Βρετανία: Γιατί την επιλέγουν οι Αλβανοί μετανάστες και πόσοι έχουν καταφέρει να λάβουν άσυλο;
Ο αριθμός των Αλβανών, που διαπλέουν με μικρά σκάφη το στενό της Μάγχης με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αυξηθεί την τελευταία διετία με τον Βρετανό υπουργό Μετανάστευσης.
- Μαζική επίθεση με drones σε ρωσική πόλη 1.000 χλμ από τα σύνορα - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Στεγαστική κρίση: Οι δήμαρχοι της Ευρώπης κρούουν τον κώδωνα – «Οι πολίτες χρειάζονται λύσεις τώρα»
- Χιόνια σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης - Πού απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες
Τα σχόλια του βρετανού πολιτικού Νάιτζελ Φάρατζ σχετικά με τους αλβανούς μετανάστες στη Βρετανία πυροδότησε την έναρξη συζήτησης σχετικά για το μεταναστευτικό κύμα Αλβανών προς τη χώρα – πρώην μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ, το 80% των μεταναστών που καταφτάνει στη χώρα είναι από την Αλβανία. Πόσοι λοιπόν έχουν φτάσει και γιατί φεύγουν από την Αλβανία, την οποία ο υπουργός αποκάλεσε «ασφαλή χώρα»;
Πόσοι Αλβανοί μετανάστες καταφτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Σύμφωνα με το BBC, σημειώθηκε ραγδαία αύξηση στον αριθμό αλβανών μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη:
- Το 2020, 50 έφτασαν με μικρά σκάφη
- Το 2021, 800
- Το 2022, έχουν φτάσει μέχρι στιγμής 12.000
«Η αύξηση ήταν εκθετική και πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αλβανικές εγκληματικές συμμορίες έχουν αποκτήσει ερείσματα στη βόρεια Γαλλία», κατέθεσε ο διοικητής του Τμήματος Αντιμετώπισης Απειλών στη Μάγχη, Νταν Ο’Μαχόνεϊ στην αρμόδια επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Βρετανικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα.
Από τους Αλβανούς που μετανάστευσαν φέτος στη Βρτετανία, περίπου 10.000 ήταν άγαμοι, ενήλικοι άνδρες – δηλαδή περίπου το 1% των ανδρών σε ηλικία εργασίας της Αλβανίας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Σε πόσους Αλβανούς μετανάστες χορηγείται άσυλο;
Το πρώτο εξάμηνο του 2022, υποβλήθηκαν 7.267 αιτήσεις ασύλου από Αλβανούς μετανάστες, διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με πέρυσι. Γενικά, το 53% των αιτήσεων των Αλβανών γίνονται δεκτές. Περίπου το 14% εξ’ αυτών υποβλήθηκαν από ανύπαντρους, ενήλικες άνδρες, ενώ οι περισσότερες από γυναίκες και παιδιά.
Ορισμένοι Αλβανοί μετανάστες εκτιμάται ότι υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου με την αιτιολογία ότι έχουν μεταφερθεί από κυκλώματα στη Βρετανία. Ωστόσο, ορισμένοι Αλβανοί μετανάστες επιλέγουν να εξαφανιστούν και να εργαστούν παράνομα στη χώρα πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, είπε ο Μαχόνεϊ.
Οι Αλβανοί μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με βίζα. Οι δικαιούχοι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα διαφορετικής διάρκειας για τουρισμό, επιχειρήσεις, σπουδές και άλλες δραστηριότητες. Μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιουνίου 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε 30.703 αιτήσεις για βίζα από Αλβανούς πολίτες και χορήγησε 20.289, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Πόσοι Αλβανοί γυρίζουν πίσω;
Το 2022, στους έξι μήνες έως τον Ιούνιο, 440 άτομα επέστρεψαν στην Αλβανία – σχεδόν όλοι ήταν άγαμοι, ενήλικες άνδρες.
Οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν τον υψηλότερο αριθμό αλλοδαπών παραβατών που στάλθηκαν πίσω το έτος έως τον Μάρτιο του 2022.
Μια διμερής συμφωνία που υπεγράφη το 2021 από την τότε υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ είχε στόχο να επιταχύνει την απομάκρυνση Αλβανών εγκληματιών και αποτυχημένων αιτούντων άσυλο από το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Περισσότεροι από 1.000 Αλβανοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που διέσχισαν παράνομα τη Μάγχη για να έρθουν στο ΗΒ» έχουν σταλεί πίσω στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, λέει το Υπουργείο Εσωτερικών.
Η συμφωνία δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να απομακρύνει Αλβανούς με τρέχουσα υπόθεση ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Γιατί φεύγουν από την Αλβανία;
Τρεις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα και το άνοιγμα των συνόρων της Αλβανίας, περίπου το 60% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας ήθελε να φύγει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018.
Ανέφεραν ως βασικούς λόγους τη διαφθορά, τους χαμηλούς μισθούς, τις κακές συνθήκες εργασίας και τη χαμηλή ποιότητα ζωής.
Το μεσαίο καθαρό ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών στην Αλβανία ήταν μόλις 1.997 € το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat , ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 21.464 ευρώ.
Η Αλβανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ και οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2022.
Επί του παρόντος, οι Αλβανοί πολίτες μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ χωρίς βίζα και να μείνουν έως και 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών ως τουρίστες – αλλά δεν έχουν αυτόματο δικαίωμα να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να ζήσουν εκεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις