Αναστασία Αδαμίδου: Η ερωτική απαγωγή, το συλλαλητήριο και η «εκστρατεία» στην Κρήτη του 1950
«Θα τη σκοτώσω και θα αυτοκτονήσω»
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Πριν από δύο ημέρες, στις 6 Νοεμβρίου, κηδεύτηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο, πλήρης ημερών, μια θρυλική προσωπικότητα της Κρήτης, η Αναστασία Αδαμίδου, το γένος Πετρακογιώργη.
Η προσφιλής Τασούλα, όπως ήταν ευρέως γνωστή στους κόλπους της κρητικής κοινωνίας, είχε μια ζωή περιπετειώδη, καθώς σε ηλικία μόλις 19 ετών, τον Αύγουστο του 1950, είχε την ατυχία να πέσει θύμα ερωτικής απαγωγής.
Η απαγωγή της Τασούλας αποτέλεσε επί μακρόν κυρίαρχο ζήτημα όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς ο μεν πατέρας της ήταν βουλευτής, ο δε απαγωγέας της ήταν αδελφός μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου.
Στο φύλλο του «Βήματος» που είχε κυκλοφορήσει στις 24 Αυγούστου 1950 υπήρχαν αναλυτικές πληροφορίες για τα διαδραματισθέντα στο Ηράκλειο λίγες ημέρες νωρίτερα.
Η απαγωγή της Τασούλας
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η Τασούλα Πετρακογιώργη, κόρη του βουλευτή του Κόμματος των Φιλελευθέρων Γεωργίου Πετρακογιώργη, είχε απαχθεί από τον Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, αδελφό του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη.
Ο απαγωγέας είχε προσχεδιάσει από μακρού χρόνου την πράξη του και παρακολουθούσε τις κινήσεις της Πετρακογιώργη με τη βοήθεια δικών του ανθρώπων.
Το βράδυ της Κυριακής 20ής Αυγούστου 1950, όταν πληροφορήθηκε ότι η Πετρακογιώργη βρισκόταν στον κινηματογράφο «Όασις» του Ηρακλείου, μαζί με την αδελφή της και το γαμπρό της, το γιατρό Σταυρακάκη, ο Κ. Κεφαλογιάννης μίσθωσε ένα αυτοκίνητο και κινητοποίησε επτά φίλους του.
Το αυτοκίνητο, με οδηγό τον σωφέρ Ευάγγελο Παπαηλιάκη, στάθμευσε κατόπιν εντολής του σε έναν ερημικό και σκοτεινό δρόμο πλησίον του κινηματογράφου. Ο απαγωγέας τοποθέτησε τους φίλους του σε διάφορα επίκαιρα σημεία και ανέμενε την έξοδο της δεκαεννιάχρονης Τασούλας.
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 24.8.1950, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
Μόλις η Τασούλα, ο Σταυρακάκης και η σύζυγός του βγήκαν από τον κινηματογράφο, μετά το τέλος της παράστασης, δέχτηκαν αιφνιδιαστική επίθεση από τους ανθρώπους του Κεφαλογιάννη. Οι δράστες φίμωσαν και έριξαν κατά γης τον Σταυρακάκη, τρομοκράτησαν τη σύζυγό του και οδήγησαν διά της βίας την Πετρακογιώργη, που ματαίως αγωνιζόταν να ξεφύγει από τα χέρια τους, στο μισθωμένο αυτοκίνητο, εντός του οποίου βρισκόταν ο Κεφαλογιάννης. Το αυτοκίνητο, στο οποίο επιβιβάστηκαν και μερικοί φίλοι του απαγωγέα, αναχώρησε αμέσως με μεγάλη ταχύτητα, πριν προλάβουν να επέμβουν τα όργανα της Χωροφυλακής που έσπευσαν επί τόπου.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του σωφέρ Παπαηλιάκη, εκείνος κατάλαβε ότι επρόκειτο περί απαγωγής μόνο όταν είδε να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του τα προαναφερθέντα. Θέλησε τότε να φύγει, αλλά οι απαγωγείς τον υποχρέωσαν, υπό την απειλή περιστρόφων, να οδηγήσει το αυτοκίνητο στα Ανώγεια. Εκεί αποβιβάστηκαν μαζί με την απαχθείσα Πετρακογιώργη και τον έδιωξαν χωρίς να τον πληρώσουν.
Το συλλαλητήριο μετά την απαγωγή
Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος», το πρωί της Τετάρτης 23ης Αυγούστου συγκεντρώθηκαν στον κινηματογράφο του Ηρακλείου περίπου 3.000 άτομα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγωγή της Πετρακογιώργη.
Οι συγκεντρωθέντες έλαβαν την απόφαση να κινηθούν δυναμικά για να αποκαταστήσουν την τιμή και την αξιοπρέπεια του βουλευτή Πετρακογιώργη.
Στο συλλαλητήριο αυτό πήραν το λόγο διάφοροι συγγενείς της απαχθείσης, και μεταξύ αυτών ο πατέρας της.
Η αντίδραση του πατέρα
Ο πατέρας της απαχθείσης και βουλευτής Πετρακογιώργης, αποταθείς προς τους συγκεντρωθέντες, είπε ότι οι άνθρωποι που τον προσέβαλαν ισχυρίστηκαν ότι η κόρη του είχε απαχθεί εκουσίως.
Ως εκ τούτου, δήλωσε ότι προτιμούσε να δει την κόρη του νεκρή παρά να υποκύψει στον εκβιασμό των απαγωγέων.
Η «εκστρατεία» κατά των Ανωγείων
Ακολούθως ένας μεγάλος αριθμός από τους συγκεντρωθέντες κινήθηκε απειλητικά προς τα Ανώγεια, με σκοπό την απελευθέρωση της απαχθείσης και την ικανοποίηση του τρωθέντος γοήτρου της οικογένειας.
Οι κάτοικοι των Ανωγείων, όταν ενημερώθηκαν για την «εκστρατεία» αυτήν, εξοπλίστηκαν και κατέλαβαν επίκαιρα σημεία του χωριού, για να αναχαιτίσουν τους ανθρώπους του Πετρακογιώργη.
Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την εσπευσμένη άφιξη στο Ηράκλειο του αρχηγού της Χωροφυλακής, ο οποίος έλαβε εντολή από τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως να μεριμνήσει για την απελευθέρωση της απαχθείσης και την αποκατάσταση της τάξης, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αιματοχυσία.
Η στάση του βουλευτή Κεφαλογιάννη
Ο αδελφός του απαγωγέα, ο βουλευτής Εμμ. Κεφαλογιάννης, με τηλεγράφημά του προς τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως και τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, αποδοκίμασε την απαγωγή και δήλωσε ότι κατέβαλλε προσπάθειες για την απελευθέρωση της Πετρακογιώργη.
Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού
Για την υπόθεση της απαγωγής της Πετρακογιώργη ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε ακόμα και ο τότε πρωθυπουργός, Σοφοκλής Βενιζέλος, ο οποίος έδωσε προσωπική εντολή στον αρχηγό της Χωροφυλακής να φροντίσει για την τήρηση της τάξης, αλλά και για τη συμφιλίωση των δύο αντιμαχόμενων μερίδων, εφόσον αυτό ήταν δυνατόν.
«Θα τη σκοτώσω και θα αυτοκτονήσω»
Τέλος, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», ο απαγωγέας Κ. Κεφαλογιάννης είχε διαμηνύσει στον Πετρακογιώργη ότι δεν είχε θίξει μέχρι εκείνη τη στιγμή την τιμή της απαχθείσης κόρης του. Όμως, εάν αντιλαμβανόταν ότι τα πράγματα αγριεύουν και ότι υπήρχε κίνδυνος αιματοχυσίας, θα σκότωνε τη δεκαεννιάχρονη με τα ίδια του τα χέρια, μολονότι την αγαπούσε, και κατόπιν θα αυτοκτονούσε, ώστε να την ακολουθήσει στον τάφο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις