Εκλογές: Μόλις βρέθηκε η ημερομηνία έπεσε βαριά η σκιά των υποκλοπών – Θέμα αδιάβλητου εγείρει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τη φερεγγυότητα της κυβέρνησης να κάνει καθαρές και αδιάβλητες εκλογές
Οι εκλογές του 2023 κινδυνεύουν να μείνουν στην ιστορία για πολλούς λόγους. Ο ένας λόγος είναι το πήγαινε-έλα και τα μπρος-πίσω από το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου για την ημερομηνία της διεξαγωγής τους, με το που συμπλήρωσε τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής της η ΝΔ. Το αν δηλαδή θα γίνονταν πρόωρες εκλογές και πότε ή αν η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξαντλήσει την τετραετία. Ακόμα και η ολοκλήρωση της τετραετίας στα τέλης της άνοιξης – αρχές του καλοκαιρού κατέστη ένα σχετικά ρευστό χρονικό σημείο για αρκετό καιρό και κατά τα φαινόμενα το επικρατέστερο σενάριο είναι η διεξαγωγή των εκλογών στις αρχές Απριλίου.
Οι τρεις λόγοι
Ο δεύτερος λόγος είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου από την παρούσα κυβέρνηση ώστε αν χρειαστεί δεύτερη κάλπη, αυτή να μην διεξαχθεί με την απλή αναλογική που θα ισχύει για την πρώτη κάλπη. Μάλιστα για ένα διάστημα κυκλοφόρησαν και σχετικά σενάρια για δεύτερη σερί αλλαγή του εκλογικού νόμου από την ίδια κυβέρνηση μέσα σε μια τετραετία προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η «ενισχυμένη αναλογική» του ψηφισμένου εκλογικού νόμου.
- Διαβάστε επίσης PEGA: Δεν υπάρχουν αποδείξεις αλλά… – Να δοθούν απαντήσεις πριν τις εκλογές για Pegasus και Predator
Ο τρίτος λόγος που θα μπορούσαν να καταστήσουν ιστορικές τις επερχόμενες εκλογές – και ίσως αυτός είναι ο πλέον σημαντικότερος όλων των άλλων λόγων – είναι ότι για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες εγείρεται θέμα σχετικά με το αδιάβλητό τους. Η υπόθεση των υποκλοπών έχει ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης σε σημείο που να αμφισβητείται από την αξιωματική αντιπολίτευση η ικανότητα της παρούσας κυβέρνησης να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή τους.
Πρέπει κανείς να κάνει μακροβούτι στην ιστορία γυρίζοντας στη δεκαετία του 1960 για να βρει κάτι παρόμοιο, καθώς σε γενικές γραμμές από τη μεταπολίτευση και μετά, γεγονός είναι ότι ακόμα και σε περιόδους μεγάλης πολιτικής έντασης δεν αμφισβητήθηκε η εγκυρότητα του αποτελέσματος.
Πως θα πάμε σε εκλογές με ενεργό το Predator;
Βεβαίως ακόμα είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο. Ωστόσο όπως διαμορφώνονται οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης ήδη αμφισβητείται από την αξιωματική αντιπολίτευση η φερεγγυότητα της κυβέρνησης να διεξάγει καθαρές εκλογές. Οι συνεχείς οχλήσεις και παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα με αποδέκτη το μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου με τις νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές κατέθεσε και σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή θέτοντας το ερώτημα «πως θα πάμε σε εκλογές με ενεργό το κέντρο των παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων;» ενώ επανήλθε σήμερα και επανέφερε επικαιροποιημένες προτάσεις που είχε κάνει σε προηγούμενη φάση.
Οι τέσσερις προτάσεις
Ειδικότερα, με αφορμή και την παρουσία στην Αθήνα της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου (PEGA) για τις υποκλοπές, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε τέσσερις προτάσεις «για την αδιάβλητη διεξαγωγή των εκλογών».
- Πρώτον κάλεσε τον πρωθυπουργό να τερματίσει τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού και να θεσμοθετήσει τη καθολική απαγόρευση της εμπορίας του από εταιρίες στην χώρα μας.
- Δεύτερον να αντικαταστήσει άμεσα με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη
- Τρίτον το Δικαστικό Συμβούλιο να αντικαταστήσει την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ κα Βλάχου, στην οποία ο κ. Τσίπρας χρέωσε «τεράστιες ευθύνες για την εκτροπή»
- Και τέταρτον κάλεσε τον πρωθυπουργό με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου να διορίσει με διακομματική συναίνεση υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη που θα έχει την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και όλων των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ που διαθέτουν συστήματα παρακολούθησης.
«Τραμπισμός αλά γκρέκα»
Όπως ήταν φυσικό αυτές οι προτάσεις απορρίφθηκαν ασυζητητί από το μέγαρο Μαξίμου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντεπιτέθηκε κάνοντας λόγο για «τραμπισμό αλά γκρέκα» και συγκρίνοντας τον κ. Τσίπρα με τον Τραμπ και τον Μπολσονάρο «οι οποίοι δεν σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία και δεν διστάζουν να πληγώσουν βαριά τους θεσμούς των χωρών τους».
«Κανείς από το 1974 μέχρι σήμερα δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει» την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας και το αδιάβλητο των εκλογών, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εισέρχεται και πάλι σε επικίνδυνα για τη δημοκρατία μας μονοπάτια».
Από την κυβέρνηση αυτό που επισημαίνουν είναι ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζουν αφήγημα αμφισβήτησης των εκλογών και του αποτελέσματός τους, βλέποντας τη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων.
Στην ανταπάντησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος χρησιμοποιήσε οξύτατους τόνους και πολύ σκληρή φρασεολογία για «φαμίλια του Μαξίμου», «κακομαθημένο Λουδοβίκο» και «μαζικές παρακρατικές παρακολουθήσεις υπό την μπαγκέτα του ίδιου του πρωθυπουργού», υποστηρίζοντας ότι «ποτέ ξανά δεν είχε τεθεί θέμα για την απρόσκοπτη πορεία μιας προεκλογικής περιόδου από κόμματα της αντιπολίτευσης» και καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ότι του πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, «ξεκινώντας με το να δώσει εντολή άμεσα να σταματήσει η λειτουργία του Predator».
Να καθαρίσει το τοπίο πριν από τις εκλογές
Η σημερινή όξυνση των τόνων προς την παραπάνω κατεύθυνση εν πολλοίς στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ορισμένα συμπεράσματα κάποιων μελών της PEGA. Γενικά η επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, όπως εκφράστηκε μέσω του προέδρου της του Ολλανδού Γερόεν Λένερς (ΕΛΚ), ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών που έχουν γίνει για τις παρακολουθήσεις επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις για χρήση παράνομου κατασκοπικού λογισμικού από τις ελληνικές αρχές.
Ωστόσο η εισηγήτρια της επιτροπής επίσης Ολλανδή Σοφί ιντ Βελντ (RENEW) άφησε σοβαρές αιχμές κατά των ελληνικών αρχών ότι δεν συνεργάζονται και δεν μοιράζονται με την PEGA κρίσιμες πληροφορίες που θα διαλευκάνουν τις καταγγελθείσες υποθέσεις υποκλοπών, τονίζοντας ότι η επιτροπή φεύγει από την Αθήνα έχοντας περισσότερα ερωτήματα από είχε όταν ήρθε.
Μάλιστα η κα Βελντ υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις και να καθαρίσει το τοπίο πριν από τις εκλογές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις