Πέντε ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ ζήτησαν από την Τουρκία την άμεση αποφυλάκιση της γιατρού, προέδρου του τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, η οποία είχε ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα για πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον των Κούρδων ανταρτών του PKK στο Ιράκ.

Σε μια ανακοίνωσή τους, αυτοί οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των εισηγητών για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Μόρις Τιίτμπολ Μπινζ, και για τα βασανιστήρια Άλις Τζιλ Έντουαρντς, καλούν την Τουρκία να μην χρησιμοποιεί πλέον την νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας, με σκοπό να εκφοβίζει υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ζητούν να αφεθεί «αμέσως» και «άνευ όρων» ελεύθερη η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, πρόεδρος του τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (TTB).

Διαβάστε επίσης: Διαβάστε επίσης: Καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από την Άγκυρα ενάντια στους Κούρδους – Ερώτηση στην Κομισιόν

Στόχος του Ερντογάν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Φιντζαντζί συνελήφθη στις 26 Οκτωβρίου στα προάστια της Άγκυρας και φυλακίστηκε την επόμενη μέρα για «τρομοκρατική προπαγάνδα», επειδή ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον των Κούρδων ανταρτών του PKK στο Ιράκ, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Η σύλληψη της δρ Φιντζαντζί φαίνεται να είναι μέρος ενός σκόπιμου σχεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας κατά της τρομοκρατίας, που στοχεύει στην απαξίωση των υπερασπιστών και των οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη διακοπή τού ζωτικής σημασίας έργου τους», τονίζουν οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι έχουν εντολή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά δεν μιλούν για λογαριασμό του ΟΗΕ.

Η τρομοκρατία ως πρόσχημα

«Έχουμε τεκμηριώσει πολλές περιπτώσεις, όπου η αντιτρομοκρατική νομοθεσία και άλλες ποινικές διατάξεις έχουν χρησιμοποιηθεί για παρενόχληση, σύλληψη, κράτηση και καταδίκη παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της δρ Φιντζαντζί, για ψευδείς λόγους», υπογραμμίζουν.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι η δρ Φιντζαντζί, αναγνωρισμένη ιατροδικαστής, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός εγχειριδίου, πιο γνωστού ως Πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης, που προορίζεται να χρησιμεύσει ως ένα διεθνές εργαλείο αναφοράς για την αξιολόγηση φερόμενων θυμάτων βασανιστηρίων και τη διερεύνηση αυτών των καταγγελιών.

Κατηγορίες για προσφυγή σε χημικά όπλα διατυπώθηκαν από φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης και μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο, ενώ Κούρδοι μαχητές διένειμαν ένα κατάλογο με 17 ονόματα και φωτογραφίες προσώπων που εμφανίζονταν ως «μάρτυρες», γιατί έχασαν τη ζωή τους από τοξικά αέρια στο βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα είχε καταγγείλει αμέσως μια εκστρατεία «παραπληροφόρησης».

Η Φιντζαντζί είχε δηλώσει από την πλευρά της πως «είδε και εξέτασε τις φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης» των φερόμενων θυμάτων χημικών όπλων. Επικαλούμενη την πιθανή χρήση «τοξικών αερίων», η γιατρός είχε ζητήσει να διεξαχθεί «ανεξάρτητη έρευνα, για να διαπιστωθεί η ευθύνη των κρατών που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα όπλα», τα οποία είναι απαγορευμένα στο πεδίο της μάχης, όπως είχε υπενθυμίσει.

«Η ικανότητα των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των γιατρών να λένε την αλήθεια στις αρχές πρέπει να προστατεύεται», υπενθυμίζουν οι εισηγητές του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι αυτός ο ρόλος της καταγγελίας παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι «ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους των δημοκρατικών κοινωνιών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ