Από την πειθώ μέχρι την ανακούφιση – Τελικά μήπως το να βρίζουμε κάνει καλό;
Σε μια σειρά μελετών σχετικά με την ανοχή στον πόνο, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να κρατήσουν τα χέρια τους σε ένα λουτρό με παγωμένο νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν έβριζαν.
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Φαίνεται όμως ότι οι Sex Pistols είχαν δίκιο όταν έλεγαν «never mind the bollocks», καθώς η βρισιά δεν είναι ένδειξη χαμηλής νοημοσύνης ή φτωχού λεξιλογίου, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Το να βρίζουμε μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις μας όταν χρησιμοποιείται για να εκφράσει χαρά ή αλληλεγγύη, μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε πιο πειστικοί, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να γελάσουν, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα νεύρα μας ενώ οδηγάμε και μπορεί ακόμη και να μειώσει και τον πόνο, διαπίστωσαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με τους The Times.
Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά συνοδεύονται από μια προφανή προειδοποίηση. Προσέξτε πού και μπροστά σε ποιον βρίζετε, αν δεν θέλετε να θεωρηθείτε «προσβλητικός, ανάρμοστος και ενοχλητικός».
Οι ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία σημείωσαν: «Η βρισιά είχε επί μακρόν απορριφθεί ως θέμα σοβαρής έρευνας, επειδή θεωρούνταν απλώς ένδειξη επιθετικότητας, αδύναμης γλωσσικής επάρκειας ή ακόμη και χαμηλής νοημοσύνης. Τώρα έχουμε αρκετά στοιχεία που αμφισβητούν αυτή την άποψη, γεγονός που μας ωθεί να επανεξετάσουμε τη φύση και τη δύναμη της βρισιάς».
Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Οι επιστήμονες, από πανεπιστήμια όπως το Keele, το Ulster και το Westminster, εξέτασαν 100 ακαδημαϊκές εργασίες σχετικά με τις βρισιές και διαπίστωσαν ότι είναι «αναμφισβήτητα διαφορετικές και πιο ισχυρές από άλλες μορφές χρήσης της γλώσσας» και μπορεί να προέρχονται ακόμη και από ένα διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου από την κανονική ομιλία.
Εντόπισαν διάφορους «γενικά θετικούς σκοπούς της καθημερινής βρισιάς», συμπεριλαμβανομένης της έκφρασης συναισθημάτων όπως «χαρά, θυμός, ενθουσιασμός και φόβος» και της έκφρασης «συντροφικότητας [και] αλληλεγγύης» μεταξύ φίλων.
Σε μια σειρά μελετών σχετικά με την ανοχή στον πόνο, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να κρατήσουν τα χέρια τους σε ένα λουτρό με παγωμένο νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν έβριζαν.
Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι βρισιές βοήθησαν τους οδηγούς να «αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα θυμού σε στρεσογόνες οδικές καταστάσεις», ενώ μια μελέτη του 2014 υπέδειξε ότι οι πολιτικοί που έβριζαν σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο γίνονταν πιο θετικά αντιληπτοί από τους δυνητικούς ψηφοφόρους, καθώς ήταν μια «θετική έκπληξη» να τους ακούσουν να εκφράζονται με λιγότερο επίσημη γλώσσα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις