Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πράσινο δώμα και κάθετοι κήποι στο κτιριακό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Πράσινο δώμα και κάθετοι κήποι στο κτιριακό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Ολοκληρώνεται στον Δήμο Παύλου Μελά, ένα από τα σημαντικότερα χρηματοδοτούμενα έργα «πράσινων» δημόσιων κτιρίων της Κεντρικής Μακεδονίας, με τη δημιουργία πράσινου δώματος και κάθετων κήπων στο κτιριακό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Μέχρι το τέλος του 2022 ολοκληρώνεται στον Δήμο Παύλου Μελά, ένα από τα σημαντικότερα χρηματοδοτούμενα έργα «πράσινων» δημόσιων κτιρίων της Κεντρικής Μακεδονίας, με τη δημιουργία πράσινου δώματος και κάθετων κήπων στο κτιριακό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης που φιλοξενεί καθημερινά περισσότερους από 1.500 μαθητές των 1ου, 2ου και Εσπερινού ΕΠΑΛ.

Περιλαμβάνει διαμόρφωση φυτεμένου δώματος συνολικού εμβαδού 3.087 τ.μ. με 25.000 εδαφοκαλυπτικά φυτά και κάθετου κήπου σε τρεις τοίχους, στην είσοδο του σχολείου, συνολικού εμβαδού 100 τ.μ. με 3.098 φυτά και κεντρικό στόχο την ενίσχυση του άξονα της στρατηγικής ΟΧΕ-ΒΑΑ Θεσσαλονίκης για μια πόλη πράσινη και ανθεκτική.

Το σχολικό συγκρότημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ακριτών και Θράκης, στην περιοχή Τερψιθέας της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης, με συνολική κτισμένη επιφάνεια στα 11.918 τ.μ. και επιφάνειες επιστέγασης του κτίσματος στα 6.042 τ.μ..

Το έργο εντάχθηκε με αρχικό  προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ στο «ΕΣΠΑ 2014-2020» και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ειδικότερα η κατασκευή του πράσινου δώματος θα προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας τόσο κατά τη θερινή όσο και κατά τη χειμερινή περίοδο μέσω της μείωσης των ενεργειακών απωλειών και των θερμικών ανταλλαγών με το περιβάλλον.

Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μέσω τριών μηχανισμών:

α. μέσω της σκιάς που παράγεται από τη βλάστηση,

β. από το δροσισμό που προκύπτει από την εξατμισοδιαπνοή των φυτών και του υποστρώματος,

γ. από τη θερμομόνωση που παρέχει η πολυεπίπεδη διαστρωμάτωση του φυτεμένου δώματος. Έτσι εξασφαλίζεται εξοικονόμηση ενέργειας τους ζεστούς μήνες λόγω μειωμένων αναγκών του κτιρίου σε ψύξη, αλλά και τους ψυχρούς μήνες γιατί οι ανάγκες για θέρμανση είναι μικρότερες. Η πράσινη στέγη στο κτίριο τροποποιεί τις θερμικές του ιδιότητες και βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βελτίωση της ανθρώπινης άνεσης.

Sports in

Αντετοκούνμπο: «Έλα έτοιμος έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προετοιμαστείς» (vid)

Η ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ενόψει και του φιλικού της Ελλάδας με τη Σερβία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024