Ηλεκτρικές διασυνδέσεις: Κόμβος πράσινης ενέργειας η Ελλάδα με 4 έργα
Τα projects με Αυστρία – Γερμανία, Κύπρο – Ισραήλ, Αίγυπτο και Ιταλία
Λεωφόρους πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή μέχρι την Βόρεια και Νοτιοανατολική Ευρώπη ανοίγει η Ελλάδα, επιδιώκοντας να καταστεί πύλη εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού της Ε.Ε.
Τέσσερις μεγάλες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις που δρομολογούνται από τον ΑΔΜΗΕ με την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης ενδυναμώνουν επίσης το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας με έμπειρους αναλυτές και αρμόδιους αξιωματούχους να δίνουν τον ακόλουθο τίτλο – σύνθημα: «Η Ελλάδα των τεσσάρων καλωδίων…».
Η μεγάλη ανάγκη της χώρας μας είναι αφενός να εξάγει τις ποσότητες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν στην επικράτεια της έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και μεταφέρει αντίστοιχη ισχύς από φωτοβολταϊκά που αναπτύσσονται στην Αίγυπτο και χώρες της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη.
Εξαγωγέας πράσινης ενέργειας
Για να αντιληφθεί κανείς τη δυναμική της εγχώριας παραγόμενης πράσινης ενέργειας αρκεί να σημειωθούν τα στοιχεία που πρόσφατα έκαναν γνωστά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Μάργαρης. Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ σήμερα στη χώρα μας αγγίζει τα 10 Γιγαβάτ.
Επιπροσθέτως, έργα ισχύος 10 με 12 Γιγαβάτ έχουν δεσμεύσει χώρο στο σύστημα ηλεκτρισμού ανεβάζοντας τα επόμενα χρόνια τη συνολική ισχύ της πράσινης ενέργειας στα 22 Γιγαβάτ. Ο Διαχειριστής μέχρι το 2030 με τα έργα στο σύστημα υψηλής τάσης της χώρας θα δημιουργήσει χώρο άνω των 28 Γιγαβάτ.
Την ίδια στιγμή η μέση ισχύς της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρισμού είναι μόλις στα 6 Γιγαβάτ. Συνεπώς υπάρχει υπερ-πλεόνασμα πράσινης ενέργειας για εξαγωγές πράσινης και καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού προκειμένου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα, συνολικά.
Οι τέσσερις μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι:
Ελλάδα – Αυστρία – Γερμανία
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αυστρία και τη Γερμανία έγινε γνωστό πρόσφατα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Η πρόταση της Αθήνας προβλέπει για το καλώδιο αρχική ικανότητα μεταφοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 3 GW και στη συνέχεια δυνατότητα αύξησης στα 9 GW. Η ενέργεια θα παράγεται από ΑΠΕ στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ έχει εξετάσει δύο εναλλακτικές διαδρομές της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Η μία είναι με καλώδιο που θα διασχίζει τα δυτικά Βαλκάνια και η δεύτερη εναλλακτική είναι το καλώδιο να περνάει την Αλβανία και στη συνέχεια να ποντίζεται στην Αδριατική ακολουθώντας υποθαλάσσια διαδρομή μέχρι τη Σλοβενία και από εκεί να συνδεθεί με την Αυστρία.
Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ
Πρόσφατα θεμελιώθηκε στη Λευκωσία η πρώτη φάση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Σημείο σύνδεσης στην Ελλάδα θα είναι η Κρήτη.
Το επενδυτικό σχέδιο τρέχει ο φορέας EuroAsia Interconnector και πρόσφατα έγινε αποδεκτή η πρόταση συμμετοχής του ΑΔΜΗΕ με 25% στο μετοχικό κεφάλαιο.
Η χωρητικότητα της διασύνδεσης είναι στα 2 Γιγαβάτ και το ύψος του έργου διασύνδεσης των τριών χωρών με υποθαλάσσιο καλώδιο άνω των 1.100 χλμ. ανέρχεται στα 2 δις. ευρω.
Ελλάδα – Αίγυπτος
Η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας βρίσκεται στη φάση των μελετών και για το 2023 αναμένεται η υποβολή αίτησης προς χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Η ισχύς του υποθαλάσσιου καλωδίου σχεδόν 1.000 χλμ που θα φτάνει στην Αττική ανέρχεται στα 3 Γιγαβάτ. Το ύψος της επένδυσης που τρέχει ο όμιλος Κοπελούζου ανέρχεται στα 3,5 δις. ευρώ
Ελλάδα – Ιταλία
Μία δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες συνολικής ισχύος 1 Γιγαβάτ, προωθεί ο ΑΔΜΗΕ με τον Ιταλό Διαχειριστή TERNA. Το έργο βρίσκεται στη φάση των μελετών σκοπιμότητας.
Πηγή: ot.gr
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό