Ευρώπη: Σε ύψη ρεκόρ οι λογαριασμοί ρεύματος παρά τα μέτρα στήριξης
Ανησυχία για τον χειμώνα
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν περισσότερο από ποτέ για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, παρόλο που οι κυβερνήσεις ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την ενεργειακή κρίση.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της εταιρεία συμβούλων ενέργειας Vaasa, η μέση τιμή λιανικής του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία ήταν σχεδόν 18 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο, διπλάσια από ό,τι ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Διαβάστε επίσης: Οσα πρέπει να ξέρετε για να πάρετε επίδομα θέρμανσης έως 1.600 ευρώ – Αναλυτικές οδηγίες
Ανησυχία για τους λογαριασμούς
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τα στοιχεία αυτά έρχονται καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν δεσμευτεί για περισσότερα από 550 δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος τον περασμένο χρόνο.
Χωρίς την υποστήριξη αυτή είναι πιθανό οι λογαριασμοί των νοικοκυριών να ήταν ακόμη υψηλότεροι, δήλωσε ο Philip Lewis, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων που εδρεύει στο Ελσίνκι.
Σε μηνιαία βάση, η μέση τιμή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,4% τον Οκτώβριο, ενώ για το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 2,5%. Τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη σημειώθηκαν στο Δουβλίνο, όπου οι δείκτες ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 44%, ενώ η μέση τιμή του φυσικού αερίου στη Ρώμη αυξήθηκε κατά 97%.
Σύμμαχος ο καιρός
Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός ήρθε ως ανακούφιση τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις κυβερνήσεις τον Οκτώβριο, με λιγότερους ανθρώπους να ανοίγουν τη θέρμανση.
Ωστόσο, οι τιμές πρόκειται να αυξηθούν καθώς η Ευρώπη βαδίζει βαθύτερα στον χειμώνα, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα στις κυβερνήσεις που προσπάθησαν να διατηρήσουν το κόστος τεχνητά χαμηλά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις