Νίτσα Μαρούδα: Η τσαχπίνα ξανθιά με τις 37 ταινίες ήταν πεθερά γνωστού πολιτικού
Υπήρχαν κι άλλες ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον ρόλο της «επιπόλαιης χαρούμενης και στον κόσμο της ντεμπιτάντ» στο ελληνικό σινεμά, εκείνη όμως ήταν -παράλληλα- και τσαχπίνα και εντυπωσιακή, αλλά και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της θρυλικής Finos Film.
Η Νίτσα Μαρούδα, με έναν πολύ περίεργο τρόπο, έμεινε στο μυαλό του κοινού ως αιώνια νέα, φρέσκια και δροσερή μιας και ποτέ δεν την είδαμε να μεγαλώνει. Από το 1980, οπότε αποσύρθηκε οριστικά από το επάγγελμα μέχρι το τέλος της ζωής της, στις 11 Νοεμβρίου του 2022, η Νίτσα Μαρούδα ποτέ δεν φωτογραφήθηκε και δεν θέλησε να μιλήσει στα μίντια. Έτσι αγνοούσαμε την τωρινή εικόνα της και είχαμε στο νου μας τη ζωηρή και χαρούμενη κοπέλα με το εντυπωσιακό σινιόν και την απορία στο βλέμμα.
Πριν από κάποια χρόνια έκανε μια μικρή εξαίρεση για να μιλήσει στην εφημερίδα Freddo για τον γαμπρό της Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που τότε ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ., και μετά βυθίστηκε ξανά στη σιωπή της.
«Ο Βαγγέλης είναι πολύ χαμηλών τόνων. Ήρεμος, γλυκύτατος και σπιτίσιος. Αν θυμώσει, όμως, γίνεται ζόρικος… Σαν χαρακτήρας είναι λαϊκότατος και είναι αυτό που φαίνεται στη δημόσια εικόνα του… Οι ηθοποιοί, πρέπει να πω, είναι άγγελοι μπροστά στους πολιτικούς…. Με την πολιτική, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, δεν πολυασχολούμαι. Από την άλλη, ο Βαγγέλης έχει τόσες υποχρεώσεις, που δεν τον βλέπω όσο θα ήθελα. Έχει πολύ τρέξιμο», είχε δηλώσει.
Δείτε το βίντεο
Το κορίτσι από την Πάτρα
Η Νίτσα Μαρούδα γεννήθηκε στην Πάτρα το 1935. Σπούδασε υποκριτική στην Σχολή Μουσικού Θεάτρου Θεοφανίδη. Έπαιξε σε πολλές ταινίες τις δεκαετίες ’60 και ’70, στην λεγόμενη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, με τους χαρακτηριστικά κωμικούς ρόλους της ελαφριάς ξανθιάς, αυτό που θα λέγαμε σήμερα bimbo.
Η πρώτη της ταινία στο σινεμά ήταν Το αγρίμι του Κώστα Καραγιάννη το 1960. Έπαιξε συνολικά σε 37 ταινίες δίπλα σε όλα τα ιερά τέρατα του ελληνικού κινηματογράφου της εποχής. Τελευταία της ταινία ήταν Υποψήφιοι βουλευτές και βουλευτίνες (1980) και τελευταία εμφάνιση της στην Υ.Ε.Ν.Ε.Δ. στην σειρά Κομμωτήριο – Ιστορίες του σεσουάρ (1982).
Ήταν χαρακτηριστική η ατάκα της «Θέλετε ένα περγαμόντο;» στην ταινία Η αρχόντισσα κι ο αλήτης το 1968.
Παντρεύτηκε τον Συμεών Κολοκοτά και η κόρη της Ιωάννα είναι σύζυγος του πολιτικού και πρώην υπουργού Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Έφυγε από τη ζωή στα 87 της από ανακοπή καρδιάς.
«Όχι αγόρι μου, δεν πηγαίνω πουθενά!»
Η Πατρινή ηθοποιός ήταν από τις πλέον ακριβοθώρητες πρωταγωνίστριες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που έχουν γράψει το όνομά τους με χρυσά γράμματα στα κινηματογραφικά χρόνια της αθωότητας. Οι δημόσιες εμφανίσεις της τα τελευταία χρόνια ήταν ανύπαρκτες. Ειδικά μετά τα ογδόντα, ήθελε, όπως έλεγε, να μείνει στο μυαλό μας έτσι όπως τη θυμόμασταν από τις ασπρόμαυρες ταινίες. Και αυτό που ήθελε έγινε.
Σε συνέντευξη που είχε δώσει στην Espresso ήταν απόλυτη, δεν ήθελε να δώσει πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή της και σε καμία περίπτωση να φωτογραφηθεί. Τη ρώτησαν εάν θα παρακολουθούσε τις παραστάσεις που βασίζονταν σε κινηματογραφικά σενάρια της δεκαετίας του ’60, στην οποία εκείνη μεσουρανούσε. «Όχι, αγόρι μου. Δεν πηγαίνω πουθενά. Αποφεύγω τα πάντα, γιατί δεν με ενδιαφέρει αυτό το κομμάτι που λέγεται δημοσιότητα. Ο κύκλος της υποκριτικής τέχνης έχει κλείσει για μένα από τις αρχές του ’80» λέει συγκινημένη.
Μια κανονική καθημερινότητα
Στην καθημερινότητά της δεν έκανε πολλά πράγματα. «Έχω μεγαλώσει, αγαπητό μου παιδί. Δεν βγαίνω σχεδόν καθόλου έξω. Καμιά φορά βγαίνουμε με τον γαμπρό μου, τον Βαγγέλη (σ.σ.: Μεϊμαράκη) και την κόρη μου (σ.σ.: την Ιωάννα, που απέκτησε από τον γάμο της με τον Συμεών Κολοκοτά) για να ξεσκάσω και πάλι μέσα».
Στις περισσότερες ταινίες ως ξανθιά ναζιάρα, με ένα δικό της καθαρά προσωπικό στυλ, έκανε μεγάλες επιτυχίες και για τους σκηνοθέτες ήταν απαραίτητη. «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» το 1960, «Ο κατήφορος» το 1961, «Δεσποινίς διευθυντής» το 1964, «Μια τρελή τρελή οικογένεια» το 1965 και τόσες άλλες ελληνικές ταινίες, που έκοψαν χιλιάδες εισιτήρια, την καθιέρωσαν στη συνείδηση του κόσμου.
Η Ελένη, Ελενίστα, Νίτσα
Το πραγματικό της όνομα είναι Ελένη Μαρούδα. Και όπως λέει η ίδια: «Από τα παιδικά μου χρόνια το θέατρο είχε μπει στην καρδιά μου και το υπηρέτησα πιστά μέχρι και στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Όταν η κόρη μου παντρεύτηκε, είπα στον εαυτό μου “Νίτσα, στοπ” και σταμάτησα να παίζω» αναφέρει, χωρίς, όπως εκμυστηρεύτηκε, να το έχει μετανιώσει. «Το παρελθόν μου αυτό το έχω απαλείψει εντελώς. Και όταν λέμε εντελώς, το εννοώ».
Την προσωπική ζωή της η ηθοποιός την κράτησε καλά προστατευμένη. Έμενε στα βόρεια προάστια, έχοντας συντροφιά την κόρη της και τα εγγόνια της.
Καθώς δεν επιθυμούσε οποιαδήποτε δημοσιότητα, η Νίτσα Μαρούδα δεν είχε φωτογραφηθεί δημόσια εδώ και πολλά χρόνια. Εξαίρεση, το «κλικ» του συναδέλφου της Λεωνίδα Νικολαΐδη, που την απαθανάτισε στο ΤΑΣΕΗ μαζί με τον θρυλικό ηθοποιό των μπουλουκιών Βαγγέλη Κομματά ή Κατσουλίνο. Αυτή είναι και η μοναδική φωτογραφία στην οποία μπορεί να δει κανείς πώς ήταν η θρυλική ηθοποιός χρόνια μετά από την ακμή της.
Τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ακόμα μία δυσάρεστη είδηση. Το γλυκό κορίτσι του σινεμά, η όμορφη κοπελίτσα που μας έκανε να γελάμε με το νάζι της έφυγε από κοντά μας ξαφνικά από ανακοπή! Γεννημένη το 1935, μας χάρισε άπειρες όμορφες στιγμές στον κινηματογράφο και το θέατρο… Αύριο 4,30 την αποχαιρετάμε στο κοιμητήριο Χαλανδρίου… Καλό ταξίδι γλυκιά μας Αγαπημένη Νίτσα»!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις