Coca Cola 3E: Η Ρόδος και τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Η ροδίτισσα ΒΑΠ κόντρα στη βασίλισσα των αναψυκτικών – Η νέα «καμπάνα» για αθέμιτες πρακτικές και η αντίσταση των «μικρών»
Με συχνότητα… 24/7, όπως το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο, φαίνεται να βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Coca-Cola Τρία Έψιλον, κατηγορούμενη σχεδόν για τις ίδιες παραβάσεις.
Χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 10.342.773 ευρώ στη leader του κλάδου των αναψυκτικών για πρακτικές μη αξιοκρατικού εκτοπισμού των ανταγωνιστών της.
Συγκεκριμένα, η ολομέλεια της ΕΑ αποφάσισε ομόφωνα την επιβολή προστίμου στην Coca-Cola Τρία Έψιλον μετά την εξέταση της καταγγελίας της ροδίτικης βιομηχανίας παραγωγής αναψυκτικών, χυμών, νερού και ζύθου ΒΑΠ Παντελής Κουγιός ΑΒΕΕ και σχετικής αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.
Μάλιστα στην εταιρεία επιβλήθηκε και μέτρο συμπεριφοράς για δύο έτη από τη δημοσίευση της απόφασης. Συγκεκριμένα, όταν η Coca-Cola 3Ε παρέχει με σύμβαση χρησιδανείου ψυγείο αναψυκτικών σε κάποιο σημείο πώλησης και το εν λόγω σημείο πώλησης δεν διαθέτει άλλο ψυγείο για τοποθέτηση αναψυκτικών τύπου cola / non cola άμεσα προσβάσιμο στους καταναλωτές, η εταιρεία θα πρέπει να επιτρέπει στο σημείο πώλησης να αξιοποιεί κατά το δοκούν το 20% του χώρου του ψυγείου που του έχει χρησιδανείσει.
Τέταρτο πρόστιμο
Πρόκειται για το τέταρτο πρόστιμο που επιβάλλεται στην Coca-Cola Τρία Έψιλον από την ανεξάρτητη Αρχή τα τελευταία 20 χρόνια.
Είχε προηγηθεί πρόστιμο ύψους 2.934.702,86 ευρώ το 2002 σε ανάλογη υπόθεση κατόπιν δύο καταγγελιών, της εταιρείας ΑΓΝΗ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παρασκευαστών Αναψυκτικών.
Ακολούθησε πρόστιμο ύψους 8.662.644 ευρώ το 2006, καθώς η Pepsico ΗΒΗ, χονδρέμποροι και σούπερ μάρκετ κατήγγειλαν ότι η εταιρεία δεν είχε συμμορφωθεί με την απόφαση του 2002.
Το 2020 επιβλήθηκε στην εταιρεία ένα ακόμη πρόστιμο, αυτή τη φορά για παρεμπόδιση της πραγματοποίησης ελέγχου από τους επιθεωρητές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε υποκατάστημά της στη Ρόδο.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι πριν λίγες εβδομάδες ομόφωνα απορρίφθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η καταγγελία της εταιρείας αναψυκτικών ΑΓΝΗ με έδρα τον Ορχομενό Βοιωτίας κατά της Coca-Cola 3E για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, κρίνοντάς την ως νόμω και ουσία αβάσιμη.
Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης κατ’ επανάληψη
H Coca Cola 3E φαίνεται ότι πέφτει συνεχώς στα ίδια λάθη, δηλαδή το εξής ένα: κατάχρηση της δεσπόζουσας θέση της προκειμένου να «πριονίσει» τα μερίδια αγοράς των ανταγωνιστών της.
Η πρακτική της εταιρείας εστιάζει στις συμβάσεις αποκλειστικότητας όταν δίνεται, με χρησιδάνειο, ένα ψυγείο σε κάποιο σημείο πώλησης και ήδη έχει απασχολήσει πολλές φορές την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Μικρότερες και μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις από τον κλάδο των αναψυκτικών, όπως Λουξ, Green Cola, Βίκος, ΕΨΑ, Κλιάφα, ΒΑΠ, Γεράνι, Τεμένια, Φήμη κ.ά., κινούνται εδώ και χρόνια κάτω από τη «βαριά σκιά» της Coca Cola, έχοντας «βιώσει» τις εμπορικές της μεθόδους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Green Cola, η οποία είναι ένας από τους πρώτους παίκτες στην Ελλάδα που παρουσίασε αναψυκτικό με stevia. Όταν η market leader – και τότε και τώρα – «ένιωσε» να πιέζεται, η Green Cola είδε απέναντί της την ισχύ της Coca-Cola, η οποία έφερε στην αγορά την Coca-Cola με γλυκαντικό στέβια.
Η κόντρα με τη Λουξ
Την ίδια ώρα, ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, αντιπρόεδρος της πατρινής βιομηχανίας αναψυκτικών Λουξ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, αντέδρασε άμεσα στην είδηση για την επιβολή προστίμου στην ανταγωνίστρια εταιρεία Coca Cola Τρία Έψιλον.
Για μια ακόμα φορά η Επιτροπή Ανταγωνισμού φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων. Αντί για min πρόστιμο 220εκ για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού Στην 3Ε έβαλε μόλις 10εκ€ αφού είναι υπότροπη δλδ το 0,46% αντί 10% του τζίρου της 2015-2019 !!! https://t.co/2cuKTS5guF
— Platonas Marlafekas (@platomar) November 3, 2022
Όπως υποστηρίζει στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έπρεπε να επιβάλει ελάχιστο πρόστιμο 220 εκατ. ευρώ για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού γιατί είναι υπότροπη. Εξηγεί ότι αφού είναι υπότροπη έπρεπε το πρόστιμο να είναι 10% (αντί 0,46%) του τζίρου της κατά την περίοδο 2015-2019.
Να σημειωθεί ότι η Λουξ βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με τον market leader εδώ και χρόνια με την οικογένεια Μαρλεφέκα να έχει κατ’ επανάληψιν καταγγείλει τις αποικιοκρατικού χαρακτήρα μεθοδεύσεις της.
Απειλές και τιμωρητική συμπεριφορά
Όπως και παλιότερα έτσι και στην παρούσα υπόθεση, σύμφωνα με την ΕΑ, η Coca-Cola 3E χρησιμοποίησε ποικίλες πρακτικές, προβαίνοντας σε σύναψη προφορικών συμφωνιών αποκλειστικότητας ή σε πρακτικές μη αξιοκρατικού εκτοπισμού συγκεκριμένων ανταγωνιστών με σκοπό την προώθηση σήματος (single branding) (και ειδικότερα προϊόντων ή/ και ψυγείων ή/ και σημάτων των ανταγωνιστών της), όπως π.χ. σε απειλές και τιμωρητική συμπεριφορά σε περίπτωση συνεργασίας με ανταγωνιστικό προμηθευτή, και σε άλλες πρακτικές ισοδύναμου αποτελέσματος.
Η ροδίτισσα ΒΑΠ κόντρα στη βασίλισσα των αναψυκτικών
Η ΒΑΠ Παντελής Κουγιός ΑΒΕΕ αποτελεί ισχυρή δύναμη στη Ρόδο και συνολικά στην περιοχή των Δωδεκανήσων.
Εκτός από την παραγωγή των δικών της σημάτων σε αναψυκτικά (ΒΑΠ Fresh), χυμούς, παγωμένο τσάι, εμφιαλωμένο νερό (Απολλώνιο) και μπίρα (Ζύθος ΒΑΠ) από το 1980 αποτελεί εμφιαλωτή της Pepsico, τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή των προϊόντων Coca – Cola εντός – και κυρίως – εκτός τειχών.
Η αρχή έγινε το 1967 σε ένα πατάρι 100 τ.μ., στην οδό Καποδιστρίου, στο κέντρο της Ρόδου, κοντά στο εμπορικό λιμάνι. Τότε ο Παντελής Κουγιός, έχοντας επιστρέψει από την Αφρική όπου δούλευε σε ένα εργοστάσιο αναψυκτικών, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία.
Παρά τον ανταγωνισμό η μικρή ΒΑΠ συνεχώς αυξάνει τον τζίρο της, ώσπου το 1975 το εργοστάσιο μεταφέρεται στη περιοχή Ασγούρου Ρόδου σε καινούργιες και μεγαλύτερες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Μία 5ετία αργότερα η εταιρεία υπογράφει συμβόλαιο με την Pepsico για την διάθεση και εμφιάλωση των γνωστών αναψυκτικών Pepsi και 7UP.
Το 1987 ο Παντελής Κουγιός αποχωρεί συνταξιοδοτούμενος και μεταβιβάζει τις μετοχές του στους άλλους δυο μετόχους, τον γιό του Βασίλη και τον Γιάννη Τσίγκο, επίσης μέλος της οικογένειας.
Το 1991 η εταιρία μεταφέρεται σε ακόμα πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, στην Αγία Βαρβάρα Κοσκινού, εώ μπαίνει δυναμικά και στο χώρο της παραγωγής αναψυκτικών.
Το 1998 προχωρά στην παραγωγή φυσικού επιτραπέζιου νερού εμφιαλωμένου νερού, το γνωστό σε όλους τους Ροδίτες, Απολλώνιο.
Η διεύρυνση της παραγωγής συνεχίζεται με την παραγωγή και διάθεση των φυσικών χυμών ΒΑΠ, ενώ το 2009 η εταιρεία ολοκληρώνει μία ακόμη παραγωγική μονάδα, κοντά στο εργοστάσιο αναψυκτικών, προκειμένου να προχωρήσει δυναμικά στην παραγωγή μπίρας με το σήμα Ζύθος ΒΑΠ. Πέντε χρόνια αργότερα, η εταιρεία εισέρχεται και στο παγωμένο τσάι, το VAP Fresh Tea.
Πλέον, η ΒΑΠ, με την τρίτη γενιά να έχει αναλάβει τα ηνία, κατατάσσεται σε υψηλή θέση στην αγορά των αναψυκτικών και είναι αλματωδώς αναπτυσσόμενη στον κλάδο της μικροζυθοποιίας.
Προσφυγή στη δικαιοσύνη
Από την πλευρά της η Coca-Cola 3E, η οποία διαθέτει κωδικολόγιο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών 24/7 (ανθρακούχα ποτά, χυμοί, νερό, ενεργειακά ποτά, φυτικά ροφήματα, έτοιμο τσάι, καφές, premium οινοπνευματώδη και σνακ) δηλώνει ότι διαφωνεί απόλυτα με την απόφασή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία προβλέπει επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 10.342.773 ευρώ και όπως αναφέρει θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Μάλιστα στην οικονομική έκθεση της εταιρείας για το 2021 και ενώ δεν είχε εκδοθεί ακόμη η απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής, η διοίκηση της Coca-Cola 3E εκτιμούσε ότι οποιαδήποτε υποχρέωση προκύψει για την εταιρεία, ως αποτέλεσμα και της παραπάνω υπόθεσης, «δεν θα έχει σημαντική δυσμενή επίπτωση στα αποτελέσματα χρήσης, στις ταμειακές ροές ή στη συνολική οικονομική της κατάσταση».
Το 2021 η Coca-Cola 3E πούλησε προϊόντα αξίας 471,8 εκατ. ευρώ και εμφάνισε καθαρά κέρδη 17,1 εκατ. ευρώ από 2,9 εκατ. ευρώ το 2020.
Πιέζουν οι πολυεθνικές
Η γιγάντωση των πολυεθνικών ομίλων, τόσο σε επίπεδο προϊοντικής γκάμας, όσο και στο δίκτυο διανομής και σημείων πώλησης, έχει αρχίσει να πιέζει σημαντικά τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων και της εστίασης.
«Η κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» αναφέρουν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ειδικά στους κλάδους των αναψυκτικών, της ζυθοποιίας και του καφέ.
«Είναι σαφές ότι τα πρόστιμα, όταν μπαίνουν, είναι μικρότερα από τα κέρδη που αποκομίζουν οι μεγάλες εταιρείες παραβαίνοντας τη νομοθεσία του ανταγωνισμού», συμπληρώνουν χαρακτηριστικά.
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»
- Μεξικό: Αιματηρή Πρωτοχρονιά σε δυο πολιτείες που σαρώνει κύμα βίας