Βουλγαρία: Στον πάγο τα σχέδια για πυρηνικό σταθμό με συμμετοχή της Ελλάδας
Οικονομικά ασύμφορη η σύναψη πολυετούς συμφωνίας για εισαγωγή ρεύματος από εργοστάσιο της Βουλγαρίας
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Ως οικονομικά ασύμφορη αξιολογήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στην κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία χρηματοδοτώντας το εγχείρημα με τη σύναψη πολυετούς διμερούς συμβολαίου για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του ΟΤ με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Χρίστο Αλέξιεφ και του υπουργού Ενέργειας Ρόσεν Χριστοφ και τη συνάντηση που είχαν τόσο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και μεμονωμένα με ιδιωτικούς ομίλους ενέργειας και υποδομών.
Πηγές αναφέρουν πως η πρόταση που είχε γίνει στις αρχές της χρονιάς από την προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού της Βουλγαρίας για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε με τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών (συνάπτοντας διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας) κρίθηκε ως οικονομικά ασύμφορη. Οι ίδιες πληροφορίες του ΟΤ θέλουν τη ΔΕΗ να έκανε την άσκηση… και το κόστος να βγαίνει στα 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, υψηλή τιμή η οποία θα έδενε τη δημόσια επιχείρηση για πολλά χρόνια.
Συνεργασία στο φυσικό αέριο
Στο τραπέζι των συναντήσεων μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών της βουλγαρικής και ελληνικής πλευράς τέθηκαν επίσης θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου.
Πηγές θέλουν τις δύο πλευρές να βρίσκονται λίγο πριν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ώστε η ΔΕΠΑ Εμπορίας να αποθηκεύσει σε υπόγεια εγκατάσταση της Βουλγαρίας (Σιρέν) ποσότητες φυσικού αερίου (200.000 Μεγαβατώρων). Επιπλέον συζητήθηκαν και θέματα καλύτερης διαλειτουργικότητας των υποδομών του καυσίμου που διαθέτουν οι δύο χώρες και διασυνδέονται μεταξύ τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τη διασύνδεση του FSRU της Αλεξανδρούπολης με το Ελληνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και στη συνέχεια με τον αγωγό IGB (ελληνοβουλγαρικός αγωγός).
Τέλος, πληροφορίες θέλουν τη βουλγαρική ηγεσία να συναντήθηκε και με ιδιωτικούς ομίλους μεταξύ άλλων με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζου και Mytilineos. Οι συζητήσεις σύμφωνα με πηγές στράφηκαν σε θέματα ενέργειας και υποδομών.
Πηγή: OT.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις