Τα μυστήρια του εκλογικού χρόνου – Πότε θα στηθούν οι κάλπες
Η «σπαζοκεφαλιά» με την Τουρκία, οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και η οικονομία, είναι οι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουντην τελική απόφαση
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σταθεροί και αστάθμητοι παράγοντες περιπλέκουν το «μυστήριο» του εκλογικού χρόνου, ενόσω στο πολιτικό πεδίο έχουν εμπεδωθεί ήδη, προτού εκκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος, συνθήκες σύγκρουσης για όλα. Οσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει σκέψεις για τον χρονικό ορίζοντα της – εκτός απροόπτου – διπλής εκλογικής αναμέτρησης, δεν φαίνεται να έχει ανοίξει ενώπιον των συνεργατών του το… καλεντάρι του 2023 ώστε να τους μιλήσει με συγκεκριμένες ημερομηνίες. «Εχουμε δρόμο μπροστά μας, είναι πολύ νωρίς» είναι εξάλλου η φράση που επιστρατεύουν πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του. Οι ίδιες πηγές, με γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων, των εκτιμήσεων που γίνονται στο γαλάζιο στρατόπεδο αλλά και του τρόπου σκέψης του Μητσοτάκη, επιμένουν να επαναλαμβάνουν το πρωθυπουργικό μότο περί «εξάντλησης της τετραετίας».
Εκτιμούν ότι για λόγους «θεσμικής τάξης» και «πολιτικής σταθερότητας» (φράσεις που έχει χρησιμοποιήσει ο Μητσοτάκης για την ακύρωση σεναρίων πρόωρων εκλογών) θα επιδιωχθεί έως και η ολοκλήρωση του συνταγματικού κύκλου. Στο πλαίσιο αυτό ως επικρατέστερο σενάριο εμφανίζεται αυτή τη στιγμή μια συζήτηση σε βάθος του Μητσοτάκη με τους επιτελείς του μετά το τέλος του χειμώνα ενώ προσώρας συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν ως κυρίαρχο προσανατολισμό του Μαξίμου οι κάλπες να στηθούν μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα (16 Απριλίου 2023). Προφανώς και θα επιδιωχθεί μια περίοδος με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την κυβέρνηση, με διαρκές το στοίχημα της αποτελεσματικής διαχείρισης πιθανών απροόπτων, πόσω μάλλον νέων πολιτικών σκοπέλων, όπως αυτός που προέκυψε με το «σκάνδαλο Πάτση».
Οι τρεις «πονοκέφαλοι»
Η παράμετρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία εξακολουθεί να ζυγίζεται προσεκτικά από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Η κυβερνητική ανησυχία εστιάζεται, όπως έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», στις συνθήκες που θα επικρατούν στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου σε ό,τι αφορά τη στάση της Αγκυρας προς την Αθήνα, στο διάστημα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα που θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Το έχει δείξει εμμέσως και ο Μητσοτάκης μιλώντας για τη «βόμβα ΣΥΡΙΖΑ» με την απλή αναλογική. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που ουσιαστικά θέλει το Μαξίμου είναι να μπορούν οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις, εξού και λειτουργεί ως… σπαζοκεφαλιά ένα βασικό ερώτημα: Πώς θα μπορούσε να μη συμπέσει η ελληνική μετεκλογική (σε ό,τι αφορά την πρώτη κάλπη) πραγματικότητα με την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, οπότε αναμένονται εξάρσεις στην ένταση με την Ελλάδα;
Πέραν αυτού, η οικονομία, η απόδοση μέτρων που δρομολογεί το Μαξίμου (όπως η αύξηση συντάξεων από τον ερχόμενο Ιανουάριο, αργότερα η τρίτη αύξηση στον κατώτατο μισθό κ.ά.), το αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας στην κοινωνία και η πρόκληση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να μην ξεφύγει η δημοσιονομική διαχείριση αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για τις αποφάσεις Μητσοτάκη ενόψει τόσο των εθνικών όσο και των αυτοδιοικητικών εκλογών (διεξαχθούν 8 και 15 Οκτωβρίου). Δύο αναμετρήσεις τις οποίες μάλιστα αρκετοί στη ΝΔ θέλουν με τη μικρότερη δυνατή χρονική απόσταση, για ευνόητους λόγους συσπείρωσης της βάσης και αφοσίωσης των αυτοδιοικητικών στη μάχη υπέρ του κόμματος.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι περιοδείες
Μέχρι τότε το Μαξίμου θα ρίξει με μεγαλύτερη ένταση τις δυνάμεις του στο Ταμείο Ανάκαμψης – με ζητούμενο προφανώς να… πέφτει χρήμα στην αγορά -, επιδιώκοντας πλέον επιτάχυνση σε κρίσιμα ορόσημα, διαγωνισμούς και έργα. Αυτό φάνηκε άλλωστε στην προ μερών συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς εκείνη η συζήτηση είχε επικεντρωθεί στον κυβερνητικό σχεδιασμό των επόμενων μηνών σε συνδυασμό με όσα τρέχουν (ή ακριβέστερα όσα θα μπορούσαν να τρέξουν πιο γρήγορα) από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τις αναλυτικές εισηγήσεις από τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο και τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τα δημοσιονομικά και τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Μπροστά στον δύσκολο χειμώνα που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό και ειδικότερα τις επιδόσεις της κυβέρνησης, έχουν μπει επιπλέον σε πρώτο πλάνο οι περιοδείες. Το Μαξίμου θέλει από τώρα να κεφαλαιοποιεί το κυβερνητικό έργο σε τοπικό επίπεδο. Και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ζητεί να επιταχυνθούν οι ρυθμοί αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων και η παραγωγή χειροπιαστού έργου από δήμους και περιφέρειες.
Καμία αλλαγή σε πρόσωπα και ρόλους
Στο μεταξύ ο Μητσοτάκης επιμένει να κλείνει τα αφτιά σε εισηγήσεις για αλλαγές, μικρές ή μεγαλύτερες, σε πρόσωπα και ρόλους στην κυβερνητική μηχανή, απορρίπτοντας την επιλογή για ένα νέο «εκλογικό» σχήμα. Με αιτήματα για οριζόντια συστράτευση όλων «στην πιο κρίσιμη μάχη», αυτήν της κάλπης, το σκεπτικό είναι να μη διαταραχθεί ο βηματισμός της γαλάζιας ομάδας, ειδικά την ώρα που το Μαξίμου διακηρύσσει ότι θα παράγει έργο ως το τέλος. Κλειστά χαρτιά φαίνεται να κρατά ο ίδιος σε ό,τι αφορά και τον εκπρόσωπο της ΝΔ κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο, εξού και είναι ζωηρό το σενάριο να μην προκριθεί ούτε εκεί κάποια αλλαγή. Κοινώς, να παραμείνει στο πόστο του ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Σε κάθε περίπτωση βασική επιδίωξη του Μητσοτάκη είναι μέχρι την προκήρυξη των εκλογών να κρατά την πρωτοβουλία κινήσεων παντού, από την οικονομία μέχρι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ταυτόχρονα να κρατά ψηλά τον πήχη της πρώτης εκλογικής Κυριακής με κυρίαρχο το – προσωποποιημένο – δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις