Κλιματική αλλαγή: Η τελευταία οκταετία ήταν η θερμότερη που έχουμε ζήσει
Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία το 2022 είναι περίπου 1,15 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Η σύνοδος COP27 για την κλιματική αλλαγή ξεκίνησε την Κυριακή στην Αίγυπτο με μία ακόμα δυσοίωνη έκθεση: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) ανακοίνωσε ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία.
Την περίοδο 2013-2022, η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία ήταν 1,14 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για το διάστημα 1850-1900, διαπιστώνεται στο σχέδιο της έκθεσης για το Παγκόσμιο Κλίμα.
Η τάση συνεχίζεται και επιταχύνει την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, το λιώσιμο των παγετώνων στην Ευρώπη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σαρώνουν τον πλανήτη.
Διαβάστε επίσης:
- Τι είναι το ζήτημα των «ζημιών και απωλειών» που διχάζει την COP27
- «Με το γκάζι τέρμα προς την κόλαση» – Ο ΟΗΕ ζητά από την COP27 απεξάρτηση από το κάρβουνο
«Μόλις είχαμε τα θερμότερα οκτώ χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ» προειδοποίησε στο Twitter ο WMO. «Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία το 2022 είναι περίπου 1,15 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα».
We just had the 8 warmest years on record. The global average temperature in 2022 is about 1.15 °C above the pre-industrial level.
Followers of #COP27: This is the #StateOfClimate.@WMO at @COP27P: https://t.co/fXI9eb9bLT pic.twitter.com/7vzaB4uuW2
— World Meteorological Organization (@WMO) November 7, 2022
Στη Σύνοδο του Παρισιού το 2015, η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε ότι, για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης, η αύξηση της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα πρέπει να συγκρατηθεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Τώρα, ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερο Τάλας προειδοποιεί ότι η επίτευξη του στόχου μοιάζει πλέον απίθανη.
«Έχουμε τόσο υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ώστε ο στόχος των 1,4 βαθμών της Συμφωνίας του Παρισιού είναι μετά βίας εφικτός» δήλωσε.
Η προειδοποίηση ήρθε να προστεθεί στις εκθέσεις που δημοσιοποίησε πριν από δύο εβδομάδες ο ΟΗΕ, οι οποίες διαπίστωναν ότι, με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν καταθέσει σήμερα οι κυβερνήσεις, η Γη βρίσκεται σε πορεία για αύξηση της θερμοκρασίας κατά συνολικά 3 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.
Ήδη, «οι χαρακτηριστικές ενδείξεις και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται πιο δραματικές», λέει ο WMO.
Η έκθεση επισημαίνει ότι οι εκπομπές άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται αντί να μειώνονται. Ο ρυθμός ανόδου της στάθμης των ωκεανών διπλασιάστηκε από το 1993 έως σήμερα.
«Μόνο τα τελευταία 2,5 χρόνια αντιστοιχούν στο 109% της συνολικής ανόδου της στάθμης από τότε που άρχισαν οι δορυφορικές μετρήσεις πριν από σχεδόν 30 χρόνια» αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.
Η επιτάχυνση συνδέεται άμεσα με το λιώσιμο των παγετώνων, το οποίο έφτασε φέτος σε πρωτοφανή επίπεδα στις Άλπεις. Το κάλυμμα πάγου της Γροιλανδίας έχασε μάζα για 26 συνεχή χρονιά και τον Σεπτέμβριο το νησί δέχτηκε για πρώτη φορά βροχή αντί για πάγο, σημειώνεται στην έκθεση.
«Για πολλούς παγετώνες είναι ήδη αργά. Το λιώσιμο θα συνεχιστεί για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια με μείζονες συνέπειες για τη διαθεσιμότητα νερού» είπε ο Τάλας.
«Ο ρυθμόις ανόδου της στάθμης της θάλασσας έχει διπλασιαστεί σε 30 χρόνια. Αν και συνεχίζουμε να την μετράμε σε μερικά χιλιοστά κατά έτος, σωρευτικά θα φτάσει το μισό με ένα μέτρο ανά αιώνα και αυτό αποτελεί μακροπρόθεσμη και μείζονα απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε ακτές και περιοχές χαμηλού υψομέτρου».
Με πολλές αναπτυσσόμενες χώρες να παραμένουν απροετοίμαστες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ο ΟΗε αναμένεται να παρουσιάσει στην COP27 πρόταση για ένα παγκόσμιο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα.
Για τη δημιουργία του συστήματος Early Warnings for All απαιτούνται επενδύσεις 3,1 δισ. δολαρίων την επόμενη πενταετία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις