Τα σοβαρά λάθη, οι παραλείψεις και οι αστείες δικαιολογίες για το «πάρτι» των υποκλοπών
Θα φέρει νόμο η κυβέρνηση που θα απαγορεύει τα παράνομα συστήματα παρακολούθησης όταν ήδη υπάρχει νόμος;
Ηταν 26 Ιουλίου όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθετε μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο για παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου. Αποδεδειγμένα από την Ειδική Υπηρεσία του Ευρωβουλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακολουθούταν από το Predator.
Τότε η κυβέρνηση, και διάφοροι προσκείμενοι σ’ αυτήν κύκλοι, προσπάθησαν να απαξιώσουν την καταγγελία. «Ελα μωρέ, τι θέλει ο Ανδρουλάκης τώρα. Είναι βαρετός, γιατί να τον παρακολουθούμε», και άλλα πολλά είχαν πει τότε.
Η καταγγελία οδήγησε στις 5 Αυγούστου σε παραίτηση (αποπομπή;) τον Γρηγόρη Δημητριάδη και τον επικεφαλής της ΕΥΠ, σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια σχετική, ελεγχόμενη εκτόνωση. Ενα damage control.
Η κυβέρνηση προσπάθησε – και πέτυχε είναι η αλήθεια- να υποβαθμίσει το θέμα, ήταν άλλωστε και τα… μπάνια του λαού. Κανείς δεν ασχολούταν με μια καταγγελία, ακόμη κι αν αυτή ήταν σοβαρή και από έναν αρχηγό κόμματος. Μόνο ο Ανδρουλάκης φώναζε και κάποιοι από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Φαίνεται, όμως, ότι ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε κατακαλόκαιρα έμοιαζε περισσότερο με το κουτί της Πανδώρας για την κυβέρνηση. Ένα κουτί που έκρυβε και συνεχίζει να κρύβει πολλά δεινά.
Δεν ξέρω αν γίνονταν υποκλοπές σε τόσο μεγάλο εύρος. Η απόδειξη των καταγγελιών είναι δουλειά της Δικαιοσύνης κυρίως, και των Μέσων Ενημέρωσης βεβαίως που έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα και την υποχρέωση να φέρουν στο φως τα πάντα.
Οσο ψηλά κι αν φτάνουν, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, εφόσον πράγματι υπάρχει ένα κράτος ή παρακράτος που «δολοφονεί» τη Δημοκρατία.
Αν ο πρωθυπουργός της χώρας αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση, οφείλουμε να τον πιστέψουμε. Αλλά και γι’ αυτό αρμόδιες υπηρεσίες να το ελέγξουν είναι οι δικαστικές και οι δημοσιογράφοι με «δεμένες» έρευνες.
Ωστόσο, η επίσημη παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στην Ελλάδα υπάρχει το Predator και δεκάδες άλλα συστήματα παρακολούθησης, δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα για τον ίδιο.
Είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, είναι ο προϊστάμενος της ΕΥΠ, είναι αυτός που έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες.
Δεν οφείλει να γνωρίζει αν υπάρχουν δεκάδες παράνομα συστήματα παρακολούθησης στη χώρα που ο ίδιος κυβερνά;
Και αυτό είναι το πρώτο και ουσιώδες λάθος. Ακόμη κι αν δεν γνωρίζει ο ίδιος κάτι, η ανεξέλεγκτη παρακολούθηση πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων για λόγους εκβιασμού, πιέσεων ή για… κουτσομπολιό, είναι ευθύνη δική του. Και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για το παρακράτος που είχε στηθεί, με συμμετοχή κρατικών υπαλλήλων ή ακόμη και με άλλα παράκεντρα εξουσίας.
Στο κάτω – κάτω αν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, που υπάγονται στο Μαξίμου, δεν γνωρίζουν αυτή την αθλιότητα που συμβαίνει, τότε καλύτερα να καταργηθεί η ΕΥΠ.
Το δεύτερο λάθος της κυβέρνησης είναι ότι ενώ η σοβαρή καταγγελία Ανδρουλάκη έγινε από τον Ιούλιο, ουδέποτε υπήρξε μια ουσιαστική προσπάθεια να ερευνηθεί η υπόθεση.
Θυμάστε όλοι το παιχνίδι της κυβέρνησης που καλούσε το θύμα, κ. Ανδρουλάκη, να πάει να ενημερωθεί –ατύπως και παρατύπως- από αυτούς που θεωρητικά τον παρακολουθούσαν, από την ΕΥΠ, από τον θύτη δηλαδή.
Και φυσικά όλοι θυμόμαστε τις αστείες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που στήθηκαν για να κλείσει η υπόθεση χωρίς διερεύνηση.
Είπε χθες ο πρωθυπουργός ότι κλήθηκαν οι πωλητές του παράνομου λογισμικού. Πότε έγινε αυτό;
Πότε κατέθεσε ο κ. Μπίτζιος; Πότε ο κ. Λαβράνος, πότε οι υπεύθυνοι των εταιρειών που έχουν στην κατοχή τους και πωλούν το λογισμικό;
Και φυσικά πότε έδωσε εξηγήσεις ο προϊστάμενος της ΕΥΠ, πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, κ. Δημητριάδης;
Ποτέ. Μια εξεταστική για τα μάτια του κόσμου και για να αποδείξουμε ότι ο Ανδρουλάκης ήταν μεμονωμένη περίπτωση, άντε και ένας – δύο ακόμη. Περιπτώσεις που, όμως, η κυβέρνηση λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτε.
Ανίδεοι για μια χώρα «ξέφραγο αμπέλι» των κατασκόπων αλλά και όσων έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το Predator.
Λέει η κυβέρνηση ότι θα φέρει νόμο που θα απαγορεύει τη διακίνηση παράνομου λογισμικού. Τώρα θα φέρει νόμο που μάθαμε ότι η μισή Ελλάδα είναι γραμμένη σε CD.
Και με ένα νόμο θα λυθεί το θέμα; Θα το ξεπεράσουμε; Τα θέματα Δημοκρατίας που τίθενται; Τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν; Τους πωλητές παράνομων λογισμικών πώς θα τους εμποδίσεις άραγε με ένα νέο νόμο;
Και δεν είναι λάθος να λες για επικοινωνιακούς λόγους ότι θα φέρεις τώρα νόμο όταν ο Ποινικός Κώδικας και του 2012 και του 2019 είναι σαφής ως προς αυτό;
«Όποιος αθέμιτα διαθέτει στο εμπόριο ή με άλλον τρόπο προσφέρει προς εγκατάσταση ειδικά τεχνικά μέσα για την τέλεση των πράξεων της παρ. 1 ή δημόσια διαφημίζει ή προσφέρει τις υπηρεσίες του για την τέλεσή τους τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή».
Αυτό λέει ο Ποινικός Κώδικας που ισχύει σήμερα, άρα έτσι κι αλλιώς είναι παράνομη η πώληση τέτοιων συστημάτων. Τι θα βγάλει στην παρανομία δηλαδή η κυβέρνηση; Το παράνομο Predator;
Λέει ο κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg σήμερα: «Επιδιώκω μέσα στον επόμενο μήνα η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει τις παράνομες παρακολουθήσεις και τα παράνομα συστήματα παρακολούθησης».
Σοβαρά τώρα. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν παράνομα συστήματα παρακολούθησης και η Ελλάδα θα πρωτοπορήσει και θα δώσει τα φώτα της… απαγορεύοντας τις παράνομες παρακολουθήσεις και τα παράνομα συστήματα παρακολούθησης;
Που είναι ήδη εκτός νόμου γι’ αυτό και λέγονται παράνομα; Που υπάρχει ήδη νόμος που τα απαγορεύει;
Και δηλαδή όλες οι χώρες της ΕΕ αυτή την ώρα έχουν πρόβλημα με τις παρακολουθήσεις αλλά δεν έχουν νόμο που να τις απαγορεύει; Αφού δηλαδή εκεί λειτουργούν ανεξέλεγκτα και δεν έχουν νόμους (μιας και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη), αυτό σημαίνει ότι στις άλλες χώρες τώρα τα συστήματα παρακολούθησης είναι νόμιμα;
Και θα έρθει η Ελλάδα να τους δείξει πώς γίνεται; Είναι να τρελαίνεσαι…
Λέει ο κ. Οικονόμου σήμερα, κι εκεί εξεγείρεσαι: Ηταν νόμιμη η «επισύνδεση» (έτσι λένε την υποκλοπή επιστημονικά) του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, αλλά κάποιοι θέλουν να τη συνδέσουν με τα κακόβουλα λογισμικά.
Δηλαδή; Ξανά το απόρρητο για να μη μάθουμε γιατί παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη;
Αραγε, μήπως έτσι θα αποκαλυφθεί ότι η ΕΥΠ είχε πάρει κι αυτή το Predator και παρακολουθούσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ;
Λέει επίσης ο κ. Οικονόμου: «Οσοι έχουν τα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις… να απαντήσουν ποιοι τους τα έδωσαν». Δηλαδή να αποκαλύψουν τις πηγές τους όσοι κάνουν έρευνα, την οποία ακόμη δεν έχουν κάνει η Αστυνομία, η ΕΥΠ, οι δικαστές;
Δεν έχει άραγε μεγαλύτερη σημασία η αποκάλυψη μιας λίστας από 30, 100 ή 200 παρακολουθούμενα πρόσωπα, απ’ ότι να μάθουμε ποια ήταν η πηγή που έδωσε αυτή τη λίστα;
Να το ξεκαθαρίσουμε: Οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν γνωρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα Δημοκρατίας, οφείλει να λογοδοτεί. Βασική αποστολή ενός κόμματος που παίρνει τη λαϊκή εντολή είναι να προστατεύει τη Δημοκρατία και τους πολίτες.
Αν σκόπιμα ή ακούσια δεν μπορεί να το κάνει, τότε πρέπει να λογοδοτεί. Στις αρμόδιες αρχές και στο λαό.
Όχι να κρύβει τα ενοχλητικά σκουπιδάκια κάτω από το χαλί. Γιατί ό,τι άπτεται των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών δεν είναι σκουπιδάκι.
Είναι αγκάθι στα πλευρά του δημοκρατικού πολιτεύματος.
- Γάζα: Τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα, λένε υγειονομικοί – Συγκλονιστικές εικόνες
- ΔΣΑ: Διήμερη αποχή δικηγόρων από δίκες στα Πολιτικά Τμήματα του Αρείου Πάγου
- Οργασμοί ύπνου και μακροχρόνιες σχέσεις: Πέντε facts που μάλλον δεν ήξερες για το σεξ
- LIVE: Βερόνα – Μίλαν
- Πως να γίνεις εξυπνότερος για 24 ώρες… λαχανιάζοντας
- Αθωώθηκε ο Ματέο Σαλβίνι για τη δίκη της ΜΚΟ Open Arms