Ο Πίνατ, η Καλυψώ, ο Σπίθας, ο Εκτορας και οι άλλοι… αδέσποτοι φίλοι μας
Τις πόρτες τους σε αδέσποτα ζώα ανοίγουν όλο και πιο συχνά φορείς, δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σχολεία - Το σχέδιο της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας αλλά και της αναδοχής αδέσποτων ζώων
Τις πόρτες τους ανοίγουν όλο και πιο συχνά φορείς, δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σχολεία σε αδέσποτα ζώα, προχωρώντας τις διαδικασίες υιοθεσίας και αναδοχής. Σε αυτό, μάλιστα, στοχεύει και το σχέδιο της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Τον Απρίλιο του 2021 η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον παιχνιδιάρη Πίνατ, το αδέσποτο σκυλάκι που φιλοξενούνταν μέχρι εκείνη τη στιγμή στο καταφύγιο της Φιλοζωικής Ενωσης Ηλιούπολης, ήταν… καρμική. «Η αλήθεια είναι ότι δεν τον διάλεξα εγώ, αλλά εκείνος», είχε δηλώσει ο έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος έκτοτε υποδέχεται σχεδόν πάντα μαζί με τον Πίνατ τους επίσημους προσκεκλημένους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο Προεδρικό Μέγαρο, τις εντυπώσεις έχει κλέψει η Καλυψώ, η οποία είναι μόνιμη ένοικος από το 2020. Πρόκειται για το αδέσποτο γατάκι που υιοθέτησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την Κάρπαθο, το οποίο… συνάντησε κατά την επίσκεψή της στο νησί.
Παραδείγματα
Τα παραδείγματα αυτά έχουν ακολουθήσει το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι, και μάλιστα δεν είναι λίγοι οι φορείς που έχουν ανοίξει τα… γραφεία τους για να υποδεχθούν αδέσποτα ζώα.
Πρόσφατη περίπτωση αυτή του δημάρχου Ηλιούπολης Γιώργου Χατζηδάκη, ο οποίος με μία φωτογραφία που ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ενημέρωνε για τον νέο… ένοικο του Δημαρχείου. «Μετά την επίσκεψη μου την ημέρα υιοθεσίας γάτας που διοργάνωσε η Ζωοφιλική Ενωση Ηλιούπολης στο Δημαρχείο της πόλης μας, στις 22-23/10, δεν μπορούσα να αποχωριστώ το μικρό, τριών μηνών, γκρίζο γατάκι που πήρα στην αγκαλιά μου. Ετσι αποφάσισα να υιοθετήσω και εγώ τον μικρό Σπίθα και το Δημαρχείο μας να αποκτήσει πλέον έναν νέο ένοικο», ανέφερε στην ανάρτησή του.
Μάλιστα, την πρωτοβουλία αυτή χαιρέτισε και η ειδική γραμματέας Προστασίας των Ζώων Συντροφιάς Μάρσα Δημοπούλου. «Θέλουμε κάθε δήμος αυτής της χώρας, κάθε σχολείο, κάθε δημόσια υπηρεσία να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζώο». Μιλώντας στα «ΝΕΑ» η κυρία Δημοπούλου, επισημαίνει πως στα άμεσα σχέδια της Ειδικής Γραμματείας είναι και η προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας αλλά και της αναδοχής αδέσποτων ζώων.
«Να βοηθήσουμε για να φιλοξενηθεί ένα αδέσποτο στην αυλή ενός σχολείου ή κάθε δημόσια υπηρεσία ή φορέας να προχωρήσει στην υιοθεσία ενός αδέσποτου. Θα σας μιλήσω για την περίπτωση του δικού μου σκύλου, ο οποίος ήταν αδέσποτος και τον υιοθετήσαμε ως οικογένεια. Πλέον κυκλοφορεί στους διαδρόμους και τους ορόφους του υπουργείου. Διαπιστώνω πως η ύπαρξη ενός ζώου στον χώρο εργασίας γεμίζει χαρά, είναι, αν μη τι άλλο, μια εικόνα πολύ αγαπητή». Αλλωστε, όπως προσθέτει, ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα μας υπολογίζεται σε περίπου τρία εκατομμύρια. «Είναι ζώα σε ανάγκη και η ζήτηση συγκριτικά με τον αριθμό τους είναι πολύ μικρή».
Στο πλάνο της Ειδικής Γραμματείας, το οποίο επεξεργάζονται αυτή την περίοδο, είναι, όπως εξηγεί η κυρία Δημοπούλου, και η πραγματοποίηση δράσεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, για να ενισχυθούν οι υιοθεσίες και οι αναδοχές – ακόμη και οι εικονικές υιοθεσίες – από σχολεία. «Οι μαθητές θα μπορούσαν, επίσης, να βγάλουν βόλτα τα αδέσποτα που φιλοξενούνται στα καταφύγια ή ακόμη και να αναλάβουν την ευθύνη να γεμίζουν τις ταΐστρες στους δήμους τους. Στην πραγματικότητα, αυτό που θα κάνουμε είναι να βάλουμε ένα λιθαράκι και τις βάσεις προκειμένου να μπει ένα τέλος στις πεποιθήσεις πολλών ετών που θεωρούσαν γενικά τα ζώα ως αντικείμενα. Εχουν ίσα δικαιώματα ως προς την προστασία, τη φροντίδα και την ασφάλεια».
Μια πράξη υπεύθυνη
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγα τα σχολεία εκείνα τα οποία έχουν γίνει «σπίτια» για αδέσποτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του 2ου Λυκείου Μοσχάτου, το οποίο στις αρχές Οκτωβρίου του 2014 υιοθέτησε ένα γιγαντόσωμο κουτάβι, που κατέληξε περιπλανώμενο και ταλαιπωρημένο στο προαύλιο του σχολείου. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του σχολείου, δύο μαθητές, ο Μιχάλης και η Ελίνα, το τάισαν, το φρόντισαν και αρνήθηκαν πεισματικά να το διώξουν από το σχολείο. «Προσπάθησαν αρχικά να του βρουν ανάδοχο, αλλά το κουτάβι ήταν ήδη 40 κιλά, γεγονός αποθαρρυντικό για οποιονδήποτε θα ήθελε να το υιοθετήσει… Κι έτσι απλά έμεινε! Απέκτησε όνομα κι επώνυμο, βρήκε την αγάπη και τη φροντίδα των μαθητών και των καθηγητών, απολαμβάνει τα χάδια των περαστικών κι είναι γενικά ένας καλοκάγαθος κι αξιολάτρευτος γίγαντας».
Ο Εκτορας Μπιγκιούρ, όπως είναι το… ονοματεπώνυμο του σκύλου, είναι επίσημα υιοθετημένος από το σχολείο και ψηφιακά ταυτοποιημένος με πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων, ενώ μαθητές και καθηγητές έχουν αναλάβει όλα του τα έξοδα. «Η παρουσία του Εκτορα στο σχολείο είναι κάτι ξεχωριστό από κάθε άποψη: πρώτον, αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της σχολικής κοινότητας και δεύτερον εξοικειώνει τα παιδιά με την ιδέα της υιοθεσίας ζώου και τα βοηθά να κατανοήσουν ότι η υιοθεσία είναι μια πράξη ευθύνης, ούτε εύκολη ούτε δύσκολη, αλλά αυτό ακριβώς, μια πράξη υπεύθυνη!».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί
- Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 0-0: Όλα μηδέν στις Σέρρες
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιός θα υπερισχύσει;
- Συρία: Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι – Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων