Κόμισσα του Καστιλιόνε: Η ερωμένη του Ναπολέοντα ήταν το πρώτο σκανδαλώδες και ναρκισσιστικό μοντέλο
Η Βιρτζίνια Ολντοΐνι ήταν τρελή, επικίνδυνη και είχε εμμονή με την ομορφιά της σε σημείο που έγινε η μούσα του εαυτού της
- Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν
- Λαβρόφ: Η Γαλλία πρότεινε διάλογο για το ουκρανικό χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας
- Από τα Playmobil στο DnD: Τα vintage παιχνίδια συνεχίζουν να συγκινούν ενήλικες και παιδιά
- Η Λίλι-Ρόουζ Ντεπ για τον σωματικά και συναισθηματικά απαιτητικό ρόλο της στο «Nosferatu»
γράφει η Βασιλίνα Ριστάνη *
Η πιο όμορφη γυναίκα της εποχής της, η Βιρτζίνια Ολντοΐνι, έχει μείνει στην ιστορία ως το πρώτο μοντέλο του κόσμου. Από τις φωτογραφικές περιπέτειες, τα κατορθώματα στην κρεβατοκάμαρα μέχρι την τραγική πτώση, η πολυτάραχη ζωή της ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από βαρετή.
Η γέννηση της «Κόμισσας του Κοστιλιόνε»
Στις 22 Μαρτίου 1837, η κόμισσα γεννήθηκε στον δικό της χρυσοποίκιλτο, βελούδινο κόσμο. Κόρη ευγενών της Τοσκάνης, την ονόμασαν – βαθιά ανάσα γι’ αυτό – Βιρτζίνια Ελιζαμπέτα Λουίζα Καρλότα Αντονιέτα Τερέζα Μαρία Ολντοίνι. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, οι γονείς της είχαν μεγάλες προσδοκίες για εκείνη. Προσδοκίες που αργότερα θα της κατέστρεφαν τη ζωή.
- Διαβάστε επίσης: Tampongate: Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του ερωτικού τηλεφωνήματος μεταξύ Καρόλου – Καμίλα μέσα από το «The Crown»
Είχε μακριά, κυματιστά ξανθά μαλλιά, ένα εκλεπτυσμένο πρόσωπο και μια θρυλική φιγούρα. Όταν ήταν έφηβη, οι άντρες προσπαθούσαν τακτικά να την αποπλανήσουν. Οι γονείς αντί να την προστατεύσουν από αυτό, την εκμεταλλεύτηκαν με το χειρότερο τρόπο. Δεν έχασαν καθόλου χρόνο και σε ηλικία δεκαεπτά ετών, την έταξαν σε έναν κανονισμένο και χωρίς αγάπη γάμο.
Ο κόμης Φραντσέσκο Βεράσι ντα Καστιλιόνε, εκτός από το όνομά του δεν κατάφερε να της προσφέρει και πολλά παραπάνω. Ήταν 12 χρόνια μεγαλύτερός της και όχι ιδιαίτερα εμφανίσιμος. Γιατί έμεινε μαζί του; Υπήρχε ένα, και μόνο ένα ακριβώς, φωτεινό σημείο στο γάμο της Βιρτζίνια με τον κόμη, ο γιος τους Τζόρτζιο.
Η Ολντοϊνί φρόντισε το αγόρι όπως μόνο μια αριστοκράτισσα μητέρα μπορούσε, ρίχνοντας όλες τις δικές της απογοητευμένες ελπίδες και όνειρα πάνω του. Η κόμισσα χρεοκόπησε το σύζυγό της με τα ακριβά γούστα της και εκείνος τελικά την παράτησε.
Μυστική αποστολή στη βασιλική αυλή
Η Βιρτζίνια είχε φίλους σε υψηλές θέσεις. Όχι μόνο ο σύζυγός της ήταν ευγενής, αλλά και η δική της κληρονομιά δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητη. Ο ξάδερφός της Καμίλο Μπένσο ήταν υπουργός του βασιλιά της Σαρδηνίας. Μια μέρα τηλεφώνησε στην κόμισσα με μια λαμπρή και άκρως προκλητική πρόταση.
Ο Καμίλο προσπαθούσε να πείσει τον Γάλλο αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ’ να βοηθήσει στην ενοποίηση της Ιταλίας. Γνώριζε ότι η Βιρτζίνια είχε μια υπνωτική δύναμη πάνω στους άνδρες. Της ζήτησε να πάει στη Γαλλία ως κατάσκοπος και να πείσει τον Ναπολέοντα να συνταχθεί με το μέρος τους. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό που της ανέθεσε να κάνει…
Η «πειστικότητα» που είχε στο μυαλό του ο Καμίλο δεν ήταν από αυτές που περιλαμβάνουν μακροσκελείς συζητήσεις και σκονισμένα βιβλία. Στην πραγματικότητα, είπε χαρακτηριστικά στην κόμισσα, «Πέτυχε με όποιο μέσο επιθυμείς – αλλά να πετύχεις». Τα ξαδέρφια Ολντοΐνι δεν θα μπορούσαν να είχαν επιλέξει καλύτερο στόχο από τον αυτοκράτορα.
Πασίγνωστος γυναικάς, ο Ναπολέων ο Γ’ «υπέφερε» από μια αγνή και ευσεβή σύζυγο. Η αυτοκράτειρα Ευγενία, είχε σταματήσει να κοιμάται μαζί του επειδή έβρισκε αυτόν και τις εξωσυζυγικές του περιπτύξεις «αηδιαστικές». Παρόλο που η κόμισσα άρπαξε την ευκαιρία να πάει στο Παρίσι και να ξεφύγει από την ταραχώδη ζωή της, υπήρχε ένα μεγάλο εμπόδιο στα σχέδιά της.
Ο μεσήλικας, τότε ακόμη σύζυγός της κόμης Φραντσέσκο, αποφάσισε να πάει μαζί της στην αυλή του Παρισιού. Ο αυτοκράτορας Ναπολέων δεν φάνηκε να ενοχλείται από το γεγονός ότι η κόμισσα ήρθε στην αυλή του ως παντρεμένη γυναίκα και η αποστολή πήγε πράγματι καλά. Σχεδόν αμέσως μόλις πάτησε το πόδι της στο Παρίσι, η Ολντοϊνί έγινε πασίγνωστη ως ερωμένη του.
Μια Ιταλίδα femme fatal στο Παρίσι
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γαλλική αυλή είχε αρχικά εμμονή με την κόμισσα. Οι άνθρωποι αποκαλούσαν την ομορφιά της «θαύμα» και της έδωσαν το προσωνύμιο «la divinia contessa». Ήξερε ότι τα είχε καταφέρει αφού τη σύγκριναν με μια κυριολεκτική θεά. Ενώ βρισκόταν στην αυλή του Ναπολέοντα, η κόμισσα έγινε διάσημη για κάτι περισσότερο από την εξυπνάδα της.
Έγινε πρότυπο μόδας. Οι αυλικοί ήταν ενθουσιασμένοι με τις φανταχτερές εισόδους της στα πάρτι και τα κοστούμια της ήταν πάντα άψογα. Η γοητεία της είχε ένα σημαντικό ελάττωμα. Τη ματαιοδοξία. Η Ολντοΐνι ξεκίνησε να βγάζει φωτογραφίες των εαυτό της. Συνεργάστηκε με τον φωτογράφο Πιερ-Λουί Πιερσόν συγκέντρωσε πάνω από 700 «selfies».
Δεν φοβόταν να είναι πολύ ριψοκίνδυνη, έβγαζε περιβόητα φωτογραφίες που εξέθεταν τα γυμνά πόδια της. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο οι πόζες αυτές ήταν τόσο άσεμνες για τα δεδομένα του 19ου αιώνα, που αναγκάστηκε να κόψει το πρόσωπό της.
Όταν χώρισε από το σύζυγό της και τον Ναπολέοντα, δεν σταμάτησε να «διασκεδάζει» σημαντικούς μνηστήρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μαρκήσιος Ρίτσαρντ Σέιμουρ Κόνγουεϊ της πρόσφερε κάποτε 1 εκατομμύριο φράγκα για μόλις 12 ώρες «συντροφιάς». Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι η κόμισσα του Καστιλιόνε ήταν το πρώτο σούπερ-μοντέλο.
Παρά την αγκαθωτή φύση της, η κόμισσα είχε φανατικούς θαυμαστές πολύ καιρό μετά το θάνατό της. Ένας ποιητής, μάλιστα, συγκέντρωσε πάνω από 400 φωτογραφίες της τεράστιας συλλογής της, οι οποίες τώρα στεγάζονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.
* Η Βασιλίνα Ριστάνη σπουδάζει στη New Media Studies
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις