Ελληνοτουρκικά: Τα επόμενα βήματα Ερντογάν, οι φόβοι για θερμό επεισόδιο και τα μηνύματα της Αθήνας
Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς οι προκλήσεις της Άγκυρας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε όλα τα πεδία, την ώρα που η Αθήνα στέλνει μηνύματα αποφασιστικότητας. Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που επικρατεί για την ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ήταν οι χθεσινές αναφορές του αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, ο οποίος αναφέρθηκε ρωτήθηκε […]
- Η οργή για το «ξήλωμα» των «58 καρφιών» συνεχίζεται - Η αντίδραση της Μαρίας Καρυστιανού
- Ανατριχιαστικά ακριβείς οι προβλέψεις που έκανε το 1925 ένας επιστήμονας, για την ζωή σήμερα
- Ποιο γλυκαντικό ευρείας χρήσης μπορεί να τροφοδοτεί τον καρκίνο
- Vybz Kartel: Το αστέρι της dancehall επιστρέφει στη σκηνή μετά από χρόνια στη φυλακή
Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς οι προκλήσεις της Άγκυρας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε όλα τα πεδία, την ώρα που η Αθήνα στέλνει μηνύματα αποφασιστικότητας.
Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που επικρατεί για την ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ήταν οι χθεσινές αναφορές του αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, ο οποίος αναφέρθηκε ρωτήθηκε ακόμη για την αντίδραση των ΗΠΑ, σε μία πιθανή επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα.
Ο κ. Τσούνης αφού αναφέρθηκε εκτενώς στην κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημείωσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ενώ άφησε αιχμές κατά της Άγκυρας.
«Καταλαβαίνω τη ρητορική. Κανείς δεν θεωρεί ότι είναι εποικοδομητική. Το μοναδικό που θα φέρει αποτέλεσμα είναι να συζητήσετε και να επιλύσετε τις διαφορές διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε.
Μιλώντας για μία πιθανή επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα ο Τζορτζ Τσούνης απάντησε: «Ο Ελληνικός στρατός είναι ικανός να προστατεύσει την πατρίδα. Όμως, ως πρέσβης των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ θα εργαστούν ακούραστα για την ειρήνη.
Η Τουρκία κάνει το άσπρο – μαύρο
Την ίδια στιγμή στην Τουρκία επιχειρείται η δημιουργία μίας τελείως διαφορετικής εικόνας της πραγματικότητας. Με τα ΜΜΕ της γείτονος να επιχειρούν εδώ και καιρό να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως την υπεύθυνη για την ένταση, ακολουθώντας τη γραμμή που δίνει ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε μία γραμμή σύμφωνα με την οποία η Αθήνα είναι εκείνη που εμφανίζεται ως η πλευρά που είναι έτοιμη να επιτεθεί στην Τουρκία. Με την Άγκυρα να επιχειρεί στη δημιουργία κλίματος να αξιοποιήσει και τις αιτιάσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών.
Εντυπώσεις
Δημιουργώντας την εντύπωση στην τουρκική κοινή γνώμη ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στον προθάλαμο του πολέμου και η Άγκυρα είναι εκείνη που λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει μία επιθετική ενέργεια. Ενώ στην πραγματικότητα ο Ερντογάν είναι αυτός που ρίχνει νερό στο μύλο της πολεμικής ρητορικής.
Τα μηνύματα της Αθήνας
Χθες, πάντως, αναφορές στα ελληνοτουρκικά έκανε και ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξής του στο Ant1.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις καθημερινές απειλές της Τουρκίας τόνισε ότι είναι «επιλογή μου να μην μπω σε μία καθημερινή φραστική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Ερντογάν και όλα όσα καταμαρτυρά στην πατρίδα μας».
- Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Όχι σε πρόωρες εκλογές – Δεν θα συρθώ σε εξελίξεις από επαγγελματίες εκβιαστές
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός απαντιέται με απόλυτη αυστηρότητα και συνέπεια ενώ συνέδεσε τη στάση της τουρκικής ηγεσίας με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της.
Θέλουμε να κάνουμε άνοιγμα στη Λιβύη για να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες
Ερωτηθείς για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «όλες οι επιλογές αυτή την στιγμή βρίσκονται στο τραπέζι. Όμως, μιας και με ρωτήσατε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, εκτός από την καταγγελία του σε όλα τα διεθνή fora -και δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να αναγνωρίζει το παράνομο αυτό «μνημόνιο», πέραν ενός τμήματος της λιβυκής κυβέρνησης- εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας:
«Διότι Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης. Αλλά αυτό προϋποθέτει στην τελική του κατάληξη την οριοθέτηση,
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις