Πράσινο δώμα και κάθετοι κήποι στο κτιριακό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
Ολοκληρώνεται στον Δήμο Παύλου Μελά, ένα από τα σημαντικότερα χρηματοδοτούμενα έργα «πράσινων» δημόσιων κτιρίων της Κεντρικής Μακεδονίας, με τη δημιουργία πράσινου δώματος και κάθετων κήπων στο κτιριακό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.
Μέχρι το τέλος του 2022 ολοκληρώνεται στον Δήμο Παύλου Μελά, ένα από τα σημαντικότερα χρηματοδοτούμενα έργα «πράσινων» δημόσιων κτιρίων της Κεντρικής Μακεδονίας, με τη δημιουργία πράσινου δώματος και κάθετων κήπων στο κτιριακό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης που φιλοξενεί καθημερινά περισσότερους από 1.500 μαθητές των 1ου, 2ου και Εσπερινού ΕΠΑΛ.
Περιλαμβάνει διαμόρφωση φυτεμένου δώματος συνολικού εμβαδού 3.087 τ.μ. με 25.000 εδαφοκαλυπτικά φυτά και κάθετου κήπου σε τρεις τοίχους, στην είσοδο του σχολείου, συνολικού εμβαδού 100 τ.μ. με 3.098 φυτά και κεντρικό στόχο την ενίσχυση του άξονα της στρατηγικής ΟΧΕ-ΒΑΑ Θεσσαλονίκης για μια πόλη πράσινη και ανθεκτική.
Το σχολικό συγκρότημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ακριτών και Θράκης, στην περιοχή Τερψιθέας της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης, με συνολική κτισμένη επιφάνεια στα 11.918 τ.μ. και επιφάνειες επιστέγασης του κτίσματος στα 6.042 τ.μ..
Το έργο εντάχθηκε με αρχικό προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ στο «ΕΣΠΑ 2014-2020» και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Ειδικότερα η κατασκευή του πράσινου δώματος θα προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας τόσο κατά τη θερινή όσο και κατά τη χειμερινή περίοδο μέσω της μείωσης των ενεργειακών απωλειών και των θερμικών ανταλλαγών με το περιβάλλον.
Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μέσω τριών μηχανισμών:
α. μέσω της σκιάς που παράγεται από τη βλάστηση,
β. από το δροσισμό που προκύπτει από την εξατμισοδιαπνοή των φυτών και του υποστρώματος,
γ. από τη θερμομόνωση που παρέχει η πολυεπίπεδη διαστρωμάτωση του φυτεμένου δώματος. Έτσι εξασφαλίζεται εξοικονόμηση ενέργειας τους ζεστούς μήνες λόγω μειωμένων αναγκών του κτιρίου σε ψύξη, αλλά και τους ψυχρούς μήνες γιατί οι ανάγκες για θέρμανση είναι μικρότερες. Η πράσινη στέγη στο κτίριο τροποποιεί τις θερμικές του ιδιότητες και βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βελτίωση της ανθρώπινης άνεσης.
- Τραμπ: Ανακοίνωσε τις νέες επιλογές αξιωματούχων για τον Λευκό Οίκο, τα υπουργεία και το κυβερνητικό έργο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αντισυστημισμός, ο νέος κίνδυνος
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε
- ΚΚΕ: Τίμησε τον Κώστα Βάρναλη με μια μεγάλη εκδήλωση-συναυλία
- Αμαλιάδα: «Οι δικοί της με ρωτούσαν αν έκανε κακό στο παιδί», αποκαλύπτει η νονά του 2ου παιδιού της Ειρήνης