Αιφνιδιασμός στην Τουρκία από τις ανακοινώσεις για έρευνες της ExxonMobil – Σε ποια «οικόπεδα» θα γίνουν
Τα «οικόπεδα» καλύπτουν μια θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Αιφνιδιασμένος εμφανίζεται ο τουρκικός Τύπος από τις ανακοινώσεις για άμεση έναρξη ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα δύο «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Το CNN Turk ανέφερε ότι «η Τουρκία θα στείλει τα γεωτρύπανά της, αν η Ελλάδα συμφωνήσει με τη Λιβύη».
Διαβάστε επίσης: «Ίσως αυτή τη φορά να αιφνιδιάσουμε εμείς την Τουρκία» – Tο παρασκήνιο για τις έρευνες σε Πελοπόννησο και Κρήτη
Ο αρθρογράφος της Milliyet Οζάι Σεντίρ ανέφερε, από την πλευρά του: «Η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέει ‘η Λιβύη να κάνει συμφωνία με μας’. Εκείνο το θέμα πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας. Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσει την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφωνήσει με την Ελλάδα, η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε ‘ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες’».
Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά (σ.σ. την Τουρκία). Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil».
«Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Σε ποια «οικόπεδα» θα γίνουν οι έρευνες της ExxonMobil στην Κρήτη
Τα «οικόπεδα» καλύπτουν μια θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).
Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.
Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η κοινοπραξία ExxonMobil – ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023.
Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.
Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ «πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και ταυτόχρονα για την λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων».
Την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές («Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης»). Την προσφυγή είχαν καταθέσει το Μάιο του 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.
Διαβάστε επίσης: Θρίλερ στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας – Νεκρός συνοριοφύλακας από πυροβολισμούς
«Πλούσια» τα κοιτάσματα μεταξύ Πελοποννήσου – Κρήτης
«Θα έχουμε την ευκαιρία να εκτελούμε έρευνες ταυτόχρονα σε δύο περιοχές της χώρας μας. Η περιοχή η οποία έχει και τη μέγιστη σημασία και ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή είναι τα δύο μπλοκ που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου» επισήμανε, από την πλευρά του, μιλώντας στην ΕΡΤ ο διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Αριστοφάνης Στεφάτος.
«Οι περιοχές τις οποίες ανέφερε χτες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, είναι οι 4 και 5, που είναι και τα μεγάλα νέα. Είναι αυτό που θέλαμε πάρα πολύ να γίνει» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να βγούμε αυτή τη στιγμή. Να μην παραβλέψουμε ότι αυτή τη στιγμή, όπως μιλάμε, εκτελούνται ήδη τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή 2. Στα βορειοδυτικά σύνορά μας. Είναι ακριβώς στο όριο με την ΑΟΖ, την οποία έχουμε συμφωνήσει με την Ιταλία» υπογράμμισε ο κ. Στεφάτος.
«Εδώ και κάποιες μέρες βρισκόμαστε στην περιοχή. Το ερευνητικό σκάφος έχει κάνει όλες τις απαραίτητες δοκιμές. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι ακόμα σε ένα λιμάνι στη νότια Κρήτη, στους καλούς λιμένες. Είναι θέμα ημερών, ίσως και ωρών, με τα τελευταία διαδικαστικά, για να ξεκινήσει να κατευθυνθεί στις περιοχές έρευνας. Έχουμε ένα πολύ προχωρημένο σχέδιο, διότι έχουμε σκοπό, σε συνεργασία πάντα με τις εταιρείες οι οποίες είναι οι ανάδοχοι και οι οποίες έχουν σχεδιάσει αυτή την έρευνα, να εκτελέσουμε κάποια βήματα όπως τα προχωράμε και θα συλλέγουμε δεδομένα, θα τα επεξεργαζόμαστε» εξήγησε σχετικά ο ίδιος.
Ο ίδιος μίλησε για τα τελευταία διαδικαστικά βήματα ούτως ώστε να εκδοθούν όλες οι απαραίτητες άδειες, λέγοντας: «Είναι το ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια. Ο κόσμος συζητάει πολύ γι’ αυτό. Είναι οι μεγαλύτεροι στόχοι που έχουμε στην Ελλάδα και οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι σημαντικότατοι, αν αποδειχθούν σωστοί και πάμε σε γεωτρήσεις και έχουμε επιτυχία».
«Το οικονομικό αντίκτυπο είναι πολύ μεγάλο, οπότε γι’ αυτό είμαστε και ενθουσιασμένοι. Μιλάμε γιατί είναι και πολύ σημαντικό. Πριν από λίγο καιρό είχαμε την αποχώρηση της TotalEnergies, το οποίο δημιούργησε έναν προβληματισμό. Υπήρξε μια συζήτηση εάν θα έχουμε μέλλον. Έχουμε κάνει πολύ σοβαρές προσπάθειες και ήμασταν ιδιαίτερα χαρούμενοι όταν η ExxonMobil αποφάσισε, όχι απλώς να μείνει, αλλά να διπλασιάσει σχεδόν τα ποσοστά της και να αναλάβει και τη διαχείριση», είπε ακόμα.
Ενώ πρόσθεσε: «Ενώ η έγκριση αυτής της αλλαγής στον διαχειριστή των μπλοκ έγινε μόλις τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, μέσα σε τρεις μήνες, είμαστε στην περιοχή έτοιμοι να ολοκληρώσουμε το ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο είχε εξαρχής εξαγγελθεί για την περιοχή.
Περιμένουμε να βγει η σχετική NAVTEX. Κάναμε πρόσφατα την αλλαγή πληρώματος, έχουμε κάνει τις δοκιμές όλων των οργάνων, είμαστε απολύτως έτοιμοι. Επειδή έχουμε ένα πολύ προχωρημένο τεχνικά σχεδιασμό του προγράμματος ερευνών, καθώς θα συλλέγουμε δεδομένα, θα τα επεξεργαζόμαστε παράλληλα για να δούμε πώς μπορούμε και να βελτιώσουμε την απεικόνιση του υπεδάφους. Ταυτόχρονα θα δούμε και αν χρειάζεται να επικεντρωθούμε περισσότερο σε κάποιες περιοχές μεγαλύτερου ενδιαφέροντος.
Μιλάμε για περιοχές οι οποίες δεν ήταν παλιά στο “ραντάρ της εξερεύνησης”. Αυτές οι περιοχές ήρθαν στο προσκήνιο ουσιαστικά με πολύ επίκαιρο τρόπο με τις μεγάλες ανακαλύψεις που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε για περιοχές οι οποίες έχουν πολύ μεγάλο βάθος νερού. Θα είμαστε στα 2.000 με 3.000 μέτρα βάθος νερού σε περιοχές οι οποίες είναι δύσκολες από όλες τις απόψεις – και να τις προσεγγίσεις αλλά και να φτάσεις.
Έπρεπε να εξελιχθεί η τεχνολογία για να μπορούμε να νιώθουμε άνετα ότι μπορούμε να τις παράγουμε αν βρούμε κάτι. Επίσης μιλάμε για περιοχές οι οποίες μετά τις ανακαλύψεις που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο, έγινε κατανοητό ότι θα μπορούσαν να κρύβουν πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή και το μεγάλο στόχο της κυβέρνησης».
«Κοιτάσματα της τάξης των 250 δισ. ευρώ»
«Μιλάμε για κάτι ανάλογο (σ.σ. με τα μεγάλα κοιτάσματα “Ζορ” και “Λεβιάθαν“). Σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Στο παρελθόν έχουμε μιλήσει, έχουμε κάνει κάποιες εκτιμήσεις. Επειδή τα νούμερα μπορεί πολύ εύκολα να φτάσουν σε δυσθεώρητα μεγέθη, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι γιατί προέχει να γίνει όλη η δουλειά μεθοδικά, συστηματικά, να δούμε αν οι επενδυτές μας θα αποφασίσουν να αναλάβουν και την επένδυση, το κόστος των γεωτρήσεων για να το αποδείξουμε. Από εκεί και πέρα εμείς σε μια πρόχειρη εκτίμηση που είχαμε κάνει, αν είχαμε μια συντηρητική επιτυχία σε όλα μας τα μπλοκ, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα σύνολο αγοράς της τάξης των 250 δισεκατομμυρίων. Ξέρω ότι τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα, ξενίζουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι εάν έχουμε μια συντηρητική επιτυχία σε όλες τις περιοχές που δουλεύουμε τότε πράγματι θα μπορούσαμε να μιλάμε για τέτοια νούμερα».
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι έρευνες εκτιμάται ότι θα κρατήσουν κάποιους μήνες. «Ο ακριβής χρόνος έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες. Aν δεν έχουμε καθυστερήσεις, από τη στιγμή που συλλέξουμε όλα τα δεδομένα. Η διαδικασία είναι η εξής: Τα παίρνουμε στο γραφείο όπου θα υποστούν μια επεξεργασία. Πρέπει να ανασυνθέσουμε αυτή την πληροφορία για να δημιουργήσουμε την εικόνα του υπεδάφους. Είναι μια τεχνική όπως αυτή του υπερήχου. Αφού ανασυνθέσουμε αυτή την εικόνα και προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη διακριτική της ικανότητα, την ευκρίνεια της -κάτι που θα μας πάρει περίπου έξι μήνες- αμέσως μετά ξεκινάμε και γίνονται οι ερμηνείες του τι βλέπουμε».
Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Αξιολογούμε το τι βλέπουμε, τα μεγέθη, τις πιθανότητες να διατηρείται το φυσικό αέριο στη θέση του. Δεν αρκεί μόνο να έχουμε δημιουργία φυσικού αερίου, αλλά πρέπει να το βρούμε σε μια παγίδα η οποία να το κρατάει στο σημείο εκείνο. Και πρέπει να βρούμε και αυτή η οποία είναι τόσο μεγάλη ώστε να είναι οικονομικά αξιοποιήσιμη από μόνη της. Όλη αυτή η διαδικασία θα κρατήσει γύρω στον ένα χρόνο, οπότε σε εκείνο το σημείο θα αποφασίσουμε εάν οι πιθανότητες και τα οικονομικά στοιχεία είναι τέτοια που να δικαιολογούν μια μεγάλη επένδυση πλέον. Και όταν λέω μεγάλη επένδυση μιλάμε για γεωτρήσεις που θα είναι της τάξης των 100 εκατομμυρίων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις