Ο «Μάκης» του Ερρίκου Λίτση στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, γροθιά στο στομάχι για τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας
Ο πολυτάλαντος ηθοποιός, που το κοινό τον ξεχώρισε από τη συγκλονιστική ερμηνεία του στο «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη, πριν 20 χρόνια, καθηλώνει σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό μονόλογο, που κέρδισε το θεατρόφιλο κοινό από την πρεμιέρα του.
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων: Πέντε διάσημοι που σιχαίνονται τις γιορτές που αγαπούν όλοι
Ο μονόλογος είναι ένα δύσκολο και ιδιόρρυθμο είδος. Ο ηθοποιός είναι απόλυτα εκτεθειμένος απέναντι στο κοινό και ειδικά αν η σκηνή βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από εκείνους. Στην περίπτωση του Ερρίκου Λίτση και του μονολόγου που ερμηνεύει φέτος, το ταξίδι σε αυτή τη διαδρομή μετατρέπεται σε έναν όμορφο συγκινητικό ερμηνευτικά άρτιο υποκριτικό μονοπάτι.
Στην πάνω σκηνή του Θέατρου του Νέου Κόσμου, στο δώμα ανεβαίνει από τις αρχές του Οκτώβρη η παράσταση Βασίλη Κατσικονούρη «Ο Μάκης», με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό ηθοποιό Ερρίκο Λίτση. Μια παράσταση που είναι soldout από την πρεμιέρα της και δικαίως. Ένα νεοελληνικό έργο με μεγάλες δόσεις ρεαλισμού, συγκίνησης, χιούμορ, ειλικρίνειας, νοσταλγίας και προβληματισμού για τις σχέσεις.
Το σκηνικό, ένα σαλόνι ενός αστικού διαμερίσματος, σε σκηνικά της Ήρας Σπαγαδώρου που καταφέρνει από την πρώτη στιγμή να κάνει τον θεατή να νιώσει ότι έχει βρεθεί σε μια επίσκεψη και ο ήρωας του διηγείται τη ζωή του. Απόδειξη της ατμόσφαιρας, οι κυρίες που κάθονταν στην πρώτη σειρά ταυτίζονταν τόσο με τον ήρωα που κουνούσαν με νόημα το κεφάλι τους, σαν να άκουγαν τη δική τους ζωή, τα γνώριμα βιώματα τους. Σαν να ένιωθαν ότι κάποιος είναι σαν και εκείνες με τα ίδια προβλήματα, τους ίδιους προβληματισμούς, τις ίδιες ανησυχίες.
Διαβάστε επίσης: O Ερρίκος Λίτσης συστήνει στο in τον «Μάκη»
Μια ερμηνεία καθηλωτική, μια κατάθεση ψυχής
Ο Ερρίκος Λίτσης που σκηνοθέτησε από κοινού με τον Βασίλη Κατσικονούρη την παράσταση, καταφέρνει να δημιουργήσει μια οικειότητα με το κοινό, να του χαϊδέψει τη ψυχή από τα πρώτα λεπτά της εισόδου του στη σκηνή.
Είναι Αθήνα, καλοκαίρι και ο παππούς βρίσκεται μόνος στο σπίτι, αφού η οικογένεια του έχει πάει διακοπές, όπως πήγαινε και εκείνος διακοπές. Όχι σε κάποιο κοσμικό νησί αλλά οι δικές του αναμνήσεις είναι από τη Μακρόνησο, τη Γυάρο…
Μόνος και μοναχικός αναζητά συντροφιά σε ένα χρυσόψαρο, τον Μάκη. Ο ακροατής της ζωής του παππού, στην αφήγηση της ζωής του. Οι λέξεις ακολουθούν η μία την άλλη πυρετωδώς, σπάζοντας ειρωνικά και απείθαρχα τη σιωπή του θερινού σκηνικού. Ένα τάνγκο μοναχικό, ένας άνδρας νέος και γέρος ταυτόχρονα, στην άκρη του σκαλοπατιού, ταλαντεύεται δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του.
Ένα άδειο σαλόνι, μια μοναχική ζωή, θύμησες, νοσταλγία, παράπονο, περηφάνεια
Βαθιά σαρκαζόμενος και ορμητικός, ένας ηλικιωμένος άνθρωπος που ρίχνει μια ματιά στη βαλίτσα της ζωής του μην θέλοντας αδυνατώντας να αλλάξει τις καταστάσεις. Τα πιστεύω του και η ηθική του, η ιδεολογία του, οι σχέσεις του και η κρυμμένη του τρυφερότητα, ο ρόλος του ως πατέρας, τα όνειρά του, η ευαίσθητη αλλά και σκληρή ματιά του, ευάλωτος και άτρωτος την ίδια στιγμή, γελοίος ως ανικανοποίητος, ανώριμος και ταυτόχρονα αθώος.
Στο άδειο σπίτι, μόνος του, χλευάζει τους πάντες και τα πάντα μα πάνω από όλα τον ίδιο του τον εαυτό. Πρόσωπα και αναφορές από τον Άρη Βελουχιώτη, τον Γκουσκούνη, τους οίκους ευγηρίας, τα ροζ τηλέφωνα, τις χαρές και τις λύπες μιας ζωής που φεύγει με τη μοναξιά και τον φόβο του θανάτου να κλείνει το μάτι.
Ο Ερρίκος Λίτσης μέσα σε περίπου 50 λεπτά δίνει μια κατάθεση ψυχής. Βαθύτατα ανθρώπινος, αληθινός, διάφανος, άμεσος, δεν ενσαρκώνει τον ρόλο αλλά γίνεται ταυτόσημος με τον ήρωα. Σε ένα κείμενο έντονα επίκαιρο και διαχρονικό που ρίχνει φως στις αγωνίες του ανθρώπου όταν βλέπει τη ζωή του να κονταίνει και το τέλος να πλησιάζει.
Το τέλος έχει ανατροπή που ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο. Το χειροκρότημα που εισέπραξε ο ηθοποιός ζεστό, δυνατό, συνεχές με πρόσωπα συγκινημένα ίσως και βουρκωμένα. Μια παράσταση που αξίζει να συμπεριλάβετε στο φετινό σας θεατρικό πλάνο.
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσικονούρης – Ερρίκος Λίτσης
Σκηνικά – Κοστούμια: Ήρα Σπαγαδώρου
Σχεδιασμός φωτισμών: Άννα Σμπώκου
Μουσική επιμέλεια: Β. Κατσικονούρης
Ηχητικά εφέ-Επεξεργασία ήχου: Βαγγέλης ΑυγέρηςΦωτογραφίες : Πάτροκλος Σκαφίδας
Παραγωγή: Goodheart Productions
Με τον Ερρίκο Λίτση
Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company
Πληροφορίες
Θέατρο Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Αθήνα
T: 210 9212900
Παρασκευή, Σάββατο: 21.15
Κυριακή: 19.00
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις