Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί κερδίζουν οι ακραίοι;

Γιατί κερδίζουν οι ακραίοι;

Ας ξεκινήσουμε από το τη διαπίστωση ότι ο λεγόμενος «δυτικός κόσμος» δε διατηρεί τη σημασία που είχε κατά το παρελθόν στη διαμόρφωση των παγκόσμιων εξελίξεων.

Γράφει ο Παναγιώτης Δουδωνής*

Η επικράτηση του ετερόκλιτου δεξιού συνασπισμού στις ιταλικές εκλογές υπό την ακραία Τζόρτζια Μελόνι, που ορκίστηκε πρωθυπουργός, ήρθε ως μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη. Όμως από το 2016,  το Brexit και την εκλογή Trump έχουν λάβει χώρα τόσες παρόμοιες εξελίξεις που έκπληξη θα έπρεπε μάλλον να προκαλεί η ίδια η έκπληξή μας.  Γιατί κερδίζουν όμως οι ακραίοι; Γιατί οι εκλογείς τείνουν να δίνουν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά -και ενίοτε την εξουσία- σε τέτοιες δυνάμεις;

Ας ξεκινήσουμε από το τη διαπίστωση ότι ο λεγόμενος «δυτικός κόσμος» δε διατηρεί τη σημασία που είχε κατά το παρελθόν στη διαμόρφωση των παγκόσμιων εξελίξεων.

Ζούμε σε ένα πολυκεντρικό σύμπαν, με αναδυόμενες δυνάμεις να προσπαθούν να επιβληθούν δια του μεγέθους της οικονομίας τους και της ευελιξίας των αγορών τους. Η σκέψη ότι το να είσαι Ευρωπαίος δεν έχει τη σημασία που είχε παλαιότερα στο παγκόσμιο στερέωμα δημιουργεί μια αίσθηση σταδιακής παρακμής του κόσμου έτσι όπως τον βίωσαν και τον είχαν συνηθίσει οι πολίτες. Και οπωσδήποτε δε νιώθουν καθόλου άνετα με αυτό.

Άμεσα συνδεόμενη με αυτή την εξέλιξη είναι η ατόνηση μιας έννοιας ιδιαίτερα κρίσιμης στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, αυτής της ευθύνης (responsibility). Η προσχηματική επίκληση της «πολιτικής ευθύνης» χωρίς την ανάληψή της στις σύγχρονες δημοκρατίες είναι μόνο το σύμπτωμα.

Η βαθύτερη αιτία έχει να κάνει με το γεγονός πως, δεδομένης της αίσθησης πως η γεωπολιτική μας ζώνη δε μπορεί να καθορίζει πια τις εξελίξεις, οι πολίτες συχνότατα ψηφίζουν περισσότερο «για να εκφραστούν» παρά για να εκλέξουν υπεύθυνους εκπροσώπους στο πλαίσιο της λειτουργίας της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Είναι πάντως χρέος των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων να εξηγήσουν στους πολίτες πως σε ένα πλαίσιο τόσο μεγάλων διεθνών προκλήσεων η ομφαλοσκοπία δεν είναι πολιτική επιλογή. Και πάνω από όλα, να πείσουν ότι πραγματικά νοιάζονται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών, ότι τους ενδιαφέρει η καθημερινότητα και τη γνωρίζουν από πρώτο χέρι.

Λέκτορας Κολλεγίου Oriel, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Οξφόρδης

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024