COP27: Χωρίς νέες δεσμεύσεις για το κλίμα είμαστε καταδικασμένοι, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Ηγέτες και εκπρόσωποι 190 χωρών φτάνουν στην Αίγυπτο για τη νέα σύνοδο κατά της κλιματικής αλλαγής
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, η διεθνής κοινότητα συναντάται από την Κυριακή στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου με την ελπίδα για νέες δεσμεύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής και συμφωνία μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών για το κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης.
Ηγέτες και εκπρόσωποι 190 χωρών αναμένεται να συμμετάσχουν στην COP27, ένα χρόνο μετά τη σύνοδο της Γλασκώβης, στην οποία οι αναλυτές είδαν απογοήτευση, αλληλοκατηγορίες αλλά και κάποια σημεία αισιοδοξίας.
Διαβάστε επίσης: «Φόρο στο μεθάνιο» – Το ΔΝΤ ζητά μέτρα για την ξεχασμένη πληγή του κλίματος
«Η περσινή σύνοδος COP26 στη Γλασκόβη μας έδωσε λόγους να ελπίζουμε σε πρόοδο. Σχεδόν 200 χώρες συγκεντρώθηκαν για να συμφωνήσουν σχετικά με τις λεπτομέρειες της Συμφωνίας του Παρισιού, με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου» γράφει ο δικτυακός τόπος Gzero.
»Η φετινή χρονιά υποτίθεται πως θα είχε να κάνει με την υλοποίηση όσων είχαν συμφωνηθεί. Ωστόσο, τους τελευταίους 12 μήνες, η υφήλιος έχει κλονιστεί από τον πόλεμο στην Ευρώπη, τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και εντεινόμενες πολιτικές και οικονομικές διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών».
«Η COP27 λαμβάνει χώρα εν μέσω των χειρότερων γεωπολιτικών εντάσεων που έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, την παγκόσμια κρίση γύρω από το κόστος ζωής και μια ολοένα ζοφερότερη οικονομική πραγματικότητα» σχολιάζει ο Guardian.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα πριν από λίγες εβδομάδες, ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι είχε παραδεχθεί πως η επίτευξη συμφωνιών στη φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα θα είναι πιο δύσκολη λόγω της «θυελλώδους» κατάστασης στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία αλλά και εξαιτίας των «δύσκολων» γεωπολιτικών εντάσεων.
Έκκληση Γκουτέρες
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κρούει – και εκείνος – τον κώδωνα του κινδύνου. Εάν οι πλούσιες χώρες δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια «ιστορική συμφωνία» με τις φτωχές για το κλίμα, τότε «θα είμαστε καταδικασμένοι», προειδοποιεί ο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι ανεπτυγμένες χώρες απέτυχαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αρκετά γρήγορα και δεν υλοποίησαν τη δέσμευση για οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ύψους 100 δισ. δολαρίων το χρόνο.
Στην COP27 αναμένεται να τεθεί και το κρίσιμο θέμα των αποζημιώσεων για τις «ζημιές και απώλειες» που ήδη προκαλεί η άνοδος της θερμοκρασίας στις πιο ευάλωτες χώρες. ΗΠΑ και ΕΕ αρνούνται μέχρι σήμερα να ανοίξουν το θέμα.
Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, κρίσιμο ρόλο θα παίξει η στάση των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών, της Κίνας και των ΗΠΑ. «Εάν αυτές οι δύο χώρες δεν συνεργαστούν, θα είναι απολύτως αδύνατο να αντιστραφούν οι σημερινές τάσεις», σημειώνει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
Αναφορικά με τον στόχο του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, οι απόψεις διίστανται. Άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτός ο στόχος δεν είναι πια επιτεύξιμος και άλλοι ότι υπάρχουν ακόμη κάποια περιθώρια αναστροφής της τάσης, τα οποία όμως σταδιακά χάνονται.
Οι εθελοντικές δεσμεύσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής για περιορισμό των εκπομπών άνθρακα εκτιμάται ότι οδηγούν σε καταστροφική άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις