Ιταλία: Αρνούνται να φάνε 249 μετανάστες και ζητούν να αποβιβαστούν στην Κατάνη
Συνεχίζεται το μαρτύριο των μεταναστών και των προσφύγων
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, 35 μετανάστες και πρόσφυγες που παραμένουν στo πλοίo Humanity 1 και 214 που επιβαίνουν στο Geo Barents αρνούνται να φάνε και ζητούν να τους επιτραπεί να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Κατάνης, όπου βρίσκονται τα δυο σκάφη. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, όμως, οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν μπορούν να κατέβουν στην ξηρά διότι η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει προβλήματα και δεν πρόκειται για γυναικόπαιδα.
Στο μεταξύ, τρεις μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα από το πλοίο Geo Barents και προσπάθησαν να φτάσουν στον προβλήτα κολυμπώντας. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και οι δυο εξ αυτών δέχθηκαν να ξανανέβουν στο πλοίο.
- Διαβάστε επίσης: Ιταλία: 144 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στην Κατάνη – Σε 35 απαγορεύθηκε να κατέβουν
Τι δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
«Η επιλογή των μεταναστών δεν γίνεται βάσει των συμφερόντων τους, αλλά των συμφερόντων των δουλεμπόρων που τους μεταφέρουν. Οι ηλικιωμένοι, οι φτωχοί και οι άρρωστοι μένουν στις χώρες τους. Όσοι έρχονται στην Ιταλία μπορούν να δώσουν από 2 μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ, στις οργανώσεις που τους μεταφέρουν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο.
«Δεν τους κάνουμε δεκτούς επειδή είμαστε καλοί αλλά επειδή έχουμε αποδεχθεί την όλη κατάσταση. Αν ήμασταν καλοί θα παίρναμε τους φτωχότερους εκ των φτωχών και τους ασθενέστερους εκ των ασθενών», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέλος, μέσω εκπροσώπου της, τόνισε ότι «υπάρχει ηθική και νομική υποχρέωση διάσωσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην θάλασσα, βάσει της διεθνούς νομοθεσίας».
Παράλληλα, σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, οι Βρυξέλλες υπογράμμισαν ότι «κάθε περίπτωση είναι διαφορετική», αλλά «πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος που οι άνθρωποι αυτοί περνούν στην θάλασσα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις