Κυνήγι αποδείξεων σε διπλό ταμπλό: Οι δύο όψεις του νομίσματος…
Πόσοι πολίτες γνωρίζουν ότι αποδείξεις από συγκεκριμένα επαγγέλματα μπορούν να τους μειώσουν το φόρο εισοδήματος;
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Ήταν τέλη Μαρτίου του 2022 όταν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε στην έκδοση υπουργικής απόφασης, με την οποία καθόριζε επαγγέλματα και υπηρεσίες, όπου οι πολίτες λαμβάνοντας αποδείξεις έχοντας πληρώσει με πλαστικό χρήμα ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) θα έχουν μείωση φόρου. Με την απόφαση αυτή, ουσιαστικά τέθηκε σε εφαρμογή διάταξη νόμου που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2022 και έως τα τέλη του 2025. Παράλληλα, «μετράνε» διπλά για το λεγόμενο «χτίσιμο» του αφορολόγητου με κάλυψη 30% του εισοδήματος e-αποδείξεις από ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους.
Έξι μήνες μετά, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισαν να θέσουν σε λειτουργία μία νέα ηλεκτρονική εφαρμογή προκειμένου οι πολίτες όχι μόνο να ζητούν αποδείξεις, αλλά ταυτόχρονα και να ελέγχουν αν οι αποδείξεις που έχουν στα χέρια τους είναι γνήσιες ή προέρχονται από «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Αν συμβεί αυτό, σημαίνει ότι τόσο ο ΦΠΑ που πληρώνουν οι καταναλωτές όσο και ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί στα πραγματικά κέρδη της επιχείρησης που εκδίδει τη συγκεκριμένη απόδειξη δεν αποδίδονται ποτέ στο κράτος. Μάλιστα, όσοι εντοπίσουν παρανομία και τη διαβιβάσουν ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής. θα λάβουν ως αμοιβή ποσοστό επί του προστίμου που θα επιβληθεί στους παραβάτες επιτηδευματίες ή επιχειρήσεις.
Η «appodixi»
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ο αριθμός των πολιτών που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή «appodixi» ξεπερνάει τις 150.000, ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα λειτουργίας της εφαρμογής είχαν γίνει περισσότερες από 44.000 καταγγελίες. Βέβαια, οι περισσότερες αφορούσαν περιπτώσεις αποδείξεων που είχαν εκδοθεί από δηλωμένη ταμειακή μηχανή αλλά δεν είχαν διαβιβαστεί ακόμη στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.
Πόσοι όμως πράγματι θυμούνται την απόφαση του Μαρτίου του 2022 και πιο συγκεκριμένα πόσοι πολίτες γνωρίζουν ότι αποδείξεις από συγκεκριμένα επαγγέλματα μπορούν να τους μειώσουν το φόρο εισοδήματος; Τολμώ να εκτιμήσω πολλοί λίγοι και αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε σε κάποια επικοινωνιακή καμπάνια διαρκείας ώστε να ενημερώσει τους πολίτες για τη σημαντική αυτή αλλαγή στη φορολογία. Μία καμπάνια που θα έφερνε έσοδα στο κράτος καθώς οι καταναλωτές θα είχαν ένα επιπλέον κίνητρο να ζητούν αποδείξεις και όχι να μπαίνουν σε παζάρια «τόσο με απόδειξη τόσο χωρίς απόδειξη».
Από την άλλη, τη νέα εφαρμογή με την οποία μπορεί κανείς να εντοπίσει «μαϊμού» αποδείξεις και να αποκαλύψει «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές τόσο η ΑΑΔΕ όσο και το υπουργείο Οικονομικών την προωθούν σταθερά και δυνατά και πολύ καλά πράττουν όπως είχε συμβεί εν μέσω καλοκαιριού με την καμπάνια «Apodixi please» που απευθυνόταν στους ξένους τουρίστες με αξιόλογα φορο-εισπρακτικά αποτελέσματα. Όμως το ίδιο θα έπρεπε να είχε συμβεί τους προηγούμενους μήνες και για τις αποδείξεις εκείνες που μειώνουν το φόρο.
Οι «χρυσές» αποδείξεις
Οι «χρυσές» αποδείξεις, λοιπόν, που μειώνουν το φόρο, εφόσον η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα, είναι εκείνες που αφορούν: Κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, εργασίες ηλεκτρολόγου, εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδιίων, εργασίες ξυλουργού, εργασίες τοποθέτησης στέγης και παραθύρων λαμαρίνας, εργασίας σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, υπηρεσίες μασάζ, υπηρεσίες φυσικής ευεξίας, υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες, Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία από την 1η Ιανουαρίου έως και τέλη του 2025 οι φορολογούμενοι που θα λαμβάνουν αποδείξεις επαγγέλματα-υπηρεσίες περιγράφονται στην υπουργική απόφαση, θα έχουν μείωση του φορολογητέου εισοδήματος σε ποσοστό 30% της πραγματοποιούμενης δαπάνης.
Το μέγιστο ποσό που μπορεί συνολικά να αφαιρεθεί από το εισόδημα είναι 5.000 ευρώ και με βάση τους υπολογισμούς, οι φορολογούμενοι που ζητούν και παίρνουν e-αποδείξεις για τις παραπάνω υπηρεσίες θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.
Όσον αφορά στους πολίτες οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου να σκανάρουν αποδείξεις και στη συνέχεια οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ να ερευνούν και αξιολογούν τις καταγγελίες τους, αναμένουν να μάθουν την τελική χρηματική αμοιβή που θα εισπράττουν στην περίπτωση που εντοπίσουν εστίες φοροδιαφυγής. Ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει το ποσό που θα εισπράττουν ανάλογα με την αξία της απόδειξης και το ύψος του προστίμου που θα επιβάλλεται στον επιχειρηματία στην περίπτωση «μαϊμού» αποδείξεων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις