Intellexa: Aπό το Ισραήλ μέχρι Ελλάδα και Κύπρο
Ο Τύπος για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα στον απόηχο της επίσκεψης PEGA.
Από την 1η έως τις 4 Νοεμβρίου, Ευρωβουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA, που ερευνά το Pegasus και άλλα προγράμματα κατασκοπείας, επισκέφθηκαν Κύπρο και Ελλάδα.
Η εφημερίδα Tagesspiegel αναλύει στην πλατφόρμα της, Tagesspiegel Background, το υπόβαθρο του σκανδάλου παρακολουθήσεων: «Τα σκάνδαλα για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO γέμισαν παγκοσμίως τα πρωτοσέλιδα, ανοίγοντας σημαντικές συζητήσεις για θέματα νομιμότητας, κινδύνους και τα απαραίτητα όρια των επιθετικών εργαλείων του κυβερνοχώρου.»
» Ωστόσο τώρα πρόκειται για έναν λιγότερο διάσημο ανταγωνιστή της NSO που προκαλεί περισσότερους πονοκεφάλους στους ειδικούς: Η εταιρεία Intellexa, ένα μπερδεμένο σύμπλεγμα διάφορων εταιρειών, οι οποίες με τη σειρά τους είναι εγγεγραμμένες σε διάφορες χώρες. (…) Η περίπτωση της Intellexa δείχνει ξεκάθαρα πώς εταιρείες του κυβερνοχώρου είναι σε θέση να ξεγελάσουν κρατικές ρυθμιστικές αρχές – και πόσο σημαντική είναι η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ δημοκρατικών χωρών για τον περιορισμό της κατάχρησης κατασκοπευτικού λογισμικού».
Η ισραηλινή συνιστώσα
Το δημοσίευμα αναφέρεται διεξοδικά και στην ισραηλινή συνιστώσα της ιστορίας: «Ιδρυτής της Intellexa είναι ο Ταλ Ντίλιαν (…) Από το 2019, ο Ντίλιαν, ο οποίος έχει ιδρύσει μια σειρά από εταιρείες εκτός της Intellexa, λέγεται ότι έχει την κύρια βάση του στην Κύπρο. Η Intellexa, με τη σειρά της, διατηρεί προφανώς την έδρα της στην Ελλάδα. Εκεί, η εταιρεία ενεπλάκη πρόσφατα σε ένα σκάνδαλο», γράφει η συντάκτρια, η οποία στη συνέχεια επισημαίνει πως το σκάνδαλο της Ελλάδας έγινε πρωτοσέλιδο, προκαλώντας συζητήσεις και στο Ισραήλ.
Όπως αναφέρει, σε σχόλιό της η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ (Haaretz) «ζήτησε από το Ισραήλ να θέσει υπό έλεγχο και να βάλει περιορισμούς στις εξαγωγές cyber όπλων, με την ίδια αυστηρότητα, όπως με τα συμβατικά όπλα. Το πρόβλημα όμως είναι το εξής: στην περίπτωση της Intellexa τέτοιου είδους απαιτήσεις είναι δύσκολο να υλοποιηθούν.»
» Πράγματι, η αρμόδια ισραηλινή αρχή, η οποία υπάγεται στο υπ. Άμυνας, έχει ήδη αυστηροποιήσει τους όρους εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού μετά τα πολυάριθμα σκάνδαλα της NSO. Όπως αναφέρουν ειδικοί, η NSO και άλλες παρόμοιου τύπου εταιρείες, υποφέρουν εξαιτίας ενδεχομένως σημαντικών απώλειων εσόδων.»
» Ωστόσο διάφορες εταιρείες που ανήκουν στην Intellexa είναι εγγεγραμμένες σε διαφορετικές χώρες – η θυγατρική εταιρεία Cytrox, για παράδειγμα, η οποία παράγει το Predator, εδρεύει σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Βόρεια Μακεδονία. Και όλο αυτό το πολύπλοκο σύμπλεμα ενδεχομένως σκοπίμως να προκαλεί συσκότιση, δυσχεραίνοντας έτσι την εποπτεία τους από τις εκάστοτες εθνικές αρχές».
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων