Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
HB: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης

HB: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης

Η μη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη, οι απειλές της Άγκυρας και οι ελληνικές αντιδράσεις στον γερμανικό Τύπο.

«Η Ελλάδα σταματά την ιδιωτικοποίηση σημαντικού λιμανιού» είναι ο τίτλος που επιγράφει άρθρο της η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt και σημειώνει: «Στα τελευταία μέτρα, η ελληνική κυβέρνηση σταμάτησε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει το 2017. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τώρα ότι το λιμάνι είναι πολύ σημαντικό για να ανατεθεί σε ιδιώτη επενδυτή».

Και λίγο παρακάτω εξηγεί αναλυτικότερα: «Η Αλεξανδρούπολη είναι ο κύριος κόμβος στρατιωτικών μεταφορών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Από τότε που η Τουρκία απέκλεισε τον Βόσπορο για ξένα πολεμικά πλοία, δεν υπάρχει πλέον θαλάσσιος δρόμος για αυτές τις μεταφορές.

Διαβάστε επίσης: Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Ματαιώνεται η πώληση

Από την Αλεξανδρούπολη οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες οδηγούν στα κράτη του ΝΑΤΟ Βουλγαρία και Ρουμανία. Από την αρχή του πολέμου, οι ΗΠΑ έχουν φέρει εκατοντάδες κύρια άρματα μάχης, πυροβόλα όπλα και ελικόπτερα στο ανατολικό τμήμα του ΝΑΤΟ μέσω της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης πολλές παραδόσεις όπλων από τη Δύση προς την Ουκρανία περνούν από το λιμάνι. Πολεμικά πλοία όπως το αμφίβιο USS Arlington και oχηματαγωγά όπως το Liberty Passion είναι πλέον τακτικοί επισκέπτες στο άλλοτε ήσυχο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. (…) Μεγάλη σημασία θα έχει η Αλεξανδρούπολη και σε επίπεδο ενεργειακής πολιτικής. Η ελληνοβουλγαρική κοινοπραξία Gastrade S.A. θέλει να θέσει σε λειτουργία στα τέλη του επόμενου έτους έναν πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμανιού. Η ΕΕ χρηματοδοτεί το έργο, το οποίο υπολογίζεται σε 394 εκατομμύρια ευρώ, με 166,7 εκατομμύρια».

Περί φυσικού αερίου γύρω από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα

Άλλο ένα δημοσίευμα που αφορά την Ελλάδα εντοπίζουμε στη διαδικτυακή έκδοση της Zeit με τον τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να ξεκινήσει την εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοιχτά της Κρήτης».

Στον υπότιτλο σημειώνει: «Η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil πρόκειται να διερευνήσει την ύπαρξη εικαζόμενων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αυτό θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τη σύγκρουση της Ελλάδας με την Τουρκία».

Αναλυτικότερα το δημοσίευμα αναφέρει: «Το έργο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τη σύγκρουση της Ελλάδας με την Τουρκία για τα χωρικά ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο. Σε συμφωνία με τη Λιβύη το 2019, η Τουρκία αρνείται στην Ελλάδα το δικαίωμα σε αποκλειστική οικονομική ζώνη νότια της Κρήτης και ανοιχτά των Δωδεκανήσων στη Ρόδο και την Κω. Στη θαλάσσια περιοχή εικάζεται ότι υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η ΕΕ απορρίπτει τη συμφωνία. Η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας. Ωστόσο, η Τουρκία αγνόησε τις προειδοποιήσεις και έστειλε ένα ερευνητικό πλοίο στα ανοιχτά της Κρήτης το καλοκαίρι του 2020».

Οι απειλές της Άγκυρας και η ελληνική στάση

«Να μην υποτιμούνται οι πολεμικές απειλές της Άγκυρας» είναι ο τίτλος μακροσκελούς δημοσιεύματος της ελβετικής εφημερίδας Νeue Zürcher Zeitung. To άρθρο εξηγεί στο γερμανόφωνο κοινό τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το αβάσιμο των τουρκικών διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας και τις γνωστές απειλές που διατυπώνει η Άγκυρα.

Διαπιστώνει επίσης πως «η κυβέρνηση στην Αθήνας μέχρι στιγμής έχει αντιδράσει ψύχραιμα στις προκλήσεις: ‘Η Ελλάδα δεν σας απειλεί’, διαβεβαίωσε ο Μητσοτάκης τον τουρκικό λαό τέλος Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ» για να διαπιστώσει όμως λίγο παρακάτω η ΝΖΖ ότι «από μια άποψη, ωστόσο, οι συνεχείς απειλές της Τουρκίας βολεύουν και στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς αποσπούν την προσοχή από δικά της σκάνδαλα. Και ενώ η Ελλάδα εμμένει στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου στο θέμα της Τουρκίας, σε άλλα ζητήματα η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν τηρεί τις αρχές ενός κράτους δικαίου».

Μαρία Ρηγούτσου

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024