Το «κομπιούτερ» του νέου Ολυμπιακού
Θαρρείς ότι οι αποφάσεις του στον αγωνιστικό χώρο έρχονται κατευθείαν από κάποιο σκληρό δίσκο. Το παιδί από την πόλη Ντετζόν της Νότιας Κορέας έχει γίνει βαρόμετρο για την ομάδα του Μίτσελ με το απλό και ταυτόχρονα ιδιοφυές παιχνίδι του
Καμιά φορά τελικά ίσως όλα εξηγούνται με τρόπο απλοϊκό. Παιδί της Ντετζόν, ο Χουάνγκ Ιν Μπομ. Της πέμπτης μεγαλύτερης πόλης της Νότιας Κορέας που απλώνεται στις όχθες του ποταμού Γκέουμ και καμαρώνει για τα 18 πανεπιστήμιά της διεκδικώντας τον τίτλο μιας μικρής πρωτεύουσας της «υψηλής τεχνολογίας». Πώς να μη σκεφτείς λοιπόν ότι ο τόπος που έλκει την καταγωγή του αντανακλά στον ποδοσφαιρικό καθρέφτη του.
Ρέει αρμονικά το παιχνίδι κάθε φορά που η μπάλα περνάει από τα πόδια του 26χρονου box to box που δεν χρειάστηκε ούτε εκατό ημέρες για να εξελιχθεί στο «βαρόμετρο» του νέου Ολυμπιακού. Ενα ποδοσφαιρικό «κομπιούτερ» που συχνά – πυκνά σε βάζει στον πειρασμό να σκεφτείς πως οι «αποφάσεις» του στον αγωνιστικό χώρο έρχονται κατευθείαν από κάποιο σκληρό δίσκο. Οχι, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία: Οσα «εκπροσωπεί» ο διεθνής μέσος συνθέτουν ένα «πακέτο» που όμοιό του δεν υπάρχει σε περιβάλλον Super League. Το ξέρουν ήδη καλά οι φίλοι του πρωταθλητή. Θα το διαπιστώσουν Κυριακή βράδυ και οι φίλοι του Παναθηναϊκού που θα γεμίσουν ασφυκτικά τη «Λεωφόρο» για το πρώτο ντέρμπι Αιωνίων της σεζόν.
Απλωμένα στο γρασίδι
Με την ευκαιρία; Μια κορεάτικη παροιμία επιμένει πως «δεν χρειάζεται να πιείς όλη τη θάλασσα για να καταλάβεις ότι είναι αλμυρή» και με έναν τρόπο μάλλον ταιριάζει γάντι στην περίσταση: Διαφορά δέκα βαθμών χωρίζει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό έπειτα από ισάριθμες αγωνιστικές στον πίνακα της Super League. Είτε λοιπόν σε μερικές ώρες οι Πράσινοι θα κάνουν ίσως το πιο σημαντικό βήμα με θέα στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος από το 2010 εκτροχιάζοντας τον μεγάλο αντίπαλό τους, είτε ο Ολυμπιακός την πιο εμφατική «επιστροφή» σπάζοντας μέσα στη «Λεωφόρο» το απόλυτο σερί της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Σε περίπτωση ισοπαλίας; Τυπικά δεν «χάνει» κανείς κάτι παραπάνω από μια ευκαιρία, πρακτικά χαμογελούν τα μουστάκια -που δεν έχει – του Ματίας Αλμέιδα καθώς προσφέρεται στην ΑΕΚ το δέλεαρ να πλησιάσει στο -4 από την κορυφή. Ουσιαστικά λοιπόν όλα τα χαρτιά είναι ήδη απλωμένα στο «γρασίδι».
Το «κλειδί»
Τι χρειάζεται ο Ολυμπιακός για να στήσει σκηνικό μιας τέλειας απόδρασης, πέρα από την αυτονόητη επιθυμία; Ενα καλό «σχέδιο» που θα πατά στην «ισορροπία». Να μην απειληθεί από την ως τώρα καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (20 γκολ), να απειλήσει την ως τώρα καλύτερη άμυνα της Λίγκας (3 γκολ). Πώς θα το κάνει αυτό; Μα προφανώς με τον Χουάνγκ Ιν Μπομ να βάζει τον ρυθμό στο χορτάρι. Πρώτος σε εύστοχες «επιθετικές» πάσες ο Κορεάτης σε ολόκληρο το πρωτάθλημα, σύμφωνα με τη στατιστική της Super League. Σε εκείνες δηλαδή που μεταφέρουν το παιχνίδι προς τα εμπρός. Που σπάνε την πίεση «ψηλά» του αντιπάλου στο ερυθρόλευκο build up. Που δημιουργούν προϋποθέσεις για άμεσες επιθέσεις. Που γίνονται ασίστ. Αλλά κυρίως που διατηρούν τον «έλεγχο».
Παιχνίδι με «πρόσωπο»
Στη βελτίωση του Ολυμπιακού στα τελευταία ματς, οι νίκες έρχονται δίχως παθητικό. Παθητικό δεν υπάρχει γιατί οι Ερυθρόλευκοι δεν επιτρέπουν επιθέσεις στον αντίπαλο. Το καταφέρνουν μέσα από το μεγάλο ποσοστό κατοχής μπάλας, την καλή τακτοποίηση στον αγωνιστικό χώρο και τη λειτουργία του Ιν Μπομ πλάι στον Γιαν Εμβιλά. Ζητά ο Γάλλος την πρώτη μπάλα από την άμυνα, παίζοντας με «πλάτη». Γίνεται το δεύτερο σκαλοπάτι ο Κορεάτης παίζοντας με «πρόσωπο». Θεωρήστε δεδομένο ότι κάπου εκεί ανάμεσα σε αυτή τη συνεργασία θα στήσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς το… ναρκοπέδιό του. Προσπαθώντας να «αποκόψει» τον πολυταξιδεμένο Χουάνγκ στο πρώτο ελληνικό ντέρμπι της καριέρας του. Και μιας και ξεκινήσαμε από την καταγωγή του;
Παράξενος ταξιδιώτης
«Οι ρίζες μας είναι για να βγάζουμε κλαδιά και όχι για να επιστρέφουμε σε αυτές» είπε κάποτε η Κατερίνα Γώγου. Και ο διεθνής μέσος σαν να την άκουσε ακολουθώντας την μπάλα και τα όνειρά του. Από την Κορέα στο Βανκούβερ (2019) του Καναδά για τους Whitecaps που συμμετέχουν στο MLS των ΗΠΑ. Και έπειτα ως το Καζάν της Ρωσίας για τη Ρούμπιν (2020) πριν ο πόλεμος με την Ουκρανία και το «εμπάργκο» της FIFA να τον στείλει ξανά για λίγο στην πατρίδα του (Σεούλ). Κάπου εκεί βρήκε τον τρόπο ο Ολυμπιακός και τον έκανε δικό του σε μια μεταγραφική ιστορία που ήδη έχει θέσει υποψηφιότητα για την αποδοτικότερη της σεζόν.
- Μισθοί: Η πορεία τους και οι προοπτικές για το 2025 – Τροχοπέδη η χαμηλή παραγωγικότητα
- Meteo: Κάτω από -8 βαθμούς η θερμοκρασία το πρωί της Κυριακής
- Τα δεδομένα για το νέο συμβόλαιο του Νίκολα Μιλουτίνοφ (pic)
- Σεισμός: 3,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Λίνδου
- Φάμελλος: Αισιοδοξία για restart – «Να έρθουν όλοι να στηρίξουν την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ»
- «Μικρά Πράγματα σαν κι Αυτά»: Το έγκλημα για το οποίο η Καθολική Εκκλησία δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη