Ολική αναβάθμιση της Δημοτικής Πινακοθήκης Καβάλας
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η αναβάθμιση των υποδομών της Δημοτικής Πινακοθήκης Καβάλας, η οποία στεγάζεται στους χώρους της Δημοτικής Καπναποθήκης.
- Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους - Ακόμη περιμένουν ενημέρωση για την κρατική αρωγή
- Κόβουν από τρόφιμα, δίνουν για κινητά οι έλληνες καταναλωτές
- Η φωτογραφία - απάντηση του Ιράν στα σενάρια για την υγεία του Χαμενεΐ
- Πάνω από 100 νεκροί σε μία μέρα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο
Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, το έργο της αναβάθμισης των υποδομών της Δημοτικής Πινακοθήκης Καβάλας, συνολικού προϋπολογισμού 790.240 ευρώ, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, αφορά στην αναβάθμιση των υποδομών της Δημοτικής Πινακοθήκης Καβάλας, με την υλοποίηση μιας σειράς ενεργειών που στοχεύουν στην ενίσχυση των μέτρων προληπτικής συντήρησης των συλλογών και των εκθεμάτων, στην οργάνωση των αποθηκευτικών χώρων και στη βελτίωση της ασφάλειας των κτηριακών υποδομών, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η προστασία των έργων τέχνης και αφετέρου να βελτιωθεί ο εκθεσιακός χώρος και η εύρυθμη λειτουργία της Πινακοθήκης.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Καβάλας στεγάζεται σε μια από τις εμβληματικότερες καπναποθήκες της πόλης (Δημοτική Καπναποθήκη), στη μικρή πλατεία της 28ης Οκτωβρίου (σήμερα πλατεία Καπνεργάτη), στο κέντρο της πόλης της Καβάλας. Κτίστηκε από τον επιχειρηματία καπνέμπορο Kiezim Emin περίπου το 1910.
Η αρχιτεκτονική της Καπναποθήκης εντάσσεται στην τεχνοτροπία που είναι γνωστή ως οθωμανικός νεοκλασικισμός. Σήμερα το κτήριο, που αποτελεί κηρυγμένο μνημείο, λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτισμού, καθώς σε αυτό στεγάζονται η Δημοτική Πινακοθήκη (Εικαστική Συλλογή), το Μουσείο Πολύγνωτου Βαγή, το Ιστορικό Αρχείο της Πόλης, το Λαογραφικό Μουσείο και το το Μουσείο Καπνού.
Η Δημοτική Πινακοθήκη λειτουργεί σε 6 αίθουσες του κτηρίου και περιλαμβάνει :
– τη συλλογή έργων τέχνης Ελλήνων εικαστικών και
– τη συλλογή έργων τέχνης τοπικών εικαστικών
Η συλλογή έργων τέχνης Ελλήνων εικαστικών απαρτίζεται από :
Τη συλλογή έργων τέχνης Ελλήνων εικαστικών, όπως της Κατράκη, του Τάσσου, της Μαυρομάτη, του Κουλεντιανού, της Μιχαέλα κ.α., η οποία παραχωρήθηκε βάσει της απόφασης 13684/3-4-87 από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Δήμο Καβάλας.
Τα έργα παρήχθησαν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1940-1980. Αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της νεότερης ελληνικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, και κρίνονται σημαντικά εξαιτίας της αυθεντικότητας, της καλλιτεχνικής και ιστορικής τους αξίας, καθώς και της δυνατότητας τους να συνδράμουν στην κατανόηση της εξέλιξης της ζωγραφικής, της χαρακτικής και της γλυπτικής τέχνης στον ελληνικό χώρο από τα μέσα του 20ου αιώνα και έπειτα.
Στον εκθεσιακό χώρο έχουν επανεκτεθεί 50 έργα χαρακτικής, 26 έργα ζωγραφικής και 10 γλυπτά.
Μέρος της συλλογής Ελλήνων και τοπικών καλλιτεχνών του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, που παραχωρήθηκε στο Δήμο Καβάλας από τον παραπάνω Σύνδεσμο, με έργα κυρίως χαρακτικά αλλά και ζωγραφικά όπως του Σικελιώτη, του Τέτση, του Μοσχίδη, του Γραμματόπουλου, της Σταυρούδη, κ.α. Στον εκθεσιακό χώρο έχουν επανεκτεθεί 38 πίνακες χαρακτικής και ζωγραφικά έργα.
• Η συλλογή έργων τέχνης τοπικών καλλιτεχνών απαρτίζεται από έργα καλλιτεχνών της Καβάλας όπως Μίλτων, Ουμβέρτος Αργυρός, Βασικαρίδης, Κελέκης, Ζαχαρόπουλος κ.α.
Στο εκθεσιακό χώρο έχουν επανεκτεθεί 21 ζωγραφικά έργα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις