COP27: Έρευνα από τον ΟΗΕ για «αιγύπτιους κατασκόπους» στη σύνοδο για το κλίμα
Η Γερμανία και διάφορες ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι παρακολουθούνται από τις αιγυπτιακές αρχές.
Ο ΟΗΕ, αρμόδιος για την ασφάλεια της COP27 που διεξάγεται στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά «παραβιάσεις του κώδικα συμπεριφοράς» από την αιγυπτιακή αστυνομία, αφότου η γερμανική αντιπροσωπεία κατήγγειλε ότι «παρακολουθείται».
Η Αίγυπτος, που ήλπιζε να λάμψει στη διεθνή διπλωματική σκηνή χάρη στη διάσκεψη κατά της κλιματικής αλλαγής, δέχεται επικρίσεις από υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο για τη χρόνια καταστολή της αντιπολίτευσης όσο και για τη διαχείριση της ελευθερίας του λόγου και συνάθροισης κατά τη διάρκεια της συνόδου.
Διαβάστε επίσης: Παρών και ο αιγυπτιακός… «Μεγάλος Αδελφός» στην COP27;
Από τις 6 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε η COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ, πολλοί ακτιβιστές έχουν καταγγείλει «ανακρίσεις», «παρακολουθήσεις» και τα δρακόντεια μέτρα που πλαισιώνουν τις διαδηλώσεις.
Σε διπλωματικό επίπεδο το Βερολίνο, το οποίο φιλοξένησε στο περίπτερό του στην COP27 πάνελ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διαμαρτυρήθηκε για τη συμπεριφορά της Αιγύπτου.
«Η γερμανική αντιπροσωπεία διαμαρτυρήθηκε διότι αισθάνεται ότι παρακολουθείται», επεσήμανε σήμερα γερμανική διπλωματική πηγή. «Έγιναν συζητήσεις με την αιγυπτιακή πλευρά», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Reuters, η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας προειδοποίησε με email την αντιπροσωπεία για παρακολούθηση από αιγύπτιους πράκτορες. Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου, η επιχείρηση παρακολούθηση ίσως ήρθε ως αντίδραση στις δηλώσεις του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς την προηγούμενη εβδομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο.
Μέλη δύο ΜΚΟ, της Climate Action Network και της Γερμανικής Ομοσπονδίας για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος και της Φύσης, ανέφεραν ότι παρακολουθούνταν και φωτογραφίζονταν.
Καταγγελίες ήρθαν όμως και από άλλους συμμετέχοντες.
Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF η Λιάνε Σάλατεκ, επικεφαλής του ιδρύματος Heinrich Boell στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι αισθάνεται ότι την «παρακολουθούν» αλλά και ότι αισθάνεται «λιγότερο άνετα σε σχέση με όλες τις προηγούμενες COP».
«Όταν κλείνουμε μια αίθουσα συνεδριάσεων για να συζητήσουμε με την κοινωνία των πολιτών, οι κάμερες τεχνικής υποστήριξης είναι πάντα στραμμένες στα πρόσωπα των συμμετεχόντων» κατήγγειλε.
«Είναι ασυνήθιστο και ανώφελο […] και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο [η συζήτηση] να ηχογραφείται» είπε.
Ήδη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εξέφρασε την ανησυχία του ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή της COP27 ενδέχεται να καταγράφει δεδομένα από τα τηλέφωνα των συμμετεχόντων.
Η ΜΚΟ έκανε επίσης λόγο για την εγκατάσταση καμερών σε κάποια ταξί στο Σαρμ ελ Σέιχ, οι οποίες είναι «συνδεδεμένες» με το υπουργείο Εσωτερικών.
- Παναθηναϊκός – Άρης 126-74: Ισοπεδωτικοί οι «πράσινοι» κόντρα σε 8 παίκτες
- Τέσσερις κόκκινες κάρτες, ο Ζίνι, οι «δανεικοί» και 4+1 νίκες στο γκολ: Η επανάληψη στα ματς του Παναθηναϊκού, έγινε… συνήθεια (vids)
- Σερβία: Διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας στον κρατικό μηχανισμό
- Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά τη σοκαριστική επίθεση στο Μαγδεμβούργο – Τα μέτρα που λαμβάνει
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός: Οι σπουδαίες επεμβάσεις του Γκαραβέλη στο πρώτο ημίχρονο στην «OPAP Arena» (vids)
- Ο πόλεμος στις στέπες της Ουκρανίας, μπορεί να λήξει στα παγωμένα νερά στην Αρκτική