταλλαγές φοιτητών και φοιτητριών και παρακολούθηση κύκλων σπουδών στην άλλη άκρη του ατλαντικού με τις αντίστοιχες πιστωτικές μονάδες μέτρησης των σπουδών αυτών.

Πάντως, όπως αναφέρει σήμερα το υπουργείο Παιδείας, τα πανεπιστήμια της χώρας επωφελούνται ήδη από τις πολιτικές εξωστρέφειας των τελευταίων ετών,  καθώς «τα έσοδα από τα δίδακτρα από μόνο ένα αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα ιατρικής αγγίζουν τα 4 εκ. ευρώ για έναν κύκλο σπουδών».

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα θα έρθουν το ερχόμενο Σάββατο οι εκπρόσωποι των παρακάτω πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων:

1.     California Polytechnic State University

2.    Carnegie Mellon University

3.    Columbia University

4.    George Mason University

5.    Harvard University

6.    Indiana University

7.    Johns Hopkins University

8.    Joliet Junior College

9.    Lehigh University

10. Michigan State University

11.  Ohio Northern University

12. Princeton University

13. Roger Williams University

14. Rutgers University

15. Stockton University

16. Tufts University

17. University of Alabama

18. University of California, Berkeley

19. University of Cincinnati

20.University of Delaware

21. University of Illinois at Urbana-Champaign

22.University of Kentucky

23.University of South Alabama

24.University of Southern California, Viterbi School of Engineering

25.University of Texas – Health Science Center

26.Wayne State University

27.Widener University

28.William & Mary

29.Yale University

30.York College of Pennsylvania

Η επίσκεψη αυτή έχει ονομαστεί Σύνοδος Φάρος 2022: Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης (Pharos Summit 2022: Greek – U.S. Collaboration in Higher Education).

Τα ανώτατα στελέχη των αμερικανικών πανεπιστημίων θα υποδεχτούν οι εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Παιδείας σε ένα πρώτο «εισαγωγικό εργαστήριο» που θα γίνει την Κυριακή, 6 του μήνα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φάληρο σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, το Institute of International Education (IIE) και το Ίδρυμα Fulbright. Σ αυτό θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα Maria Olson, η συν-πρόεδρος του ΙΙΕ A.Sarah IIchman, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας Ζώρας και η διευθύνουσα σύμβουλος του Fulbright Αρτεμις Ζενέτου.

Η επίσημη πρώτη εκδήλωση υποδοχής των Αμερικανών πανεπιστημιακών ωστόσο, θα γίνει στην ερχόμενη Δευτέρα, 7 του μήνα, επίσης στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φάληρο, με την συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργου Τσούνη, της βοηθού του υπουργού Εξωτερικών στο Γραφείο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων (ECA) των ΗΠΑ Lee Sutterfield και του Allan E. Goodman, επικεφαλή του ΙΙΕ, το οποίο το 2019 γιόρτασε την εκατονταετηρίδα του.

Must in

Χαμός στο NBA: Ο Μπάτλερ θέλει να φύγει από τους Μαϊάμι Χιτ (pic)

Όπως τονίζουν στις ΗΠΑ, η επιθυμία του Τζίμι Μπάτλερ είναι να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η ανταλλαγή του σε κάποια ομάδα που διεκδικεί τον τίτλο του ΝΒΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο