Εκλογές ΗΠΑ: «Tα καύσιμα »καίνε» τον Μπάιντεν
Ο διευθυντής των «Financial Times» στην Αμερική, Πίτερ Σπίγκελ, μιλάει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για την πόλωση και τα πιθανά σενάριαγια την έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών, τον αντίκτυπο για την Ουκρανία, αλλά και για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού
Η οικονομία και ειδικότερα οι τιμές ενέργειας, αλλά και η εγκληματικότητα κυριαρχούν στην προεκλογική αναμέτρηση για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ δηλώνει ο Πίτερ Σπίγκελ, διευθυντής των «Financial Times» στην Αμερική, μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Ο αμερικανός δημοσιογράφος μιλά επίσης για την πόλωση, τον παράγοντα Τραμπ, τα πιθανά σενάρια για την έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών, τον αντίκτυπο για την Ουκρανία, αλλά και για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
«Η οικονομία και οι τιμές της ενέργειας ειδικότερα είναι το κυρίαρχο ζήτημα στην αναμέτρηση για τις ενδιάμεσες. Παρότι οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ο πληθωρισμός έχει αντίκτυπο σε πολλούς Αμερικανούς και οι Ρεπουμπλικάνοι επικεντρώνονται σε αυτό για να χτυπήσουν τον Μπάιντεν. Οι Δημοκρατικοί έχουν κάπως απογοητευτεί με το γεγονός ότι οι αμβλώσεις, η ακύρωση της απόφασης «Roe v Wade» δεν αποτελεί προεξέχον θέμα. Είδαμε μεγάλη κινητοποίηση αρχικά, αλλά η ενέργεια για το ζήτημα αυτό έχει αρχίσει να εξαφανίζεται» λέει ο Πίτερ Σπίγκελ, καθώς ξεκινάμε την τηλεφωνική μας συζήτηση. «Ενα ακόμη ζήτημα και οι Ρεπουμπλικάνοι επενδύουν σε αυτό, είναι η εγκληματικότητα. Πολλές μεγάλες πόλεις, και αυτές που ελέγχονται από Δημοκρατικούς, το Σαν Φρανσίσκο, το Σικάγο, η Νέα Υόρκη βλέπουν αύξηση της εγκληματικότητας και οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να δείξουν ότι οι Δημοκρατικοί είναι επιεικείς με την εγκληματικότητα, ότι η επανεκλογή τους θα χειροτερέψει την κατάσταση. Η οικονομία και η εγκληματικότητα είναι τα κυρίαρχα ζητήματα και κανένα από αυτά δεν έχει θετική διάσταση για τους Δημοκρατικούς».
Τον ρωτάμε αν παραμένουν πολωμένες οι ΗΠΑ στον βαθμό που είδαμε επί Τραμπ. «Υπήρχε η ελπίδα ότι η πόλωση θα μειωνόταν όταν θα έφευγε από την εξουσία ο Τραμπ. Αλλά πολλοί σημαντικοί υποψήφιοι, υποστηρικτές του Τραμπ, κέρδισαν το χρίσμα για τις ενδιάμεσες σε πολιτείες, όπως Αριζόνα, Οχάιο, Τζόρτζια, Πενσιλβάνια, και διασπείρουν τρελές θεωρίες συνωμοσίας για τις εκλογές. Οι εκλογικές αναμετρήσεις γίνονται μικρογραφία αναμετρήσεων για τον Τραμπ και πολλοί Δημοκρατικοί και μετριοπαθείς πολιτικοί φοβούνται για την κατάσταση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ. Παράλληλα, υπάρχουν υποστηρικτές του Τραμπ που κέρδισαν θέσεις ως γραμματείς πολιτείας, είναι αυτοί που τρέχουν τις εκλογές, κάτι που είναι πολύ προβληματικό, διότι οι προεδρικές εκλογές του 2024 είναι κοντά και το σύστημα γίνεται χαοτικό. Είναι εξίσου πολωμένο όπως πριν από δύο ή τέσσερα χρόνια και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αλλάξει σύντομα» λέει ο Σπίγκελ.
Αρα υπάρχει ο παράγοντας Τραμπ, τον ρωτάμε; «Ναι και είναι αποφασιστικός. Πολλοί από τους υποψηφίους για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία είναι υποστηρικτές του Τραμπ, ενώ μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του Μιτς Μακόνελ, αποκλείσθηκαν. Σε πολιτείες όπως Πενσιλβάνια, Οχάιο, Τζόρτζια, όπου επικρατούν Ρεπουμπλικάνοι, οι Δημοκρατικοί έχουν αυξήσει την επιρροή τους διότι οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων είναι τραμπικοί, ακραίοι. Παρόλα αυτά οι Δημοκρατικοί μπορεί να χάσουν τις εκλογές εκεί λόγω των κυρίαρχων ζητημάτων, της οικονομίας και εγκληματικότητας».
Τα σενάρια
Ποια τα πιθανότερα σενάρια; «Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι οι Δημοκρατικοί θα χάσουν και τα δύο νομοθετικά σώματα, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Το δεύτερο πιο πιθανό είναι ότι θα χάσουν τη Βουλή αλλά όχι τη Γερουσία. Στις κρίσιμες αναμετρήσεις σε Αριζόνα, Νεβάδα, Τζόρτζια, Πενσιλβάνια οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να κερδίσουν τις έδρες» λέει ο Σπίγκελ.
Ποιες οι επιπτώσεις αν χάσουν οι Δημοκρατικοί τον έλεγχο σε Βουλή και Γερουσία; «Εσωτερικά, θα σημαίνει ότι θα παγώσει η νομοθετική διαδικασία. Οι Δημοκρατικοί δεν θα μπορέσουν να νομοθετήσουν. Παράλληλα, θα υπάρξουν πολλές έρευνες. Αν οι επιτροπές στο Κογκρέσο περάσουν στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων θα εκδώσουν κλητεύσεις σε στελέχη της διοίκησης Μπάιντεν, οι οποίοι θα βρίσκονται ενώπιον του Κογκρέσου για να καταθέσουν. Η κατάσταση θα είναι δύσκολη και διχαστική ειδικά αν ασκηθεί δίωξη σε περιπτώσεις, όπως του γιου του Μπάιντεν, Χάντερ. Καμία νομοθετική πράξη, αλλά μεγάλη κινητικότητα σε καταθέσεις ενώπιον του Κογκρέσου».
«Στην εξωτερική πολιτική και ειδικότερα για τη βοήθεια για την Ουκρανία, μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες στις αποφάσεις, διότι ένα μέρος των ρεπουμπλικάνων υποστηρικτών του Τραμπ είναι υπέρ της Ρωσίας, υπέρ του αυταρχισμού και έχουν επηρεάσει τους ψηφοφόρους σε ορισμένες πολιτείες. Η διαχείριση της Ρωσίας θα γίνει πιο δύσκολη. Αν λάβουμε υπόψη άλλες εξελίξεις στην Ευρώπη, όπου δεν γνωρίζουμε τη θέση της νέας ιταλικής κυβέρνησης έναντι του Πούτιν, όπου υπάρχει ρήξη μεταξύ Μακρόν και Σολτς, ενώ η Βρετανία ενασχολείται με την εσωτερική της δυσλειτουργία, προκαλείται η ανησυχία ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσει να καταρρέει η συμμαχία εντός του ΝΑΤΟ, διότι πολλές φωνές σε αυτά τα κράτη θα αρχίσουν να αμφισβητούν τη στήριξη προς την Ουκρανία».
Η Ελλάδα
Τι αντίκτυπο θα έχει για την Ελλάδα, τον ρωτάμε; «Αρκετά παραδόξως η τραμπική πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων είναι υπέρ του Ερντογάν, υπέρ του αυταρχισμού. Τους αρέσει ο Ερντογάν, ο Πούτιν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Υπάρχει η ανησυχία ότι μία Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους θα υιοθετήσει πιο φιλική προς τον Ερντογάν γραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Τόσο οι Ελληνοαμερικανοί όσο και οι ομάδες αμερικανών πολιτικών που είναι φιλικοί προς την Ελλάδα με πιο επιφανή τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μπομπ Μενέντεζ, που είναι πολύ ισχυρός, προέρχονται κυρίως από το Δημοκρατικό Κόμμα. Θα χαθεί έτσι η φυσική στήριξη εντός του Κογκρέσου προς την Ελλάδα, καθώς θα χαθούν ορισμένες υπέρ της Ελλάδας φωνές. Η απώλεια προεδρίας σε επιτροπές είτε στη Βουλή είτε στη Γερουσία δεν θα είναι καλή εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα. Γενικότερα θα αλλάξει η διάθεση διότι λόγω του Τραμπ οι Ρεπουμπλικάνοι είναι λιγότερο υπέρ του ΝΑΤΟ, περισσότερο υπέρ του αυταρχισμού και αυτό θα κάνει λιγότερο καλό στην προώθηση των ελληνικών συμφερόντων στην Ουάσιγκτον. Από την άλλη πλευρά, δεν βλέπω απαραίτητα άμεσο αντίκτυπο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς ο Μπάιντεν και οι άνθρωποί του είναι υποστηρικτικοί του Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Αυτό δεν θα αλλάξει, αλλά θα δείτε λιγότερη δυνατότητα από τους Δημοκρατικούς να στηρίξουν την Ελλάδα, αν η κατάσταση γίνει πιο προβληματική στην ανατολική Μεσόγειο» προβλέπει ο Σπίγκελ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
- LIVE: Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ
- LIVE: Τότεναμ – Λίβερπουλ
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου