Ελλιπής η στελέχωση των διαβητικών κέντρων και ιατρείων στη χώρα
Απαραίτητη είναι η εκπαίδευση παθολόγων και παιδιάτρων, αλλά και η χορήγηση εξειδίκευσης στον διαβήτη για την καλύτερη διαχείριση της νόσου – Υποστελεχωμένα τα δημόσια κέντρα διαβήτη
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Περίπου 2,7 εκατομμύρια Έλληνες σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη, αφού το 12% του πληθυσμού ζει με τη νόσο και από αυτούς, το 29,1% παραμένουν είναι αρρύθμιστοι, ενώ άλλο ένα ποσοστό 12,4% του πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη. Η νόσος είναι τόσο συχνή που οι επαγγελματίες Υγείας είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πώς να την ανιχνεύουν και να τη διαγιγνώσκουν νωρίς, ώστε να παρέχουν τη βέλτιστη δυνατή φροντίδα στα άτομα με διαβήτη.
Παρά την αυξημένη συχνότητα της νόσου όμως, η περαιτέρω εξειδίκευση Παθολόγων και Παιδιάτρων στον διαβήτη που είναι θεσμοθετημένη από το 2018, παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργή, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εφαρμοστικές διατάξεις για την ενεργοποίησή της. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να εξειδικευτούν στο διαβήτη νέοι γιατροί.
Έτσι, τα 22 Διαβητολογικά Κέντρα και τα 62 Διαβητολογικά Ιατρεία της χώρας παραμένουν υποστελεχωμένα, και οδηγούνται σε απαξίωση.
Τα δεδομένα αυτά παρουσίασαν η πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) κ.κ. Αναστασία Μαυρογιαννάκη και Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, αντίστοιχα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου και την πραγματοποίηση ενημερωτικής εκστρατείας με κεντρικό μήνυμα «Εκπαίδευση για την προστασία του αύριο».
Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας τηλεοπτικό spot με τον ηθοποιό Νίκο Κουρή, για 2η χρονιά εστιάζει στη σημασία της αυτοφροντίδας του Διαβήτη. O πρωταγωνιστής παροτρύνει άμεσα τα άτομα με Διαβήτη να ζητήσουν τη βοήθεια του γιατρού τους, να ακολουθήσουν την αγωγή τους και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά και να μην αμελούν τον εμβολιασμό κατά των λοιμώξεων.
Παράλληλα, η εκστρατεία περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό (θεματικές αφίσες, εκπαιδευτικό οδηγό Εκστρατείας για τον Διαβήτη) το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΔΕ, και θα διανεμηθεί σε Συλλόγους Ατόμων με Διαβήτη, στα Διαβητολογικά Ιατρεία και Κέντρα, σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Πρόεδρος της ΕΔΕ, Διευθύντρια της Β’ Παθολογικής Κλινικής και Υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου του νοσοκομείου «ΝΙΜΤΣ», Παθολόγος–Διαβητολόγος Αναστασία Μαυρογιαννάκη, αναφερόμενη στο μήνυμα της φετινής εκστρατείας υπογράμμισε ότι «Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δράσει η Πολιτεία άμεσα με νομοθετική ρύθμιση για την επανέναρξη της εξειδίκευσης και τη στελέχωση των 22 Διαβητολογικών Κέντρων και 62 Διαβητολογικών Ιατρείων της χώρας. Επιπλέον, ζητά να απονεμηθεί ο τίτλος της εξειδίκευσης σε όλους τους Παθολόγους και Παιδιάτρους που έχουν μετεκπαιδευτεί και διαθέτουν πιστοποιητικό».
Όπως εξήγησε η ίδια, «Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να έχουν τη βέλτιστη εκπαίδευση για να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στα άτομα με διαβήτη, τα οποία χρειάζονται πρόσβαση σε συνεχή εκπαίδευση για να διαχειρίζονται σωστά την καθημερινότητά τους και να παραμένουν υγιή. Στόχος μας ως επιστημονική εταιρεία είναι η εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης. Προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου είναι η ύπαρξη εξειδικευμένων λειτουργών Υγείας. Η θεσμοθετημένη από το 2018, εξειδίκευση Παθολόγων και Παιδιάτρων στον διαβήτη παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργή, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εφαρμοστικές διατάξεις για την ενεργοποίησή της και δεν υπάρχει δυνατότητα να εξειδικευτούν νέοι γιατροί».
Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ, Καθηγητής Παθολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων της Ιατρικής ΕΚΠΑ, στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και το Διαβητολογικό Κέντρο του «Λαϊκού» νοσοκομείου, μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) Europe Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια ύπουλη και πολύπλοκη νόσος, που οδηγεί σε επιπλοκές και επιβάρυνση της ποιότητας ζωής. Εκτιμάται ότι το 12% του ελληνικού πληθυσμού ζει με Διαβήτη, το 29,1% των ατόμων με Διαβήτη είναι αρρύθμιστοι και το 12,4% του πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη. Συνολικά, 2.700.000 άτομα σχετίζονται με τη νόσο. Οι επαγγελματίες Υγείας είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πώς να ανιχνεύουν και να διαγιγνώσκουν τη νόσο νωρίς ώστε να παρέχουν τη βέλτιστη δυνατή φροντίδα στα άτομα με Διαβήτη. Είναι πράγματι επιτακτική η ανάγκη για επανενεργοποίηση της εξειδίκευσης στον Διαβήτη των Παθολόγων και Παιδιάτρων, η οποία παραμένει κενό γράμμα νόμου για 4 και πλέον έτη. Τα Διαβητολογικά Κέντρα και Διαβητολογικά Ιατρεία της χώρας οδηγούνται σιγά-σιγά με μαθηματική ακρίβεια σε απαξίωση αν συνεχιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση της υποστελέχωσής τους και της έλλειψης εξειδικευομένων ιατρών, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υγεία των ατόμων με Διαβήτη».
Οι ασθενείς
Την ανάγκη εξειδικευμένων γιατρών στον Διαβήτη που θα βρίσκονται δίπλα στα άτομα με Διαβήτη, ανεξαρτήτως αν αυτά κατοικούν εντός ή εκτός μικρών ή μεγάλων αστικών κέντρων, τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) Χρήστος Δαραμήλας.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει ότι: «Η εκπαίδευση των ατόμων με Διαβήτη παρέχεται από τα Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία, τα οποία δυστυχώς έχουν οδηγηθεί σε διάλυση, καθώς είναι υποστελεχωμένα, χωρίς τους κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες Υγείας που θα στηρίξουν και θα εκπαιδεύσουν το άτομα με Διαβήτη στη διαχείριση της νόσου. Καθίσταται αυτονόητο, ότι για την επίλυση του θέματος δεν πρέπει να υπάρχει άλλη καθυστέρηση της νομοθετικής ρύθμισης και της λήψης των αποφάσεων που θα έπρεπε να ληφθούν από την Πολιτεία».
Την αναγκαιότητα της εξειδίκευσης στον διαβήτη για τους παθολόγους και τους παιδιάτρους, την άμεση και επαρκή στελέχωση των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων με εξειδικευμένους ιατρούς σε όλη την ελληνική επικράτεια, τη συνεχή εκπαίδευση των ιατρών στον διαβήτη, καθώς και τη σωστή ενημέρωση του μητρώου ασθενών, για τη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών με διαβήτη, ώστε να μπορέσουν να έχουν ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά τους, υπογράμμισε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) Δημήτρης Συκιώτης, επισημαίνοντας πως «Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας και επάρκειας της υγειονομικής περίθαλψης προς τα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με σακχαρώδη διαβήτη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις