Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Υποηχητικά μπάσα: Ο ήχος που δεν ακούς αλλά σε κάνει να χορεύεις

Υποηχητικά μπάσα: Ο ήχος που δεν ακούς αλλά σε κάνει να χορεύεις

Εθελοντές μουσικού πειράματος έδειξαν να αντιδρούν σε ήχους που δεν μπορούσαν να ακούσουν.

Τα μπάσα είναι που κάνουν τη χορευτική μουσική  –ακόμα κι αν τα μπάσα δεν ακούγονται.

Ερευνητές που δημιούργησαν έναν συναυλιακό χώρο ειδικά για μουσικά πειράματα διαπιστώνουν ότι το πλήθος χορεύει περισσότερο αν η μουσική περιλαμβάνει μπάσους ήχους πέρα από τις δυνατότητες της ανθρώπινης ακοής.

Κατά μέσο όρο εθελοντές χόρευαν 11,8% περισσότερο όταν τα ηχεία συνδύαζαν τη μουσική με υποηχητικά μπάσα, αναφέρουν οι ερευνητές του καναδικού Πανεπιστημίου «ΜακΜάστερ» στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology.

«Έχω εκπαιδευτεί ως ντράμερ, και το μεγαλύτερο μέρος της ερευνητικής καριέρας μου εστιάζεται στις ρυθμικές πλευρές της μουσικής και το πώς μας κάνουν να κινούμαστε» λέειθ ο Ντάνιελ Κάμερον, νευροεπιστήμονας και επικεφαλής της μελέτης.

Ο Κάμερον εργάζεται στο LIVELab, ένα εργαστήριο για ζωντανές συναυλίες. Διαθέτει ηχοσύστημα που μπορεί να μιμείται διάφορα συναυλιακά περιβάλλοντα, ακόμα και να παίζει υποήχους, καθώς και σύστημα που παρακολουθεί τις κινήσεις των παρισταμένων σε τρεις διαστάσεις.

Το συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής Orphx κλήθηκε να δώσει συναυλία για το πείραμα, στο οποίο οι ερευνητές έπαιζαν μη αντιληπτούς υποήχους, τους οποίους ανοιγόκλειναν κάθε δύο λεπτά.

Ένα ξεχωριστό πείραμα είχε δείξει προηγουμένως ότι τα κρυφά μπάσα πράγματι δεν ήταν άμεσα ακουστά, καθώς είχαν συχνότητες κάτω από το κατώτερο όριο της ανθρώπινης ακοής, περίπου 20 Hz.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι εθελοντές της συναυλίας χόρευαν περισσότερο όταν ακούγονταν οι υπόηχοι.

Ωστόσο ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ασαφής, αναγνωρίζουν οι ερευνητές. Υποψιάζονται ωστόσο ότι σχετίζεται με την επίδραση του ήχου στους υποδοχείς αφής του δέρματος και στο αιθουσαίο σύστημα του έσω αφτιού, το οποίο ευθύνεται για την αίσθηση ισορροπίας και την αντίληψη της θέσης μας στον χώρο.

Όπως λέει ο δρ Κάμερον, «η διαλεύκανση του εγκεφαλικού μηχανισμού θα απαιτήσει τη μελέτη των επιδράσεων των χαμηλών συχνοτήτων στο αιθουσαίο σύστημα, την αφή και την ακοή».

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο