Υποκλοπές: Σε δύσκολη θέση έναντι της PEGA η κυβέρνηση – Το Predator, οι εκλογές και η ευρωπαϊκή προσφυγή Ανδρουλάκη
Η κυβέρνηση βρέθηκε ξανά εγκαλούμενη σήμερα για τις υποκλοπές με αφορμή την παρουσία της PEGA στην Αθήνα
Σε δύσκολη θέση βρέθηκε για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση για τις υποκλοπές και αφορμή στάθηκε η παρουσία στην Αθήνα της εξεταστικής επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (PEGA) που ζητάει απαντήσεις για το πολύκροτο σκάνδαλο παρά το γεγονός ότι το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπής της Βουλής τα βρήκε όλα καλώς καμωμένα εν μέσω καταγγελιών -που επαναλήφθηκαν σήμερα- εκ μέρους της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη.
Ξανά σήμερα εγκαλούμενη
Μάλιστα η κυβέρνηση βρέθηκε ξανά σήμερα εγκαλούμενη πως όπως έκλεισε άρον – άρον τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής στην ελληνική βουλή αποφεύγοντας να καλέσει κρίσιμους μάρτυρες της υπόθεσης, έτσι και στην περίπτωση της PEGA κανένα εκ των εμπλεκόμενων πρώην ή νυν κυβερνητικών στελεχών δεν επιδιώχθηκε να έχει συνάντηση με την αντιπροσωπεία των Βρυξελλών, πλην του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, παρότι η ΕΥΠ υπάγεται στην πολιτική-διοικητική εποπτεία του μεγάρου Μαξίμου.
- Διαβάστε επίσης Υποκλοπές: Ποδοσφαιρικός παράγοντας της Β. Ελλάδας ο επιχειρηματίας που παρακολουθούσαν με το Predator
- Διαβάστε επίσης Υποκλοπές: Στο στόχαστρο του Predator δύο πολιτικά πρόσωπα και ένας επιχειρηματίας
Κατά την ακρόασή του από την PEGA ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδρασε άμεσα και αποφασιστικά μόλις ήρθε σε γνώση του η υπόθεση, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, αφού ενημέρωσε για τις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ κλπ) δεν παρέλειψε να βάλλει κατά της αντιπολίτευσης κατηγορώντας την ότι κινείται με μικροπολιτικά κίνητρα στήνοντας, όπως υποστήριξε, ένα επικοινωνιακό σόου, ειδικά στο θέμα του Predator.
Γραμμή άμυνας
Αυτό πάντως που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημερώνοντας την PEGA μίλησε για «επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο, περί της επιβολής σε βάρος του, του περιοριστικού μέτρου της άρσης απορρήτου».
Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα σήμερα, είτε για να απαντήσει στις κατηγορίες πως υπεκφεύγει να δώσει απαντήσεις για τους λόγους παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, είτε για το Predator, είτε για την άρνηση του πρωθυπουργού να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, ήταν πως ότι μπορούσε να ειπωθεί έχει ειπωθεί και ως εκ τούτου δεν συντρέχει κανένας λόγος για περαιτέρω συζήτηση. Σε αυτό το πνεύμα μάλιστα κινήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Προσφυγή Ανδρουλάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης επανήλθαν, με τον άμεσα ενδιαφερόμενο Νίκο Ανδρουλάκη να προαναγγέλει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταθέτοντας υπόμνημα στην PEGA όπου άφησε σοβαρές αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών αλλά και ως «πρόσωπο – κλειδί» που απέφυγε να συναντήσει την επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Ερώτημα προς την κυβέρνηση για το Pretador απηύθυνε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος. Σε συνέντευξή του τόνισε ότι «το πραγματικό διακύβευμα είναι ότι έρχεται (σ.σ. η PEGA) να δει τις ελληνικές αρχές και να εξετάσει, πρώτον, όσους πιθανώς έχουν στην κατοχή τους το Predator και το χρησιμοποίησαν και, δεύτερον, κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τη χρήση παράνομων λογισμικών».
Βόμβα οι εκλογές με ενεργό το Pretador
Ο κ. Μάντζος συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η ελληνική κυβέρνηση αρκείται να λέει ότι ουδέποτε πήρε το Predator σε οποιαδήποτε δημόσια, κρατική αρχή. Η δουλειά όμως της κυβέρνησης και της ΕΥΠ είναι, όχι να μας λέει αν το είχαν εκείνοι, αλλά να μας πει ποιος το είχε και με τίνος την καθοδήγηση το λειτούργησε», καθώς «υπάρχει ένα καθηλωτικό μοτίβο χρονικής και επιχειρησιακής σύμπλευσης και σύμπτωσης μεταξύ του Predator και της ΕΥΠ».
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος στο πλεύμα που έθεσε και ο Αλέξης Τσίπρας στην επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή για τις υποκλοπές, χαρακτήρισε βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας να πάμε σε εκλογές με ενεργό το Predator, ενώ χαρακτήρισε εξοργιστική την άρνηση του πρωθυπουργού να απαντήσει.
«Ενημέρωσα για τη συνδυαστική χρήση των επίσημων επισυνδέσεων και του predator από την ΕΥΠ που στην πραγματικότητα μας οδηγεί σε μια εξαιρετικά σκοτεινή περίοδο για την ελληνική δημοκρατία. Το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε εκλογές με το predator ενεργό αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας», είπε ο κ. Τζανακόπουλος μετά την συνάντηση με την PEGA.
Λίγο παραπάνω φως
Ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε «ότι η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καταφέρει να ρίξει λίγο παραπάνω φως σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, καθώς φάνηκε ότι οι ευρωβουλευτές είναι ενήμεροι σε αρκετό βάθος για τις λεπτομέρειες του σκανδάλου αυτού. Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα να επιδιώκει να χυθεί άπλετο φως, καθώς τα δημοσιεύματα, οι πληροφορίες, οι αποκαλύψεις είναι πλέον καθημερινές και υπάρχει σαφής ένδειξη ότι τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία παρακολουθούνταν δεν περιορίζονταν στον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Σπίρτζη αλλά μιλάμε για πολύ περισσότερους που θα προκύψει στο μέλλον ότι πράγματι έχουν παρακολουθηθεί».
Για προσπάθεια συγκάλυψης των υποθέσεων από την σημερινή κυβέρνηση, αλλά και για τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης σε ότι αφορά τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος που είχε συνάντηση με την PEGA.
- Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ξεσήκωσε το Roof Stage του Gazarte στη χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα του
- Βραζιλία: Αποκαλυπτικές φωτογραφίες της απομονωμένης κοινότητας των Μassaco του Αμαζονίου
- Εκτακτο δελτίο καιρού: Νέα επιδείνωση με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Κυκλώματα εξαναγκάζουν ανθρώπους να ζητιανεύουν ξυπόλητοι – Η μέθοδος με τα… σκυλάκια
- Ο Τζολάκης δείχνει το δρόμο προς την κορυφή, η εμπιστοσύνη του Μεντιλίμπαρ και η ώρα της Εθνικής
- Ζιζέλ Πελικό: «Mr Everyman» – Οι 51 «δράκοι» που καταδικάστηκαν στην «δίκη του αιώνα» στη Γαλλία