Πέθανε η Αναστασία Αδαμίδου – Η θρυλική απαγωγή της παραλίγο να αιματοκυλίσει την Κρήτη
Δύο βιβλία εμπνεύστηκαν από την πολύκροτη απαγωγή της νεαρής Τασούλας
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών, η θρυλική προσωπικότητα του Ηρακλείου με μυθιστορηματική πορεία ζωής, Αναστασία Αδαμίδου. Η αγαπητή «Τασούλα», όπως ήταν ευρέως γνωστή, το γενός Πετρακογιώργη πέθανε και η κηδεία της έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο στο παλαιό κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου, στο Ηράκλειο.
Η θρυλική απαγωγή της που παραλίγο να αιματοκυλίσει την Κρήτη
Σε τρυφερή ηλικία, μόλις το 1950, η Τασούλα είχε την ατυχία να πέσει θύμα απαγωγής με την ιστορία της να γίνεται κυρίαρχο ζήτημα στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα μιας που ο απαγωγέας της ήταν βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού στο Δήμο Ηρακλείου και ανιψιά της θανούσας, κα. Αριστέα Πλεύρη μιλά με συγκίνηση και ατέρμονη αγάπη και σεβασμό για την πολυαγαπημένη της θεία ενώ εξιστορεί τα θρυλικά γεγονότα τοποθετώντας τα συμβάντα στην πραγματική ιστορική τους βάση.
«Ήταν το 1950 όταν η Αναστασία, η θεία μου, έβγαινε από τον κινηματογράφος Όασις με την αδερφή και τον γαμπρό της. Τότε της επιτέθηκαν και την «έκλεψαν» ο απαγωγέας μαζί με πέντε οπλισμένους άντρες μεταφέροντας την παράλληλα στα Ανώγεια. Μάλιστα ο απαγωγέας της προχώρησε σε γάμο μαζί της παρά τη θέληση της» σημειώνει στο cretapost η κα. Πλεύρη.
- Διαβάστε επίσης: Έφυγε από τη ζωή ο επιζών του Ολοκαυτώματος Μοσέ Αελιόν
Παράλληλα τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για ειδύλλιο από την πλευρά της θείας μου, όπως κάποιοι τοπικοί κύκλοι προσπαθούν να το εμφανίσουν. Η Τασούλα απήχθη και για δύο χρόνια έμεινε αποκλεισμένη από το στενό οικογενειακό της περιβάλλον. Μιλάμε για μια εποχή κατά την οποία ήταν πολύ άγρια τα ήθη και τα πνεύματα ιδιαίτερα οξυμένα. Αν κρατήθηκε ισορροπία στο ζήτημα και δεν έγινε βεντέτα ήταν επειδή ο πατέρας της διατήρησε την ψυχραιμία του. Κατέθεσε μήνυση εναντίον του απαγωγέα και ο γάμος ακυρώθηκε επειδή η Αναστασία ήταν ανήλικη» αναφέρει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ηρακλείου.
Η φυγή στην Αθήνα και ο εγκλεισμός σε σπίτι βουλευτή
Οι απαγωγείς της Αναστασίας (Τασούλας) Αδαμίδου έδρασαν αστραπιαία και μία κίνηση ματ «μετέφεραν την νεαρή κοπέλα στην Αθήνα όπου «φιλοξενήθηκε» έγκλειστη στο σπίτι του αδερφού του απαγωγέα ο οποίος ήταν βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος» αναφέρει η κα. Πλεύρη.
Στο μεταξύ ο απαγωγέας και «σύζυγος» της Τασούλας είχε συλληφθεί, δικαστεί και εξέτιε την ποινή του μετά τη μήνυση που είχε καταθέσει ο πατέρας της νεαρής κοπέλας.
Για δύο χρόνια η Τασούλα έμεινε ως «ελεύθερη πολιορκημένη» στο σπίτι του αδερφού του απαγωγέα στην Αθήνα. Μόλις ο «σύζυγος» και απαγωγέας της αποφυλακίστηκε πήρε την Αναστασία και γύρισαν στην Κρήτη.
Στο Ηράκλειο λοιπόν, μετά από δύο χρόνια ταλαιπωρίας, η νεαρή Τασούλα πήρε κάποια στιγμή την γενναία απόφαση και με την πρώτη ευκαιρία το έσκασε από το σπίτι όπου έμενε, παρά τη θέλησή της, και επέστρεψε πίσω στους δικούς της, κλείνοντας έτσι ένα σκοτεινό κεφάλαιο στη ζωή της αλλά και στην ιστορία της Κρήτης.
Δύο βιβλία για την ιστορία της θρυλικής απαγωγής
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι για την ιστορία της εν λόγω απαγωγής έχουν γραφτεί δύο βιβλία: τα «Αμίλητα βαθιά νερά» της Ρέας Γαλανάκη καθώς και «Η απαγωγή της Τασούλας» του Τάσου Κοντογιαννίδη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις