Ερντογάν: Παράτησε την «ουδετερότητα» – Κατηγορεί τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Πώς εκφράστηκε η έντονη ενόχληση του Ερντογάν, για την καταδίκη της ρητορικής του
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Εκνευρισμός, αν όχι οργή, επικρατεί, στην Άγκυρα, από το δυτικό «φρένο» στις τουρκικές προκλήσεις, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εγκαταλείπει πλέον την θέση «του επιτήδειου ουδέτερου», ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία.
Μετά από μια σειρά ραπίσματα από εταίρους και συμμάχους σχετικά με την επιθετική και αναθεωρητική ρητορική της γείτονος, ήρθε η αποστομωτική απάντηση αντίδραση της ΕΕ απέναντι στις μεθοδεύσεις της τουρκικής ηγεσίας, να πετύχει αναγνώριση του ψευδοκράτους. Κι αυτό, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον σουλτάνο, ο οποίος, κατηγόρησε ΗΠΑ και ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δικαιολογώντας την «αντίσταση» της Μόσχας απέναντι στην «επίθεση χωρίς όρια», που δέχεται.
Εγκαταλείπει την «ουδετερότητα»
«Δεν βιώνουμε μια συνηθισμένη διαδικασία. Η Ρωσία δεν είναι ένα συνηθισμένο κράτος, είναι ένα ισχυρό κράτος. Όμως η Δύση, ιδιαίτερα η Αμερική, επιτίθεται στη Ρωσία σχεδόν χωρίς όρια. Απέναντι σε όλα αυτά βέβαια η Ρωσία παρουσιάζει αντίσταση. Αναρωτιέμαι πώς – συνέβη ένα περιστατικό σε διάδρομο σιτηρών – μπορούμε να ανοίξουμε έναν διάδρομο ειρήνης από εδώ», δήλωσε, σύμφωνα με τον Σκάι, ο τούρκος πρόεδρος.
Ο ίδιος είχε εξαπολύσει κατηγορίες σε Ελλάδα, ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ, για προστασία τρομοκρατών κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην οργάνωση FETO, καθώς υποστηρίζει πως μέλη της συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ως ακόλουθοι του εξόριστου στην Αμερική τούρκου ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν.
Μάλιστα επιτέθηκε προσωπικά στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λέγοντας εκείνος κρύβει τον «τρομοκράτη» Γκιουλέν.
Η απίθανη παρέμβαση υπέρ των… Ρεπουμπλικανών
Η έντονη ενόχληση του σουλτάνου, για την καταδίκη της ρητορικής του, εκφράστηκε, έναντι των ΗΠΑ και σε ό,τι αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Ερντογάν, βλέποντας ότι η Ελλάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα των F-35, την ώρα που η Άγκυρα δεν μπορεί καν να προμηθευτεί F-16, προέβη σε μια πρωτοφανή τοποθέτηση, υπέρ της νίκης των Ρεπουμπλικανών, στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.
«Αν έρθουν οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι πολύ πιο εύκολες και πολύ πιο γρήγορες (σ.σ. οι διαδικασίες) για τα F-16», δήλωσε ο Ερντογάν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα τον επόμενο μήνα η Άγκυρα να έχει «καλύτερα νέα σε σχέση με τα F-16».
«Σαφέστατα η πλάστιγγα έγειρε προς τη Ρωσία»
Ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, σημείωσε πως: «Ο τρόπος με την οποίο ο Ερντογάν, μίλησε για τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν κάθε άλλο παρά θέση επιτήδειου ουδέτερου ήταν. Σαφέστατα η πλάστιγγα έγειρε προς την Ρωσία. Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ και εξέφρασε την επιθυμία να πάρουν την Γερουσία οι ρεπουμπλικάνοι. Επιπλέον έχει ενδιαφέρον ότι σε όλες τις συμμαχικές πρωτεύουσες με εξαίρεση την Άγκυρα και ενδεχομένως την Βουδαπέστη υπήρχε μία ανακούφιση από τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, κυρίως όσον αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας».
Επιμένει στις μεθοδεύσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους αλά Κοσσυφοπέδιο
Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε στο τραπέζι την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, συγκρίνοντας την κατάσταση με την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου.
«Η ομιλία που κάναμε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έφερε αποτέλεσμα. Πρέπει να διατηρήσουμε την υποδομή αυτής της προσπάθειας πολύ ισχυρή, πρέπει να ξεκινήσουμε μια ισχυρή προσπάθεια. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια προσπάθεια για την εισαγωγή της βόρειας Κύπρου στον κόσμο ως κράτος και να περικυκλώσουμε τον κόσμο με αυτή τη ενέργεια.
Οι χώρες που αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο έχουν ξεπεράσει τις 100 και τώρα είναι γύρω στις 120, αλλά έχει κολλήσει εκεί γιατί δυστυχώς ούτε η Αμερική φρόντισε γι’ αυτό. Και πάλι, το κάναμε, το κάνουμε, αλλά το ζήτημα της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. όπως αναφέρθηκε στα κατεχόμενα) δεν είναι τόσο εύκολο. Είναι πιο δύσκολο, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Θα συνεχίσουμε με αυτό. Πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη Βόρεια Κύπρο στον κόσμο», τόνισε
Η «σιγή ασυρμάτου» για τις σεισμικές έρευνες και η πιθανότητα θερμού επεισοδίου
Σε ό,τι αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, η τουρκική ηγεσία τηρεί «σιγή ασυρμάτου». Αντίδραση υπάρχει από τουρκικά ΜΜΕ, όπως η Μιλιέτ, η οποία σε άρθρο της χαρακτηρίζει «Αμφισβητούμενα νερά» την περιοχή όπου θα διεξαχθούν οι ελληνικές έρευνες.
Ο αρθρογράφος, μάλιστα, διαβεβαιώνει ότι η Τουρκία θ’ ανοίξει πυρ, αν υπάρξει επέκταση χωρικών υδάτων ή το Sanco Swift προχωρήσει πέραν των 6 μιλίων της Κρήτης.
«Μέχρι στιγμής υπάρχει σιγή ασυρμάτου από την Άγκυρα. Αποδεικνύει αφενός πόσο προσεκτική δουλειά έχει γίνει και αφετέρου ότι η Ελλάδα κάνει άλλη μία προσπάθεια πώς θα προσεγγίσει την Λιβύη», σχολίασε, μιλώντας στο MEGA, ο κ. Σέρμπος.
Στην ίδια εκπομπή, ο Γιάννης Εγκολφόπουλος, Αντιναύαρχος εν αποστρατεία, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα ενός «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία λόγω των ερευνών για κοιτάσματα τόνισε: «Σε καμία περίπτωση. Αυτό προκύπτει και από την γεωγραφική θέση τους αλλά και από οικονομικής και στρατιωτικής ισχύς η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με την Τουρκία».
Επιπλέον ο Αντιναύαρχος εν αποστρατεία τόνισε ότι πίσω από τις έρευνες υπάρχει η ExxonMobil και όπου υπάρχουν επιχειρηματικά ενδιαφέροντα της Αμερικής θεωρείται θέμα ιδιοκτησίας ή ενδιαφέροντος της Αμερικής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις