COP27: Οδεύουμε προς κλιματική κόλαση, προειδοποιεί ο ΟΗΕ – Έκκληση για απεξάρτηση από το κάρβουνο
«Η ανθρωπότητα πρέπει να επιλέξει: είτε θα συνεργαστούμε ή θα εξαφανιστούμε» δήλωσε Αντόνιο ο Γκουτέρες στους συνέδρους που κατέφθασαν στο θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιληφθούν ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σκληρό δίλημμα: είτε θα συνεργαστούν για μείωση των εκπομπών άνθρακα είτε θα καταδικάσουν τις μελλοντικές γενιές σε κλιματική καταστροφή, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην σύνοδο COP27 για το κλίμα την Δευτέρα.
Η ομιλία του Αντόνιο Γκουτέρες, σχολιάζει το Reuters, είχε στόχο να δώσει την αίσθηση του επείγοντος για τις συνομιλίες των επόμενων δύο εβδομάδων, καθώς η προσοχή των κυβερνήσεων αποσπάται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.
«Η ανθρωπότητα πρέπει να επιλέξει: είτε θα συνεργαστούμε ή θα εξαφανιστούμε» δήλωσε ο Γκουτέρες στους συνέδρους που κατέφθασαν στο θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ.
Διαβάστε επίσης: COP27 – Άλλη μια σύνοδος για την κλιματική αλλαγή;
Ο γγ του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταργήσει σταδιακά τη χρήση γαιάνθρακα έως το 2040, με τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ) να πετυχαίνουν αυτό τον στόχο το 2030.
Ακόμα, ο Γκουτέρες κάλεσε τις πλούσιες χώρες να υλοποιήσουν τη δέσμευση να διαθέτουν 100 δισ. δολάρια το χρόνο προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές τους αλλά και να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.
Ζήτησε επίσης να εγκριθούν οι οικονομικές επανορθώσεις για τις «ζημιές και απώλειες» που ήδη προκαλεί η κλιματική στις πιο ευάλωτες χώρες.
«Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες –οι ΗΠΑ και η Κίνα- έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για να γίνει αυτή η συμφωνία πραγματικότητα» είπε.
«Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Η παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει. Και ο πλανήτης μας πλησιάζει γρήγορα σημεία καμπής που θα κάνουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο».
«Βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην κλιματική κόλαση με το πόδι στο γκάζι».
Σχεδόν 200 χώρες υπέγραψαν το 2015 τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, σύμφωνα με την οποία η άνοδος της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα πρέπει να συγκρατηθεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η αύξηση μέχρι σήμερα ήδη ξεπερνά τον 1 βαθμό.
Για να μείνει ζωντανή η ελπίδα για επίτευξη του στόχου, είπε ο Γκουτέρες, οι καθαρές εκπομπές άνθρακα πρέπει να έχουν μηδενιστεί έως το 2050.
«Είτε θα έχουμε μια συμφωνία κλιματικής αλληλεγγύης είτε μια συμφωνία ομαδικής αυτοκτονίας» είπε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις